Některé přístupy v Evropě k metodologii měření i standardům osobnostních charakteristik a manažerských typologií Miloslav Šolc, viceprezident Unie psychologických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Advertisements

Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Účetnictví A Informace k letnímu semestru 2004/2005.
Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Strategický leadership
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Vlastnosti motorických testů a baterií
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Principy konstrukce norem a základní statistické pojmy
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky
Imigranti na trzích práce v EU
Poradenství ve službách zaměstnanosti v rámci celoživotního poradenství ČR Praha
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Zavedení systému řízení pracovního výkonu provázaného do systému odměňování a vzdělávání zaměstnanců ministerstva, rozvoj manažerských dovedností Dodavatel:
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Etické aspekty vedení rozhovoru a pozorování
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Regionální politika RP ČR.
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Personální strategie mezinárodní firmy
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Nástroje pro identifikaci silných a slabých stránek studentů VŠ Metody pro psychology a nepsychology Šárka Karmazínová (MU) Magda Šustrová (VUT v Brně)
Představení EuroPsy – Evropského certifikátu z psychologie.
2. Systém a organizace profesního poradenství Jakým způsobem lze systém profesního poradenství vytvářet? S odvoláním na integritu poradenských systémů.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Assessment centrum.
Společensky odpovědné podnikání
Principy testování a měření
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Teorie a politika pracovního trhu
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Assessment centrum.
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Transkript prezentace:

Některé přístupy v Evropě k metodologii měření i standardům osobnostních charakteristik a manažerských typologií Miloslav Šolc, viceprezident Unie psychologických asociací ČR, ředitel CAPA, a.s.

 Přístupy ke klientům, ochrana osobních údajů a odpovědnost poradenských agentur  Příprava evropských standardů v oblasti testování osobnostních charakteristik a manažerských typologií (ITC – EFPA – EAWOP)  Podpora řízení rozvoje lidských zdrojů a sociální odpovědnosti korporací

Přístupy ke klientům, ochrana osobních údajů a odpovědnost poradenských agentur  80ti-letá tradice v měření a predikci úspěšnosti ke studiu, k profesní kariéře i v zaměstnání  ÚOOÚ, NBÚ, Etický kodex EFPA  Klienti, uživatelé testů, vydavatelé KUBR, M. : Poradenství pro podnikatele a manažery. CAPA : Praha, 1991 HONKANEN, M., NYMAN, K. : Handbook of good practic in personnel assessment, Helsinki, 2002, ISBN

Příprava evropských standardů v oblasti testování osobnostních charakteristik a manažerských typologií (ITC – EFPA – EAWOP)  Normy – perciální; lokální; standardizační etalony – obecně např. ve vztahu k věku, pohlaví, vzdělání, regionu a specificky např. podle manažerské pozice, situace řízení, velikosti a charakteru organizační jednotky  Validita – jedná se zejména o tyto druhy validit : predikční, souběžná; interkulturní; obsahová; konstrukční  Reliabilita – vnitřní konzistence položek; retesty a jejich reliabilita; ekvivalence – reliabilita alternativních norem  Evropské standardy pro kvalifikaci uživatelů testů v oblasti hodnocení práce a organizace (severské státy, Nizozemí, španělské, německé a UK standardy)

Podpora řízení rozvoje lidských zdrojů a sociální odpovědnosti korporací  IAREP, IACCP, IAAP  CSR a úspěšnost firem

Místo závěru  Měkké rady za tvrdé měny (Klaus)  Když něco existuje, existuje to v nějakém množství a množství se dá měřit (Břicháček)  Jednoduchá a rychlá měření osobnostních charakteristik nebo spekulativní manažerské typologie mohou být pouhou inspirací, většinou jsou však zavádějící a hrubě zjednodušující  Za přísně kontrolovaných podmínek … se živý organismus chová jak se mu právě zachce (Murphy)