Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Informační gramotnost na středních školách
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ECVET v Programu celoživotního učení
Komise Hana Landová (SIC ČZU) Bibliotheca Academica 2012.
OPEN ACCESS, OTEVŘENÁ VĚDA, PROPAGACE, VZDĚLÁVÁNÍ DOKTORANDŮ A VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ Věra Pilecká, Lenka Němečková.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Činnost komise v roce 2007 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední Bibliotheca Academica 2007, Ostrava 30.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Citace, citování Plagiátorství
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
VŠ knihovny vzdělávající výsledky průzkumu 2014 Jan Zikuška (MU), Hana Landová (ČZU) BA 2014: , Ústí nad Labem.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Jak válčíme: průzkumy, standardy, postery… Lenka Bělohoubková Komise IVIG.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
IVIG: jede se dál… Lenka Bělohoubková. Rok rychlá bilance O Volby do VV AKVŠ => volba nového předsedy komise O Jarní workshop : pre-testy a post-testy.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Komise v roce 2009 Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT v Bibliot heca Academica 2009, Zlín, 3. –
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Ústřední knihovna ČVUT v Praze
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Transkript prezentace:

Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na vysokých školách z let 2006, 2008 a 2010 Ludmila Tichá, Ústřední knihovna ČVUT

Komise 2010 •Průzkum informačního vzdělávání na VŠ v ČR •Seminář IVIG 2010 Nové technologie v informačním vzdělávání? •Pracovní seminář Nástroje na vytváření výukových materiálů •Webová stránka komise IVIG zařazena do WebArchivu

Průzkumy informačního vzdělávání •Provedeny 2000, 2003, 2006, 2008, 2010 •Výsledky prvních 3 průzkumů na •Výsledky posledních 3 průzkumů na: •Popis průzkumu v roce •V roce 2010 přidány otázky vztahující se k tématu semináře IVIG 2010 – nové technologie •Výsledky využívání nových technologií v informačním vzdělávání na semináři IVIG •Článek o celém průzkumu včetně porovnání předchozích let v ProInflow, č. 2, 2010, prosinec, Hana Landová, Zdeňka Civínová (v recenzním řízení)

Cíle průzkumů Jeden z cílů komise IVIG: udržovat přehled o stavu IV a IG Zjistit „co kdo dělá“ v oblasti informační výchovy – cíl prvního průzkumu v roce 2000 •zmapovat vzdělávací aktivity na veřejných vysokých školách a získat statistická data •zjistit podrobnosti týkající se dalšího vzdělávání pracovníků knihoven •sledovat trendy v informačním vzdělávání •získat zpětnou vazbu a inspiraci k činnosti komise IVIG

Uplatnění výsledků průzkumů •k vytváření obrazu o informačním vzdělávání na VŠ v ČR •k zachycení vývoje a naznačení trendů •k obhájení informačního vzdělávání na konkrétních vysokých školách •k publikování a prezentování našich aktivit v zahraničí •k získání zpětné vazby pro činnost komise IVIG

Respondenti průzkumů •2000: 15 vysokých škol -12 otázek •2003: 11 vysokých škol - 4 otázky •2006: 16 vysokých škol - 25 otázek •2008: 14 vysokých škol - 27 otázek •2010: 15 vysokých škol - 29 otázek

Otázky v průzkumu Jaké formy informační výchovy používáte? 2.Účastní se knihovníci ve výuce odborných předmětů? 3.Má knihovna samostatný předmět v osnovách? 4.Připravila knihovna pro informační vzdělání webové 5.stránky? 6.Kolik knihovníků se podílí na informačním vzdělávání? 7.Kolik hodin se věnovalo informačnímu vzdělávání 1999? 8.Kolik uživatelů bylo proškoleno? v roce 1999? 9.Jaký je obsah informačního vzdělávání na vaší fakultě 10.univerzitě? 11.Jakými výukovými materiály je výuka podporována? 12.Jak podporuje informační vzdělávání vaše univerzita?

Otázky v průzkumu Pořádáte jakékoliv vzdělávací akce pro podporu informační gramotnosti? 2.Jsou tyto akce zapojeny do výuky ?(např. v rámci některých předmětů) 3.Máte samostatný předmět v učebních osnovách školy? 4.Máte informace o vzdělávacích akcích na webových stránkách knihovny?

Otázky v průzkumu okruhy, 25 otázek 1.základní informace o vysoké škole a knihovně 2.aktivity v oblasti informačního vzdělávání 3.příprava pracovníků knihovny pro poskytování vzdělávacích služeb 4.otázky na závěr - co zlepšit, jaké jsou překážky

Otázky v průzkumu okruhy, 27 otázek 1.základní informace o vysoké škole a knihovně 2.aktivity v oblasti informačního vzdělávání 3.příprava pracovníků knihovny pro poskytování vzdělávacích služeb + co by mohla udělat komise IVIG? 4.otázky na závěr - co zlepšit, jaké jsou překážky + otázka ke Koncepci rozvoje informačního vzdělávání na VŠ v ČR

Otázky v průzkumu okruhy, 29 otázek, elektronický dotazník online 1.základní informace o vysoké škole a knihovně 2.aktivity v oblasti informačního vzdělávání + 2 otázky k využívání nových technologií 3.příprava pracovníků knihovny pro poskytování vzdělávacích služeb + co by mohla udělat komise IVIG? 4.otázky na závěr - co zlepšit, jaké jsou překážky, využití Koncepce

Porovnání výsledků průzkumů Významně rostoucí trendy / 1 •počet univerzit, kde knihovny provádějí informační vzdělávání (100 % dotázaných v roce 2006 a 2008) •počet lidí, kteří v knihovnách vzdělávací akce připravují a vedou - kromě knihovníků i pedagogové (9 VŠ) •počet pozic koordinátora informačního vzdělávání (9 VŠ) •příprava knihovníků na vzdělávání - účast na odborných akcích, sledování a nákup odborné literatury

Grafy trendů

Porovnání výsledků průzkumů Významně rostoucí trendy / 2 •podávání projektů na informační vzdělávání •počet vzdělávacích akcí •počet účastníků

Grafy trendů

Porovnání výsledků průzkumů Pomalu rostoucí trendy •informační vzdělávání (gramotnost) v dlouhodobých záměrech univerzit •webové stránky pro informační vzdělávání

Porovnání výsledků průzkumů Co se mění •přibývají knihovníci i pedagogové v IV •pořadí cílových skupin informačního vzdělávání 2006 i 2008: prváci, diplomanti, doktorandi 2010: diplomanti, prváci, doktorandi •přibývají nové formy informačního vzdělávání např. e-learning, účast ve výuce •přibývají nová témata např. psaní odborných textů, prevence plagiátorství, citační manažery, repozitáře VŠKP

Porovnání výsledků průzkumů Co se nemění •nejčastější typy vzdělávacích akcí 2006: 1. exkurze, 2. školení, 3. přednášky 2008: 1. školení, 2. přednášky, 3. exkurze 2010: 1. exkurze a přednášky, 2. školení •nejčastější obsah informačního vzdělávání práce s katalogy, práce s databázemi, služby knihoven

Nové technologie v informačním vzdělávání Poprvé v dotazníku v roce 2010 •virtuální výukové prostředí •kolaborativní prostředí a sdílení výukových materiálů •příprava výukových materiálů •komunikace se studenty během výuky •hodnocení znalostí studentů a evaluace výuky •podpora mobilních zařízení

Využití nových technologií Pořadí podle výsledků dotazníku: v % z dotázaných univerzit 1.kolaborativní prostředí 73 % 2.elektronické výukové prostředí53 % 3.příprava výukových materiálů40 % komunikace se studenty40 % 4.nástroje k hodnocení znalostí a evaluaci27 % 5.Podpora mobilních zařízení 7 % Podrobné výsledky v prezentaci Z. Civínové na Semináři IVIG 2010:

Co respondenti žádají - závěry 2010 •vzdělávací akce pro učící knihovníky •koordinace těchto vzdělávacích aktivit •kurz pedagogického minima •praktické zaměření těchto akcí - jak na to •výměna zkušeností •výměna informačních materiálů ? •veřejná elektronická konference •založení časopisu k tématu informační vzdělávání •poradenství

Co by zlepšilo situaci – závěry 2010 •podpora ze strany vedení škol a fakult •podpora ze strany pedagogů včetně požadavků kladených na studenty a jejich informační chování •téma informační gramotnost v odborných předmětech •lepší komunikace mezi pedagogy a knihovníky •dostatečně četný a proškolený personál pro vzdělávání •prostory pro vzdělávací akce v knihovnách •technická podpora pro další formy vzdělávání

Další průzkumy Úprava dotazníku pro snazší vyplňování, analýzu odpovědí a závěry z průzkumu •korekce otázek - jednoznačné otázky a jednoznačné odpovědi •pokyny k vyplňování dotazníku •uspořádání a rozsah •volba vhodného nástroje pro elektronický dotazník a vyhodnocení výsledků

Použité zdroje •LANDOVÁ, Hana. Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 [online]. Seminář IVIG [cit ]. Dostupný na: •LANDOVÁ, Hana; Bělohoubková, Lenka. Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 [online]. Seminář IVIG [cit ]. Dostupný na: •LANDOVÁ, Hana; CIVÍNOVÁ, Zdeňka. Výsledky průzkumu využívání nových technologií v informačním vzdělávání [online]. Semin85 IVIG [cit ]. Dostupný na: •Výsledky analýzy dotazníkového průzkumu: Informační vzdělávání na vysokých školách (dotazník: červenec 2010). Komise IVIG AKVŠ.

Děkuji za pozornost Komise IVIG AKVŠ