ORTEX Základní registry a další novinky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Statutární město Karlovy Vary
Projekt Informační systém základních registrů
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Základní principy Ing. Zdeňka Máchová Ing. Tomáš Kántor listopad 2011 Integrace ARES se systémem ZR.
Systém základních registrů - bezpečné sdílení informací – Informační systém ORG Nová kompetence ÚOOÚ v roce 2010 Jiří Krump náměstek předsedy Brno 2009.
© 2011 Ness Technologies – Proprietary and Confidential REGATA pohled z druhého břehu... aneb přístup k datům základních registrů Roman Kamarýt, VP / Head.
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Jiří Dohnal, Roman Zemánek
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci Aktuální stav implementace ROS Konference eGovernment 2011 Ing.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Matrika Bc. Jan Podloučka.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Realizační tým ICZ duben 2005
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Krajský úřad Libereckého kraje
Informační systém plzeňského kraje ( principy stavby - zajímavé prvky) Krajský úřad Plzeňského krajePlzeňský holding, a.s. Václav Koudele Martin Vimr.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Základní registry ve veřejné správě
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Základní registry.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci (ROS) na startu ISSS HRADEC KRÁLOVÉ.
Mgr. René Pleva Jana Třísková Základní registry ve veřejné správě Mgr. Miroslav Pizur V Bruntále 2012.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vznik a fungování základních registrů upravuje zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech Podmínky a harmonogram implementace základních registrů jsou.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Základní registry Karel Žák Základní registry - praxe Přístup přes datovou schránku Určeno především.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
EGonovi tluče srdce!!!.
INTEGRACE řešení základních registrů
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Aktuální stav Orsoft RADNICE Open
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Finanční účetnictví rozpočtové
Orsoft RADNICE Open Zuzana Opršalová.
Transkript prezentace:

ORTEX Základní registry a další novinky Pavel Hemelík

Základní informace „Připojení agendových informačních systémů k Základním registrům“ §5 (3) Orgán veřejné moci získává údaje vedené v základním registru nebo je do něj zapisuje výhradně prostřednictvím agendového informačního systému; jeho přístup k údajům je zajišťován službou informačního systému základních registrů. Termín 1. 7. 2012 spuštění ZR a nutno připojit cca 6500 AISů ! Podporované typy komunikací Čtení dat ze ZR - ZR poskytuje AISu aktuální hodnoty dat referenčních dat a jejich vazeb Editace údajů v ZR - AIS ukládá do ZR nová referenční data a jejich vazby, popř. opravuje / aktualizuje stávající údaje a vazby Reklamace - při zjištění neplatných / starých údajů v ZR odešle AIS tzv. reklamaci s návrhem opravy Budoucí typy komunikací AIS bude odebírat data z jiného AIS - získání dat, která nejsou v ZR, ale v jiném AIS AIS bude odebírat data z registrů mimo ZR – získání dat z registrů, které nejsou součástí ZR

Základní registry – stručné informace Zákon č.111/2009 Sb. Nařízení vlády č.161 ze 25.5.2011 upravuje závazně termíny Řešení, které uchovává pouze referenční údaje Neobsahuje historii dat (to se předpokládá, že bude řešeno v agendových systémech)

Základní registry – stručné informace http://www.szrcr.cz

Registr obyvatel - ROB Povede údaje o občanech ČR, cizincích, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení k přechodnému pobytu na dobu delší než 90 dní, občanech EU s přechodnou dobou pobytu delší než 90 dnů, cizincích s uděleným azylem nebo doplňkovou ochranou a jiných fyzických osobách, o nichž to stanoví jiný právní předpis (např. přeshraniční pracovníci, zahraniční studenti vysokých škol, zahraniční statutární zástupci právnických osob). Správa ROB je v gesci Ministerstva vnitra.

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí - RUIAN Bude obsahovat základní identifikační, lokalizační a doplňkové údaje o územních prvcích a územně-evidenčních jednotkách a vzájemné časové a územní vazby mezi nimi. Správcem RUIAN je Český úřad zeměměřičský a katastrální. Předpokládá se i použití lokálních kopií registru

Registr osob - ROS Bude evidovat všechny typy právnických osob a jejich organizační složky, podnikající fyzické osoby, podnikající zahraniční osoby a orgány veřejné moci. Registr osob bude obsahovat základní identifikační údaje o osobách, jejich provozovnách a referenční údaje. Zápisy všech údajů do registru osob budou provádět orgány a instituce, které již v současnosti mají zákonnou povinnost osoby evidovat nebo udělovat oprávnění k činnosti. Hlavními zdroji dat tak budou obchodní rejstřík, rejstřík živnostenského podnikání a dále evidence nebo informační systémy vybraných ministerstev a ústředních orgánů státní správy, profesních komor, stavovských organizací, obcí, krajů nebo veterinární správy. Dalšími editory registru osob budou informační systém datových schránek a insolvenční rejstřík, které budou poskytovat údaje o datových schránkách a právním stavu osoby. Správa ROS je v gesci Českého statistického úřadu.

Registr práv a povinností - RPP Bude uchovávat informace o působnosti orgánů veřejné moci. Do tohoto registru se přihlásí jednotlivé agendy, které budou editovat nebo využívat údaje ze základních registrů. Pro každou z nich RPP stanoví odpovídající využití služeb základních registrů, k němuž bude mít oprávnění dle platné legislativy. RPP bude dále evidovat všechna rozhodnutí, na jejichž základě dojde ke změně údajů v ostatních základních registrech. Správcem RPP je Ministerstvo vnitra.

Převodník - ORG ORG je specifický informační systém základních registrů, který zajišťuje ochranu osobních referenčních údajů uložených v základních registrech. ORG neobsahuje žádná osobní data přiděluje základní identifikátor fyzické osoby (ZIFO) generuje agendový identifikátor fyzické osoby (AIFO ) pro cílové agendy zajišťuje převody agendových identifikátorů fyzických osob v systému základních registrů, tzn. převádí AIFO jedné agendy na AIFO druhé agendy převod mezi AIFO ↔AIFO dokáže jako jediný v celém systému základních registrů Informační systém ORG komunikuje výhradně a pouze jen s informačním systémem základních registrů (ISZR).

Informační systém základních registrů- ISZR ISZR je definován jako referenční rozhraní pro přístup k základním registrům Jediné vnější komunikační rozhraní základních registrů Informační systém základních registrů poskytuje komplexní služby definované v katalogu eGON služeb. Tyto služby nad základními registry poskytuje všem subjektům s ohledem na jejich aktuální oprávnění v registru práv a povinností. Publikuje služby základních registrů (eGON služby) Ověřuje oprávnění pro přístup do základních registrů Zaznamenává a ukládá všechny logy do základních registrů Rozhraní Informačního systému základních registrů je realizováno na technologii Komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS). .

ROS a obce Obce jsou ze zákona editory ROS z důvodu zřizování příspěvkových organizací dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů Obce s rozšířenou působností jsou editory fyzických osob – provozovatelů stanic měření emisí dle zákona č.56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a právnických osob, honebních společenstev, dle zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti

ROS a obce Nutno rozhodnout o způsobu připojení k systému ZR Buď upravit svůj agendový systém pro komunikaci s ROS Nebo využít IAIS Termín: do 31.3.2012 poskytnout údaje pro úvodní naplnění referenčních údajů do registru osob

Integrovaný agendový informační systém - IAIS Připojení k ROS pomocí IAIS je bezplatné Jde o centrální webové řešení připravované v gesci ČSÚ, které poskytne nástroj pro zápis osob i změn referenčních údajů bez nutnosti pro příslušnou agendu vytvářet nebo upravovat informační systém pokud to není efektivní z důvodu množství evidovaných osob a frekvence prováděných změn. IAIS-ROS zaručí potřebnou ochranu vedených údajů a k jeho využití obci postačí připojení na internet.

IAIS – úvodní obrazovka

IAIS – přehled osob zobrazených pro agendu

IAIS – seznam změn osoby (historie)

IAIS – možnost filtrování

IAIS – zásobník práce

Novinky v řešeních Metodika řízení projektů Workflow Orsoft web RADNICE Řešení pro platformu SharePoint Orsoft Open RADNICE nová generace IS na platformě JAVA připraveno jádro systému pilotní projekty ZIS, PersInfo

Metodika PRINCE2 PRINCE2 = PRojects IN Controlled Environments (Projekty v řízených prostředích) Metodika PRINCE2 je hojně užívaná pro potřeby veřejné správy, její plné uplatnění však vyžaduje zvláště u menších projektů významné navýšení nákladů. Existují tedy i snahy o zjednodušení metodik, např. pro potřeby krajských či městských projektů.

PRINCeGON Metodika PRINCeGON vznikla pro řízení projektů Ministerstva vnitra – přináší základ pro řízení projektů z portfolia Smart Administration Metodika PRINCeGON_verze 1_4_20101026_final.pdf

Co je to workflow Pracovní postup – Pracovní tok – Postup práce Schéma provádění nějaké komplexní činnosti, rozepsané na jednodušší činnosti a jejich vazby Technologický postup Definice a řízení oběhu dokumentů

Workflow v IS Orsoft - principy Jde o JEDNODUCHÉ workflow Je zaměřeno zejména na oběh dokumentů popř. na podporu ekonomických a organizačních postupů Poskytuje nástroje pro tzv. uživatelské workflow Obsahuje integrované systémové workflow

Systémové a uživatelské workflow Odsouhlasení Schválení Zaúčtování Archivace Žádost Uživatelské workflow navrhuje sám uživatel využívá k tomu nástrojů pro workflow Systémové workflow připravují autoři programů je integrováno do jednotlivých podsystémů uživatel ho může (ale nemusí) používat uživatel ho může omezeně modifikovat

Systémové workflow Celý Orsoft Záznam průběhu zálohování Záznam průběhu dávkového zpracování Lidské zdroje Hlášení do Registru pojištěnců Hlášení do ZP Zasílání výplatního lístku na e-mail Cestovní příkazy Finanční účetnictví Přijaté faktury Prodej Objednávky

Kdo může používat workflow v IS Orsoft? Nástroje pro workflow a základní funkce jsou pro všechny uživatele v rámci řešitelského servisu Vhodné pro uživatele produktu Orsoft web (umožňuje zapojit do postupů i „neuživatele Orsoftu“ a tím i další rozšíření možností).

Jak začít? Popsat si pracovní postup (proces) Co je jeho předmětem? Z jakých kroků (činností) se skládá? Jaké jsou podmínky procesu i kroků? Které osoby se účastní procesu? Jakou budou hrát roli?

Signalizace ve workflow Funguje až po nastavení požadavku na WF v konfiguraci Signalizace po vstupu do IS Orsoft pro účastníka WF Barevné icony v horní liště Použití mailu v IS Seznam mailových adres – „oprávnění“ Konfigurace serveru

Workflow a kalendář zastupování Zastupování účastníka procesu po zadanou dobu Lze omezit zastupování na určenou aktivitu

Faktura dodavatelská Nejžádanější a nejdiskutovanější Systémové workflow Nejžádanější a nejdiskutovanější Zatím k dispozici v evidenci faktur došlých Začínáme nastavením číselníků pro workflow….

Elektronické dokumenty Tvorba elektronického dokumentu Elektronický obraz faktury – různé formáty PDF přímo od dodavatele nebo skenovací pracoviště ISDOC formát www.isdoc.cz EXCEL, XML Různá pravidla (e-mailem, přes portály, datové schránky…) Archivace a správa elektronických dokumentů DMS, Spisová služba Právní pohled

ORSOFT WEB

Cestovní příkazy - workflow Schvaluji Vyplatím CN se mzdou Schvaluji Vyplatím záloha na SC Žádost o povolení SC Vyúčtování SC Cestovní příkazy - workflow

Třetí generace IS Orsoft

IS Orsoft současnost a budoucnost Časová osa 2009-2011 - příprava jádra systému (základní část) 2010 - Orsoft web (první dodávky řešení) 2011 - uvedení pilotních projektů IS Orsoft na bázi jazyka Java (Zákaznický informační systém - ZIS, Modul řízení lidských zdrojů - PersInfo, …) 2012 - počátek migrace jednotlivých modulů IS Orsoft do nové technologie 2013 - počátek reimplementace IS Orsoft dle harmonogramu, jak budou jednotlivé moduly uvolňovány Cíl: IS Orsoft na bázi jazyka Java C/S technologie + vybrané funkce přes web prohlížeč, Linux stanice, tablety řešení s uložením dat v relační databázi a otevřeným datovým modelem schopnost rychle reagovat na požadavky trhu Podle studie Gartner Group budou na trhu v nejbližším období žádány zákaznicky orientované informační systémy typu CRM a dále pak systémy řízení Lidských zdrojů. Důvodem je fakt, že náklady na zaměstnance tvoří stále významnější část nákladů firem a kapacity je potřeba sledovat a řídit.

Dálková administrace a podpora ORTEX investoval do licencí produktu TeamViewer na podporu vzdálené administrace u zákazníků Nejde standardně o podporu realizovanou na základě smlouvy na řešitelský servis, která mimo jiné obsahuje update a upgrade produktu a dále RNP či telefonický Hotline Výhody: Konzultant po připojení převezme plochu i ovládání klávesnice a myši zákazníka a je schopen operativně řešit jeho problémy Odpadají náklady na cestovné Nevyžaduje žádné licenční náklady na straně zákazníka (licenci plně pokrývá ORTEX) Podmínky: Uzavřená Servisní smlouva na poradenský servis (možno stanovit SLA či paušál služeb) nebo Cena dle ceníku ORTEXu za každou započatou hodinu (1070 Kč/hod)

Webové semináře Elektronická pozvánka s informacemi Připojení k semináři Multimediální seminář

Děkuji za pozornost