Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP 23.11.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu.
Advertisements

Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
PŘÍSTUPNOST DOKUMENTŮ Michal Rada. Na co se můžete těšit? 1.Něco k datovým schránkám 2.A teď k dokumentům 3.Přístupnost dokumentů 4.Sedm zásad pro přístupnost.
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Vzdělávání v oblasti základní registrů a dalších kmenových projektů eGovernmentu Mgr. Monika Pálková, odbor veřejné správy a eGovernmentu MV ČR.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Realizační tým ICZ duben 2005
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Seminární práce z předmětu SIPOL
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Jednotlivé projekty MSp
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Interaktivní personální portál
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím. Proč? K dispozici není žádný kvalitní komentář k zákonu č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
EGonovi tluče srdce!!!.
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Informačních systémů veřejné správy
Systém správy dokumentů
Informace pro externí administrátory
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Transkript prezentace:

Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP

Proč řešit přístupnost? Je to stanovená povinnost Došlo k zásadní změně pohledu práva na přístupnost Jsou k dispozici zásadní poznatky z praxe Stále se zvyšující okruh uživatelů se specifickými potřebami

Co je cílem? Změna v pojetí přístupnosti. Cílem není zpřístupnit úplně všechno, ale co nejvíc s co nejmenším úsilím. Od počátku stavět systémy a technologie tak, aby se staly co nejvíce přístupnými Neignorovat potřeby a požadavky přístupnosti Vážně se zabývat přístupností:  Informačních systémů (nejen ISVS)  Služeb egovernmentu  Úřadů a jejich technologií  Dokumentů generovaných (nejen) veřejnou správou

Základní oblasti Aktualizace přístupu k přístupnosti webů veřejné správy Prosazování tolerance uživatelů se specifickými potřebami při plánování IS Rozvoj přístupnosti i na webech a systémech v "komerčním sektoru" Přístupnost dokumentů Přístupnost datových schránek a dalších služeb ISDS Zlepšení zpřístupnění výstupů a funkcí autorizované konverze Potřeba navrhování funkcí tak, aby byly použitelné pro každého Elektronizace legislativy a sbírky

Legislativa Mezinárodní úmluva o právech osob se zdravotním postižení (čl. 4, 9, 21 a další), která je přímo aplikovatelná Zákon o svobodném přístupu k informacím Zákon o informačních systémech veřejné správy Zákon o některých službách informační společnosti Zákon o elektronických komunikacích Správní řád Legislativa týkající se spisové služby Zákony obchodního a občanského práva

Obecný právní rámec Zdravotně postižený uživatel má práva na rovný přístup k technologiím a informacím Systémy a aplikace nesmí tyto uživatele blokovat Stát musí garantovat:  Přístupnost webových stránek veřejné správy  Přístupnost veřejných informací a služeb na internetu  Dohled nad přístupností i v komerčním prostoru  Přístupnost dokumentů a informací poskytovaných a dodávaných občanovi jako klientovi veřejné správy

Přístupnost webů veřejné správy Provedena rozsáhlá analýza reálných potřeb přístupnosti Aktualizovány metodické materiály MV k této problematice Průběžně směřujeme k naplnění cílů WCAG2 Nedostatečná kontrolní činnost MV Problémy v obchodních vztazích úřad versus dodavatel webu Není jasné, co je ještě součástí informací na webových stránkách a co je již mimo

Přístupnost informačních systémů První kroky směrem k aplikování principů přístupnosti i na informační systémy V první řadě se musí řešit systémy, do kterých přistupuje občan a klient veřejné správy a samosprávy Nutnost plánování technologií a architektur IS již s požadavky na obecnou přístupnost

Přístupnost dokumentů Principem je, že dokumenty zejména veřejné správy si musí být schopen "přečíst" opravdu každý. Řada elektronických dokumentů úřadu není přístupná a dokonce s některými nelze i pracovat. Je to ale z nevědomosti, než z úmyslu. Od ledna 2010 pracuje Pracovní skupina pro problematiku přístupnosti dokumentů Zcela nová oblast - v mnohém se odlišuje od přístupnosti webových stránek Zaměřujeme se na přístupnost dokumentů veřejné správy dle legislativy o spisové službě (formáty PDF a PDF/a) Vydáno Sedmero zásad pro přístupné dokumenty Spuštěn web Připravuje se souhrn obecných opatření a návrh na zakotvení povinnosti do Vyhlášky o spisové službě Pokud nelze přístupnost dokumentu zajistit, je nutné zajistit princip náhradního sdělení informací v dokumentu

Přístupnost funkcí a služeb egovernmentu Egovernment a jeho služby musejí být opravdu pro každého. Také pro zrakově postižené jsme budovali datové schránky, Czechpointy, autorizovanou konverzi a další. Principem je, že každá státem poskytovaná služba na informační síti by měla být maximálně dostupná. Ale chybí odborný článek, třeba u architekta nebo v plánování. A pokud se s tím nepočítá od počátku, může se tato povinnost prodražit.

Co se již podařilo? Prosazení mezinárodní úmluvy a souvisejících úkolů Aktualizace problematiky přístupnosti webových stránek veřejné správy Začali jsme s oblastí přístupnosti dokumentů Zpřístupňují se datové schránky

Na čem se pracuje? Novela Zákona o elektronických komunikacích a Zákona o některých službách informační společnosti Metodické dokumenty k přístupnosti dokumentů (nejen) veřejné správy Další rozvoj datových schránek a služeb egovernmentu Diskuse nad možnostmi v souvislosti se základními registry a systémem Posun v oblasti autorizované konverze Osvětová činnost

Co nás čeká? Prosazení architekta přístupnosti na MV Rozvíjení metodik pro přístupnost Naplnění povinnosti, aby stát dozoroval přístupnost informací a služeb i v komerčním sektoru Aplikace plánování architektur a IS s ohledem na tyto principy Ustanovení povinnosti přístupnosti dokumentů do vyhlášky o spisové službě Nové právní a legislativní pojetí audiovizuálního vysílání Diskuse nad projekty eLegislativa a eSbírka Přístupnost služeb egovernmentu (pro občany)

Více informací Ministerstvo vnitra této problematice dlouhodobě přikládá velký význam. V tuto chvíli se prohlubuje odborná spolupráce. Této problematice se na konkrétních záměrech a projektech věnuje IIO Michal Rada,