Cesta k růstu životní úrovně Aktualizace sociální a hospodářské politiky ČSSD Jiří Paroubek předseda ČSSD Praha, květen 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Nástroj změny v místním prostředí
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Daňové a sociální změny 2008 Tomáš Sedláček 3. května 2007 Hlavní makroekonomický stratég, ČSOB.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
Praha, 29. března 2010 Sliby ČSSD: Cesta k bankrotu.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Mirek Topolánek V l á d a ODS. Vláda funguje  Díky koaličnímu kabinetu ODS:  Po deseti letech spravuje zemi  Plní volební sliby v maximální míře 
Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.
Vypracoval: Štěpán Bill
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 Reforma veřejných financí Reforma veřejných financí 2007.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Protikrizová strategie Jiří Havel. 25. ledna Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Ministerstvo financí ČR Výsledky auditu návrhu státního rozpočtu na rok 2007 Ministr financí Vlastimil Tlustý 1. náměstek Eduard Janota Poradce Miroslav.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Reformní program ČSSD: Zvýšení životní úrovně pro všechny
Transkript prezentace:

Cesta k růstu životní úrovně Aktualizace sociální a hospodářské politiky ČSSD Jiří Paroubek předseda ČSSD Praha, květen 2007

Kritika Topolánkových tzv. reforem  Vládní reforma slibující stabilizaci veřejných rozpočtů (snižování dluhu) k tomuto cíli fakticky nevede, naopak – může prohloubit deficit veřejných rozpočtů  Vládní reforma je útokem na:  sociální stát – především sektor veřejných služeb  střední třídu i na nízkopříjmové skupiny obyvatel, především důchodců  sociální jistoty obyvatel  ČSSD nikdy nesouhlasila, nesouhlasí a nebude souhlasit s:  rovnou daní z příjmů FO, neboť jde o útok na solidaritu ve společnosti  zvýšením DPH z 5 % na 9% u potravin a základních služeb, neboť jde o útok na životní náklady širokých vrstev obyvatel  poplatky ve zdravotnictví, neboť znamenají miliardové zatížení občanů  prodloužením povinného důchodového pojištění na 35 let, neboť to může vést ke snížení počtu dětí v rodinách a znevýhodní vysokoškoláky  snížením nemocenské a jejím zrušením v prvních třech dnech nemoci, neboť to povede k omezení lékařské prevence a zhoršení zdravotního stavu řady lidí  zrušením společného zdanění manželů, privatizací nemocnic a zdravotních pojišťoven, útokem na podnikové a veřejné stravování …

Faktický cíl navrhovaných opatření (srov. ODS x ČSSD) ODS: Zatížení 95% obyvatel země zvýšením jejich životních výdajů ve prospěch zbylých 5% nejbohatších občanů Premiér Topolánek mluví o tzv. záchranné brzdě v situaci, kdy: - naši ekonomiku ratingové agentury hodnotí jako stabilní, - problém s veřejnými rozpočty fakticky neexistuje a - můžeme se chlubit sociálním smírem s nejnižším podílem obyvatel pod úrovní hranice chudoby v EU X ČSSD: Rozložení výsledků rostoucího společenského bohatství mezi všechny občany ČR. Jde o to zajistit rostoucí životní úroveň občanů a růst kvality života.

Rozdílná filozofie vlády a ČSSD  Proti reformní bublině stavíme střízlivou aktualizaci hospodářské politiky – permanentní reformy  Podporujeme růst hospodářství, ne přerozdělení ve prospěch bohatých – přerozdělením nic nevznikne  Sociální smír v zemi – základ stability a růstu  Nejlepší politikou je politika růstu životní úrovně, tj. růstu mezd i zisků, zvyšování důchodů i kvality lékařské péče

Cíle sociální a hospodářské politiky ČSSD  Zvyšování kvality života  Efekty pro všechny, nejen pro vybrané  Stimulace výkonu, represe falešných hráčů  Důchodci a děti nejsou černými pasažéry

Vláda neřeší rozpočtové schodky je to lživé heslo pro ty, kdo neumí počítat zdroj: MF ČR, metodika fiskálního cílení

Pro koho jsou výhodné reformy? Srovnání ODS a ČSSD v %

O kolik si polepší majetné osoby a instituce? Optimistický scénář dopadů vládní reformy k roku 2010 vyčísluje prospěch majetných na cca 55 miliard, pesimistický kolem 70 miliard…

Aktualizujeme úspěšný program  Dosáhli jsme v letech impozantního růstu HDP přes 6%  Jsme špičkou mezi novými zeměmi EU  Rozpočtové schodky byly vždy nižší, než požadoval konvergenční program  Reálné mzdy rostly za sociálně-demokratických vlád každoročně pravidelně přes 4% (za 8 let vzrostly o 43%)  Deficit zdravotnictví byl v roce 2006 prakticky zlikvidován  Aktualizujeme úspěšnou strategii hospodářského růstu, kterou navrhl Martin Jahn

Hospodářský růst v % HDP, zdroj: Eurostat

Ekonomická úroveň ČR v % HDP na hlavu, parita kupní síly zdroj: Eurostat

Deficity veřejných financí v % HDP, zdroj: Eurostat

Veřejný dluh v % HDP, zdroj: Eurostat

Cesta k růstu životní úrovně Prosperita a rozpočtová odpovědnost - alternativní plán ČSSD na stabilizaci veřejných rozpočtů Bohuslav Sobotka místopředseda ČSSD Praha, květen 2007

Jaký je současný problém veřejných financí?  Deficit veřejných rozpočtů ,95% HDP, cíl v konvergenčním programu byl 3,5% HDP  Očekávaný deficit % HDP, což je o 0,7% HDP více, než stanovil původní konvergenční program pro rok 2007 ( 3,3% HDP). Příčinou jsou poslanecké pozměňující návrhy ( Severa, Julínek, Páralová), které zvýšily meziročně mandatorní výdaje v sociální oblasti o cca 25 miliard korun s další automatickou valorizací v následujících letech.  Skutečný problém tak činí až 60 miliard (nutnost snížit udržitelně deficity pod 3% HDP)  Problém vláda akceleruje snížením daní o 45 až 60 miliard

Jaký je současný problém veřejných financí?  Vláda si tak způsobila a způsobí nárůst problému až na chybějících 105 až 120 miliard  Tento problém vláda řeší zvyšováním DPH a nerealistickými škrty, které navíc nejsou jasně definovány (viz 16 miliard „nespecifikovaných škrtů“ v roce 2010 nutných pro dodržení vládního scénáře)  Kombinace snižován daní a snahy o pokles deficitu nebude úspěšná, deficit nelze snížit snižováním daní  Hlavní prioritou naší rozpočtové politiky je další snižování deficitu. Teprve úspěch v rozpočtové konsolidaci by předurčil rozsah snížení daní. Toto snížení by následovalo až ve druhé fázi reformy.

ČSSD proto navrhuje následující alternativní postup v oblasti snižování deficitu veřejných rozpočtů a modernizace daňového systému:  Ponecháváme cíl pro snížení deficitu veřejných rozpočtů v roce 2010 na 2 –2,5% HDP, o něco rychleji však snižujeme deficit státního rozpočtu (až na 60 mld v roce 2010)  V letech definujeme jako hlavní prioritu snižování rozpočtového deficitu a dočasně pozastavujeme další snižování daňových sazeb. Složená daňová kvóta bude klesat autonomně.

ČSSD proto navrhuje následující alternativní postup v oblasti snižování deficitu veřejných rozpočtů a modernizace daňového systému:  V letech připravíme snížení daně z příjmů pro středně příjmové skupiny a rodiny s dětmi. Efektivní zdanění právnických osob zůstane do roku 2010 na úrovni cca 17%.  Umírněná daňová politika nám umožní omezit neproduktivní škrty a nezvyšovat sníženou sazbu DPH při současném plnění rozpočtových cílů.  Takový způsob rozpočtové stabilizace sníží inflační rizika v roce 2008, neomezí spotřebu domácností a zvýší hospodářský růst.

Vývoj deficitu veřejných rozpočtů altrenativa ČSSD

Vývoj deficitu státního rozpočtu v metodice fiskálního cílení

Vývoj složené daňové kvóty alternativa ČSSD

Ztráty příjmů veřejných rozpočtů předkládací zpráva zákonů daňové reformy, MF ČR, vlastní propočty porovnání s autonomním scénářem miliard

Předpokládaná opatření ČSSD na příjmové straně veřejných rozpočtů  Snižování daní až po kompenzaci rozpočtu, tedy v období  Detailní audit rozpočtových příjmů  Zavedení stropu na sociální a zdravotní pojištění ve výši pětinásobku průměrné mzdy ( ušetří cca 3 miliardy oproti vládnímu návrhu)  Ponechání stávající efektivní sazby daně z příjmů právnických osob na cca 17% ( při adekvátním rozšíření daňového základu může o něco poklesnout stávající nominální sazba, v roce 2010 ušetří toto opatření cca 27 miliard oproti vládnímu návrhu)

Předpokládaná opatření ČSSD na příjmové straně veřejných rozpočtů  Přijetí nového, jednoduššího a moderního zákona o dani z příjmů s účinností nejpozději od V jeho rámci navrhujeme snížit stávající 19% pásmo na %, valorizovat slevy na dani popřípadě mírně valorizovat stávající daňová pásma.  Nerušit daň z nemovitostí ze zemědělských pozemků, dědickou a darovací daň.  Sníženou sazbu DPH ponechat na 5%.  Realizovat ekologickou daňovou reformu.

Předpokládaná opatření ČSSD na výdajové straně veřejných rozpočtů  Výdajová střídmost, úspory, testování dávek, nominální stagnace výše některých dávek, odstranění automatické valorizace u rodičovského příspěvku  Motivace k práci a podnikání  Moratorium na přijímání nových zákonů, navyšujících mandatorní výdaje až do roku 2010 včetně.  Přiměřená valorizace důchodů a životního minima

Předpokládaná opatření ČSSD na výdajové straně veřejných rozpočtů  Rozumný růst reálných mezd ve veřejném sektoru  Zvýšení efektivity veřejných výdajů prostřednictvím dokončení systému Státní pokladny do roku  Selektivní snižování počtu úředníků na základě analýzy agend a externích procesních auditů  Razantní omezení národních dotačních programů ve prospěch priority spolufinancování prostředků z EU

Cesta k růstu životní úrovně Udržíme a rozvineme sociální stát a úroveň veřejných služeb Zdeněk Škromach místopředseda ČSSD Praha, květen 2007

28 Vzdělanostní společnost  Kvalitní veřejná škola – základ systému  Celoživotní vzdělání – fundament konkurenceschopnosti  Odměňování efektu vzdělání a výzkumu  NE paušální výpovědi pro učitele  NE snížení reálných platů učitelů  Příležitost získat dobré vzdělání pro všechny

29 Růst reálné mzdy ve školství s ČSSD pokles s ODS zdroje: ÚIV, MŠMT, Eurostat, vláda ČR, expertní odhady

30 Počty studentů vysokých škol zdroj: ČSÚ

31 Životní jistoty a kvalita života  Koncept efektivního sociálního systému  ANO parametrickým úpravám důchodového systému  NE paušální redukci plnění nemocným, dětem a důchodcům  NE omezování zdravotní péče a privatizaci zdravotnictví  ANO stabilizaci a růstu příjmů zdravotníků, učitelů a všech zaměstnanců  Umírněná valorizace dávek a přísné testování příjemců  Rozvoj služeb zaměstnanosti – individuální práce s klienty, stimulace nezaměstnaných

32 Kolik stojí náš sociální stát Sociální výdaje v % HDP, Eurostat 2004

33 Složená daňová kvóta Eurostat 2004, ČR 2006