Robotika a Roboti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Výzkum a aplikace elektrické a elektromagnetické energie  Silnoproudá a slaboproudá  Typická pro vyspělé země (kvalifikovaná pracovní síla)  Odvětví:
Advertisements

Robotické stavebnice ve vzdělávání
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Karel Čapek R.U.R..
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
Stavba výrobních strojů a zařízení
Klinická aplikace akcelerometrů v neurorehabilitaci
Přednášející: Luboš Langhammer Lanbot. .NET MF v robotice  Výhody platformy  Automatický sklad  Snobot  Robrouk  Lynx  Soutěže.
Můj pohled na techniku není jen o počítačích a jiných vymoženostech,které člověk používá denně a je na nich závislí ale i o technice,která pomáhá našemu.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Roboty a manipulátory Úvod RaM
Jaroslav Páral Středoškolská odborná činnost ŘÍDÍCÍ PULT PRO PŘESNÉ OVLÁDÁNÍ ROBOTA.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
AUTOMATIZACE - ÚVOD (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_535.
Návrh a realizace autonomního robota Jan Čermák.
G) Roboty a manipulátory
Airbag Autor: Martin Pinta.
Ústav automatizace a měřicí techniky
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Karel Čapek a Josef Čapek
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
Inovace roku Výukový systém Merkur robotika kolem nás.
Robotika a historie informatiky
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
SCI - FI.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Částicová stavba látek
Pozitivní lobbying pro růst průmyslu Bc. Vladimír Šiška tajemník Hospodářské komory ČR.
Střední průmyslová škola v Písku
Kinematika a konstrukce robotů Humpolíček Libor ME4C
NAIL028. Úvod  Kdo David Obdržálek  Co algoritmy software hardware  Jak přednáška, cvičení 2/2 Z+Zk.
Sci-fi Berenika Králíková.
Světelná technika Automatizace světla.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
PROJEKTY Patrik Čermák Příprava a vlastnosti materiálů na bázi sloučenin A 2 V B 3 VI pro termoelektrické aplikace Monika Svědirohová Kybernetické vozítko.
Moje vlast, moje bydliště Bílá paní - opakování VY_32_INOVACE_10
Karel Čapek.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Nanotechnologie v medicíně (nanomedicína)
Spisovatelé dětské literatury
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov. Úvod Počítačová 3D grafika je označení práci s trojrozměrnými objekty. Převod 3D objektů do 2D zobrazení se nazývá.
Umělá inteligence Robin Horniak. Definice Umělá inteligence (Artificial Intelligence), zkráceně UI (AI) věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje.
ROBOTIKA BUCHTA Jan.
Identifikační modul polohy pro řídicí jednotku robota NXT
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rozvoj vědy a techniky Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR.
Jednočipové počítače v robotických systémech Vypracoval: Ing. Jaroslav Chlubný Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-ME-3-JCP-JCH-001 Technologie budoucnosti.
Oblíbený předmět Public Relations Koudelová Lenka, 1.A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ČVUT Fakulta elektrotechnická
Telefónica Tato firma, která rozhodně nebyla považována za favorita tendru, je v české kotlině v podstatě neznámá - největší trhy má ve Španělsku a zemích.
Rozdělení fantastické literatury
Středoškolská odborná činnost
Doc. Dr. Ing. Tomáš Brandejský
Roboti Andrea Tichá.
ROBOTI Dále prosím.
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Robotika a Roboti

Robotika „robot“-poprvé použito v roce 1920 ve hře R.U.R. Karla Čapka slovo vymyslel jeho bratr Josef Čapek Nejdůležitější rozdělení: Průmyslová robotika Experimentální robotika

Manipulační schopnost Automatická činnost Snadná změna programu Průmyslová robotika Termínem průmyslové roboty jsou označována ústrojí, která se vyznačují následujícími vlastnostmi: Robotický pes Aibo Manipulační schopnost Automatická činnost Snadná změna programu Univerzálnost Zpětná vazba

Historie průmyslové robotiky První George Devol roku 1954 společnost Unimation 

Robotika dnes Ve výrobě, montážích, transportech, vesmírném bádání, lékařství, vojenství atd.

Experimentální robotika Historie první připojení počítače k ručně ovládanému manipulátoru panem H. A. Ernstem v letech 1960 - 1961 v USA

Komunikace v angličtině počítačem Robot "Shakey“(1969) Komunikace v angličtině počítačem Shakey je schopen: orientovat se v prostředí vyhýbat se překážkám přemisťovat krabice strkáním

Robotika v literatuře Slovo Robotika jako první Isaac Asimov v povídce „Runaround“. Asimov také definoval tři základní zákony robotiky: Původní 3 zákony robotiky: Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem. Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Modifikované zákony robotiky Postupem doby se další autoři pokusili zákony pozměnit či doplnit nové: 0)  Robot nesmí ublížit lidstvu nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo. 4) Robot se musí vždy prokazovat jako robot. 5) Robot musí vědět, že je robot. Modifikované zákony: 1.Robot nesmí ublížit člověku. 2.Robot musí spolupracovat s člověkem, kromě případů, kdy taková spolupráce je v rozporu s prvním zákonem. 3.Robot musí chránit sám sebe před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním zákonem. 4.Robot může dělat, cokoli chce, kromě případů, kdy je takové jednání v rozporu s prvním, druhým nebo třetím zákonem.

Rozdělení robotů Podle generace na: roboty 1. generace - pevný program roboty 2. generace - senzory a čidla Podle jejich schopnosti přemisťovat se na: stacionární – nemohou se pohybovat z místa na místo (například průmyslové manipulátory) mobilní – mohou se přemisťovat (například vesmírné sondy a vozítka na Marsu)

Nejstarší průmyslový robot na světě FAMULUS -1973 firmou KUKA

Zdroje www.robotika.cz www.kuka.com Národního knihovna ČR www.Wikipedia.cz www.capek.misto.cz www.ptejseknihovny.cz www.loupak.cz www.kuka-robotics.com www.armyweb.cz www.lidovky.cz