ESTERY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Chemické složení organismů
PřírodaZábavaVzorceHistorie  Tento plyn mohli nebo mohou produkovat bakterie žijící ve vlhčích oblastech hluboko pod suchým povrchem.
LIPIDY.
LIPIDY.
„Co má rum společného s vínem?“
Alkoholy a Fenoly.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Alkoholy a fenoly.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Deriváty karboxylových kyselin
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Estery Kyslíkaté deriváty
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
zástupci karboxylových kyselin
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Deriváty karboxylových kyselin
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Estery 13. leden 2014 VY_32_INOVACE_130213
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Estery karboxylových kyselin
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
II. Karboxylové kyseliny
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

ESTERY

ESTERY jsou kyslíkaté deriváty uhlovodíků obecný vzorec R1 – COO – R2

CH3COOH + C2H5OH → CH3COOC2H5 + H2O Jak vznikají? Esterifikací, což je vzájemná reakce karboxylové kyseliny a alkoholu, při které vzniká ester a voda. Příklad: Kyselina octová reaguje s ethanolem za vzniku ethylesteru kyseliny octové a vody CH3COOH + C2H5OH → CH3COOC2H5 + H2O

Vlastnosti esterů: ve vodě nerozpustné rozpustné v organických rozpouštědlech příjemně voní Výskyt: součást plodů rostlin, vosků, tuků

Příklady esterů ester vůně ethylester kyseliny mravenčí rumová pentylester kyseliny octové banánová oktylester kyseliny octové pomerančová butylester kyseliny octové ananasová pentylesterkyseliny máselné meruňková ethylester kyseliny benzoové mátová

Ethylester kyseliny octové Použití : Na výrobu ředidel barev. Obsažen v ředidle C 6000. K výrobě odlakovačů na nehty (bezacetonový). Smrtelná dávka pro člověka 0,5 g na každý kilogram tělesné hmotnosti. Vypočítej, jaké množství této látky by bylo pro tebe smrtelné.

Významné estery bez vůně Estery karboxylových mastných kyselin (palmitové, stearové, olejové) s glycerolem tvoří různé tuky, oleje a vosky – např. včelí vosk Ethanol vytváří estery s mastnými kyselinami, které se pak ukládají ve vlasech. Podle vlasů mumií starých i tisíc let, lze zjistit, zda byl jejich majitel alkoholik.

Významné estery bez vůně Kyselina acetylsalicylová – v lécích Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin, Aspro – analgetický a antipyretický účinek Acylpyrin je nejužívanějším lékem v celých dějinách lidstva. Podobné látky, jako jsou obsaženy v acylpyrinu jsou obsaženy v kůře vrbovitých rostlin. Naši předkové přikládali kůru z těchto rostlin na rány. Ty nehnisaly a rychleji se hojily. Výtažek z vrbové kůry se používal proti horečce již před 2500 lety.

Významné estery bez vůně MEŘO (metylestery mastných kyselin z řepkového oleje) – důležitá složka bionafty, ta obsahuje 5 – 30% MEŘO. Bionafta při spalování lépe hoří, a tím výrazně snižuje kouřivost naftového motoru, množství polétavých částic, síry, oxidu uhličitého a uhlovodíků vůbec. Díky svému složení je bionafta odbouratelná v přírodě do 21 dnů.

Výbušné estery Nitroglycerín (ester glycerolu a kyseliny dusičné)– nejdůležitější součást dynamitu Nitroglycerín v lékařství

Alfred Nobel Přínos vynálezu – např. těžba kamene odstřelem Zneužití – k zabíjení lidí A. Nobel na konci svého života tohoto vynálezu litoval. Ve své závěti z pocitu viny za vynález této ničivé látky odkázal většinu svého majetku nadaci, která udílí Nobelovu cenu.

Opakuj si Chemickou reakcí kyselin s alkoholy vznikají ……… Tato reakce se jmenuje …………….. Kapalné ……….. většinou příjemně ….. a vyskytují se v ovoci. ……… se jako rozpouštědla, paliva a léčiva. Jaké účinky má kys. acetylsalicylová na lidský organismus, kde se jich využívá? Estery mastných kyselin a …… tvoří přírodní tuky, vosky a oleje. Estery kyseliny………. se používají jako výbušniny. Lze označit bionaftu jako ekologické palivo? Zdůvodni. Zapiš rovnicí vznik: a) rumové, b) banánové a c) ananasové esence.