Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/02.0088 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

ŠKOLENÍ TECHNIKŮ A MONTÁŽNÍKŮ PRO ROK 2007
Spolupráce SŠAMP Krnov a strojírenské firmy ELFE s. r. o
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ŘEMESLO OČIMA ŽÁKŮ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky
Základní škola, Brno, Štolcova 16
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL. Cíle projektu Vytvořit v Uherském Brodě regionální centrum pro další vzdělávání pedagogů - oblast strojírenství.
Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Centrum vzdělávání pedagogů odborných škol. Zahájení projektu: Ukončení projektu: Délka realizace projektu:19 měsíců.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Průvodce CR – specialista pro Jihomoravský kraj (CZ.1.07/3.2.04/ ) Regionální poradenské a vzdělávací centrum Akademie J.A. Komenského o.s., Malinovského.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Máme šanci tvořit svůj život rukama CZ.1.07/1.2.27/
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly II. CZ.1.07/1.1.32/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
ŠKOLY PRO REGION modernizace ŠVP ZV v českorakouském příhraničí Novohradska registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/ Datum zahájení projektu:
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
ZPŮSOBY KOMUNIKACE V PROJEKTU
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
CZ / /0213 Praxe v technických oborech - součást výuky Integrovaná střední škola energetická, Chomutov, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
„Okna technickým oborům dokořán“
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
Setkání kariérových poradců
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky WORKSHOP WORKSHOP

Informace o projektu Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo prioritní osy: 7. 1 Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Číslo výzvy: 02 Název výzvy: Jihomoravský kraj – Výzva č. 2 pro GP – oblast podpory 1. 1 Typ projektu: grantový Období realizace: Realizátor projektu: ISŠ Sokolnice Vedoucí projektu: Ing. Oldřich Životský 2

Svaz průmyslu a dopravy ČR ESB Elektrické stroje a.s. WORKSHOP WORKSHOP Partneři projektu: Realizátor projektu: Integrovaná střední škola Sokolnice 3

WORKSHOP WORKSHOP Cíle projektu   Zvýšení zájmu žáků ZŠ o studium technických, řemeslných a službových oborů vhodným plošným představením jednotlivých oblastí a profesí v nich.  Realizací projektu přispět k systémovým změnám s celokrajským působením v přístupu propagace nedostatkových technických, řemeslných a službových profesí vůči žákům ZŠ a v neposlední řadě jejich rodičům, kteří tyto profese podceňují. 4

WORKSHOP WORKSHOP Cílová skupina  Žáci 7 – 9. ročníků základních škol.  Pracovníci škol a školských zařízení – jedná se o ředitele, výchovné poradce a pedagogy základních a středních škol. 5

WORKSHOP WORKSHOP Výstupy projektu  oslovených žáků 7 – 9. ročníků základních škol.  112 podpořených osob – pracovníci v dalším vzdělávání.  Katalog řemesel.  Jednotná metodika propagace.  Webový portál.  Motivační film.  2 konference a 7 workshopů.  Exkurze ve firmách – 60.  Besedy na základních školách – min.35.  Oborové dny – 14. 6

WORKSHOP WORKSHOP NÁSTROJE K ZÍSKÁNÍ CÍLOVÉ SKUPINY 7 Exkurze Exkurze – reálný pohled na možné budoucí pracovní uplatnění na trhu práce. Besedy na základních školách Besedy na základních školách - představení oblastí a profesí v nich odborníkem z praxe. Oborové dny Oborové dny - praktické setkání žáků s profesí.

WORKSHOP WORKSHOP OBLASTI PROPAGACE  STOJÍRENSTVÍ  STAVEBNICTVÍ  POTRAVINÁŘSTVÍ  DŘEVOVÝROBA, VÝROBA NÁBYTKU  OBLAST ELEKTRO  AUTODOPRAVA  SLUŽBOVÉ OBLASTI – GASTRO ODĚVNICTVÍ

WORKSHOP WORKSHOP BESEDY Besedy na ZŠ jsou vcelku běžnou školní záležitostí, avšak inovativním prvkem bude představení a využití mnemotechnických pomůcek projektovým odborným pracovníkem. Cílem besedy je přiblížit žákům konkrétní oblast a některé profese v ní za účasti odborníka z praxe, který se bude snažit zaujmout žáky natolik, aby beseda byla postavená na volném rozhovoru, otázkách a odpovědích. Postupně bude součástí besedy práce s vytvořeným Katalogem řemesel, který bude pro účely této aktivity a prací s žáky v rámci projektu vytvořen. Ideální by bylo, kdyby besedy předcházely ostatním aktivitám (exkurze, Oborové dny), avšak z důvodu koordinace sedmi okresů ne všude toto bude možné.

WORKSHOP WORKSHOP Realizátor  Kvalitní komunikace realizátor (okresní asistent) – škola.  Zajištění programu včetně pomůcek.  Zajištění odborníka z praxe.

WORKSHOP WORKSHOP Škola  Zajištění souhlasu rodičů žáků.  Kvalitní komunikace škola – realizátor (okresní asistent).  Zajištění prostor pro konání besed – učebna s možností volného rozestavění lavic, technické zajištění – dataprojektor, promítací plátno.  Zajištění předem domluveného počtu žáků, kteří se besedy zúčastní.  Vyplnění prezenční listiny.  Příprava žáků na besedu – předání informace o zaměření besedy, příprava otázek, příklady v rodině.  Práce s žáky po ukončení besedy, zpětná vazba.

WORKSHOP WORKSHOP EXKURZE Cílem této aktivity je ukázat žákům výrobní procesy co nejvíce z blízka, ukázat nejen moderní, ale také starší provozy, aby žáci mohli srovnávat vývoj v daných oblastech, ukázat jim i zákulisí firmy – tzn. školící místnosti, jídelny, šatny, měli by poznat administrativní prostory, pokud to firma a možnosti dovolí. Exkurze by měla být vedena především odborníkem, který bude mít přehled nejen o výrobních procesech, ale také o postavení zaměstnanců ve firmě, budoucnost firmy, požadavky na zaměstnance apod. Výstupem exkurze je poznání, jak může vypadat praxe.

WORKSHOP WORKSHOP Realizátor   Kvalitní komunikace – realizátor (okresní asistent) – firma – škola.  Zajištění dopravy účastníků tam i zpět.  Zajištění kvalitního průvodce, který bude předem seznámen s požadavky odborné exkurze.  Seznámení s bezpečností práce a zajištění dodržování bezpečnosti během exkurze.  Motivace žáků k pozornosti, příprava dotazů.  Rozloučení. Nepodceňovat žáky a nevodit je na nic neříkající pracoviště. Je vhodné také zjistit, zda někdo z žáků obor zná, pokud ano, zapojit ho do výkladu.

WORKSHOP WORKSHOP Škola   Zajištění souhlasu rodičů žáků.  Spolupráce s realizátorem (okresními asistenty při hledání vhodných termínů.  Spolupráce při zajištění Prezenčních listin.  Příprava žáků na vlastní akci – na jaké téma exkurze bude, seznámení se s firmou na webových stránkách, příprava otázek.  Doprovod žáků na exkurzi.  Práce s žáky po ukončení akce – zpětná vazba.

WORKSHOP WORKSHOP OBOROVÉ DNY Úkolem a vlastně cílem Oborového dne je praktické seznámení žáků s řemeslem a konkrétní profesí. Aktivity se účastní žáci v doprovodu pedagoga. Osobně si vyzkouší konkrétní práci, pracují s konkrétními pracovními nástroji a přístroji, a na základě odborného vedení získají představu o tom, jaká řemesla jsou obsažena v jednotlivých oblastech, které jsou projektem propagovány. Na závěr Oborového dne by si žák měl odnést drobný vlastní výrobek. Kvalitním nastavením a vlastní realizací Oborového dne může žák zjistit, zda má pro daný obor předpoklady manuální i osobnostní, zda mu je řemeslo blízké či nikoli.

WORKSHOP Realizátor   Vhodný výběr místa realizace.  Zajištění dopravy žáků a jejich doprovodu na místo realizace akce.  Kvalitní spolupráce se zaměstnavateli a středními školami v jednotlivých regionech Jihomoravského kraje.  Kvalitní komunikace - realizátor ( asistent v okrese ) – základní škola – střední škola – zaměstnavatel.  Odborná příprava jednotlivých pracovišť – zajištění obsahové náplně, dodržení bezpečnostních pravidel, zajištění ochranných pomůcek ve spolupráci s firmou či střední školou.

WORKSHOP WORKSHOP Škola   Zajištění souhlasu rodičů žáků.  Sestavení skupiny žáků – ideální počet 20.  Pomoc při zajištění Prezenčních listin.  Kvalitní příprava žáků na akci ještě před vlastní realizací – seznámení s oblastí, motivace k práci, připomenutí vhodného oblečení.  Práce s žáky po skončení akce - zpětná vazba.

WORKSHOP   Veškeré aktivity jsou založeny na dobrovolnosti žáků.  Nerozhodujte o vhodnosti oblasti za žáky, dejte jim možnost získat co nejvíce informací.  Snažte se co nejvíce žáky na akci motivovat – lépe se do připravených aktivit zapojí.  Upozorněte žáky na vhodnost oblečení – toto může být příčinou neochoty se zapojit do aktivit.  Informujte rodiče o účasti žáků na projektových aktivitách a možnosti zúčastnit se Oborových dní.

Děkujeme za pozornost a těšíme se na spolupráci s Vámi Za projektový tým Ing. Oldřich Životský – vedoucí projektu Ing. Eva Dařenová – koordinátor projektu Mgr. Milada Poledňáková – PR specialista Lenka Vaňková – metodik projektu Eliška Čerňanská – odborný pracovník Lukáš Pilát – asistent pro okres Hodonín – WORKSHOP WORKSHOP