Projekt |Leonardo da Vinci č

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt programu Leonardo da VinciCZ/11/LLP-LdV/IVT/ Střední odborné učiliště Dakol, s.r.o.
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Velká klášterní restaurace
Program Leonardo da Vinci- projekt mobility
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Stáže masérů v zahraničí Projekt Leonardo da Vinci CZ/11/LLP-LdV/IVT/
autor Mgr. Alena Marková
Francouzské potravinářství
Moje budoucnost.
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Nové zkušenosti ve světovém hotelnictví a gastronomii
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Program Leonardo da Vinci- projekt mobility Název projektu: „Klíčové komponenty v EU“ datum stáže: místo stáže: SRN Hynek Salák HT2.
BEZMASÉ POKRMY
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Strava při zánětu jater
Grand restaurant pana Septima
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
BULHARSKO.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BE soup 1 Zeleninový vývar s drobením 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Kuřecí krém se smetanou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
BE soup 1 Slepičí s těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Bramborová s paprikou 10,60 Kč / 16,- Kč Pondělí.
BE soup 1 Hovězí vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Dýňový krém 10,60 Kč / 16,- Kč Čtvrtek.
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uzeninou 10,60 Kč / 16,- Kč Pátek.
Paradox Bar a restaurant je jedinečná restaurace s extravagantním designem ve stylu 70‘s. Naleznete zde zábavu v podobě bowlingu, kterou si můžete zpříjemnit.
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
BE soup 1 Hovězí s rýží a kapustou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Dýňový krém 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Středa BE soup 1 Kuřecí s drobením 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Kulajda s houbami 16,60 Kč / 21,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová polévka s paprikou 25,- Kč.
Úterý BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 BE – Krémová polévka ze špenátu a sýrem 16,60 Kč / 21,-Kč.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
STŘEDA Polévka Hovězí s těstovinami 20,- Kč Polévka Frankfurtská 25,- Kč.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
STŘEDA Polévka Hovězí s kapáním 20,- Kč Polévka Cibulový krém 25,- Kč.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zeleninový vývar s drobením Kuřecí krém se smetanou
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zeleninový vývar s krupicí a vejcem
BE soup 1 Cibulačka s bramborem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2
BE soup 1 BE soup 2 Česnečka s bramborem Kulajda s houbami
BE soup 1 Toskánská 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Bramboračka s houbami
Frankfurtská s bramborem
Hovězí s rajčaty a těstovinami
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Složitá obsluha fondue
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hovězí vývar s rýží a hráškem
Hovězí vývar s rýží a hráškem
Kuřecí vývar se zeleninou a rýží
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Středa BE soup 1 Slepičí s rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Zeleninový vývar s těstovinou Kuřecí krém se smetanou
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Francouzská kuchyně Francouzská kuchyně patří mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Francie je kolébkou tzv. haute cuisine (vysoké kuchyně), tedy gastronomie.
Gastronomické zvyklosti různých národů
Moderní trendy v gastronomii
Moderní gastronomie Ruth Martin.
Moderní gastronomie Bio Food
Transkript prezentace:

Projekt |Leonardo da Vinci č Projekt |Leonardo da Vinci č. CZ/12/LLP – LdV/IVT/134228 Rozvoj praktických dovedností v kontextu evropské kultury a tradic

Projekt mobilit se uskutečnil ve školním roce 2012/2013. Zúčastnilo se ho 17 žáků a studentů gastronomických oborů naší školy. Stáží v německém městě Fussen v délce 2 měsíce se zúčastnili 4 žáci. Stáží v lucemburském městě Vianden v délce 3 měsíce se zúčastnili 4 žáci. Stáží v hotelech na Azurovém pobřeží ve Francii se zúčastnili 4 žáci. Stáží v Savojských Alpách v délce 3 měsíce se zúčastnili 2 žáci. Stáž na ostrově Martinik v délce 3 měsíce absolvovali 3 žáci.

Partnery projetu byly tyto hotely: Německo – Fussen: hotel Ruchti´s a hotel Wolfgang Sommer Lucembursko – Vianden: hotel Petry Francie – Fréjus: hotel Les Résidences du Colombier Francie – Gilette: hotel Le Domaine de l´Olivaie Francie – Praz-sur-Arly: hotel Les Essertets Martinique: hotel Plein Soleil

Co bylo cílem projektu: naučit se v praxi přípravu pokrmů získat zkušenosti s obsluhou hostů poznat fungování hotelového komplexu naučit se pracovat v kolektivu poznat zajímavosti v zahraničí poznat život v jiné zemi a kulturní rozdíly zlepšit si jazykové znalosti obohatit svůj osobní rozhled

Co bylo mimo samotné stáže našim úkolem? Seznámit naše spolužáky po návratu ze stáže s pokrmy nebo nápoji, které jsou pro danou zemi nebo region typické. Většinou jsme vycházeli z toho, co jsme v restauracích, kde jsme pracovali, nabízeli našim klientům. Protože někdy restaurace nabízely mezinárodní kuchyň, museli jsme se poptat místních obyvatel a pomoci si také internetem. Na dalších stránkách najdete nejtypičtější gastronomické pochoutky Bavorska, Savojska, Lucemburska, jižní Francie a Martiniku.

Co bylo mimo samotné stáže našim úkolem? A co je pro jednotlivé regiony typické? V Bavorsku je kuchyně hodně blízká té naší. Setkali jsme se s klasickými českými řízky, ovšem v mega-velikostech a někdy podávané s omáčkou . Hodně se konzumují uzeniny, klobásy, vepřové maso, to vše doprovázené zelím a knedlíkem. Nápojem číslo jedna je samozřejmě pivo. Lucemburská kuchyně nás překvapila svou mezinárodností. Našli jsme v ní jídla, která vycházejí z kuchyně francouzské, německé a belgické. Nic, co by nás vyloženě překvapilo, jsme neochutnali. Také nápoje jsou identické jako u nás. Hojně se pilo pivo, ale také víno. Je to asi dáno tím, že město Vianden je turistickou křižovatkou.

Co bylo mimo samotné stáže našim úkolem? Francie nás překvapila rozdílem mezi pokrmy nabízenými v oblasti Středomoří a v Savojsku. Středomořská kuchyně je lehká, založená na čerstvé nebo tepelně upravené zelenině, rybách, plodech moře a masech v rychlé úpravě. Francouzi milují maso, ze kterého ještě vytéká krvavá šťáva, a s tím jsme se dlouho nemohli vypořádat. V Savojsku je naopak základem kuchyně maso, sýry, brambory, prostě pokrmy, která jsou hutné, syté, které zahřejí. Ochutnali jsme však také šneky, mušle, kozí sýry a další pochoutky. Zapíjet jídlo ve Francii můžete pouze čistou vodou nebo vínem. Sladké nápoje jsou téměř zakázány .

Co bylo mimo samotné stáže našim úkolem? Gastronomie ostrova Martinique v sobě snoubí vlivy místní – antilské, a vlivy kolonizátorů – Francouzů. Tato směs dvou kultur vytvořila z místní kuchyně opravdovou delikatesu. Principy používané v kuchyni francouzské se přenesly i na suroviny místní, ryby, plody moře, místní druhy zeleniny, místní exotické ovoce. Kuchyně je lehká a často se v ní vyskytuje kombinace slaného a sladkého, např. maso a ovoce. Velmi časté jsou pokrmy z banánů a kokosu. Na Martiniku se pěstuje cukrová třtina, která souží k výrobě třtinového cukru a vynikajícího rumu. Ten je zase základem koktejlů a punčů, jako jsou Planteur, shrubb, cuba libre, mojito atd.

Bavorská kuchyně „Bayerisches bier“ neboli bavorské pivo „Allgauer Bergkase“ neboli horský sýr z oblasti Allgau „Auszogne“ neboli smažené sladké koblížky z Bavorska „Bayerischer Schweinebraten“ neboli bavorská vepřové pečeně

Bavorská kuchyně „Bierwurst“ neboli pivní klobása „Kasspatzle“ neboli sýrové domácí noky „Semmelknodel“ neboli knedlíky „Spargel“ neboli mladé chřestové výhonky

Středomořská francouzská kuchyně „Ratatouille“ neboli dušená lilkovitá zelenina s paprikou a rajčaty „Quiche lorraine“ neboli lotrinský sýrový koláč „Pissaladiere“ neboli cibulový koláč s ančovičkami „Tomates provencales“ neboli zapečená rajčata

Středomořská francouzská kuchyně „Moules frites“ neboli slávky na víně s hranolkami „Chevre chaud“ neboli salát se zapečeným kozím sýrem „Magret de canard“ neboli pečená kachní prsa „Fondant au chocolat“ čokoládový desert

Savojská francouzská kuchyně „Tartiflette“ neboli zapékané brambory se sýrem reblochon „Fondue savoyarde“ neboli sýrová specialita „Raclette“ neboli grilovaný sýr s bramborem a uzeninou „Gateau de Savoie“ neboli savojská bábovka

Lucemburská kuchyně „Moulen“ neboli mušle po lucembursku „Ferkelsrippchen “ neboli grilovaná vepřová žebra „Judd mat gaardebounen“ neboli uzené s fazolemi „Traipen “ neboli černý puding

Martinická antilská kuchyně „Accras de morue“ neboli smažené knedlíčky z tresky „Boudin créole “ neboli kreolské jelítko „Poulet au lait de coco“ kuře v kokosovém mléce „Confitures fruits exotiques “ neboli exotické marmelády

Martinická antilská kuchyně „Beignet du Carnaval“ neboli masopustní koblížky „Planteur“ neboli tropický koktail z bílého rumu „Bananes flambées“ neboli flambované banány „creme brulée au gingimbre“ neboli zázvorový krém s karamelem

Několik obrázků z naší praxe

Několik obrázků z naší praxe

Několik obrázků z naší praxe

Hotel Le Domaine de l´Olivaie Stáží se zúčastnili a všem je doporučují: Tomáš a Honza, Markéta a Eliška Hotel Petry Lucebumrsko Simona, Vojta a David Hotel Plein Soleil Martinique Renata a Katka Hotel Ruchti´s Německo Honza a Čestmír Hotel Sommer Německo Míša a Maruška Hotel Le Domaine de l´Olivaie Francie Tomáš a Kuba Hotel Les Résidences du Colombier Francie Michal a Vendula Hotel Les Essertets Francie - Savoie