Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Francouzská kuchyně Francouzská kuchyně patří mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Francie je kolébkou tzv. haute cuisine (vysoké kuchyně), tedy gastronomie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Francouzská kuchyně Francouzská kuchyně patří mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Francie je kolébkou tzv. haute cuisine (vysoké kuchyně), tedy gastronomie."— Transkript prezentace:

1 Francouzská kuchyně Francouzská kuchyně patří mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Francie je kolébkou tzv. haute cuisine (vysoké kuchyně), tedy gastronomie vysoké úrovně a tomu odpovídajících vysokých cen v gurmánských restauracích a luxusních hotelích. Důraz je v ní kladen na puntičkářskou úpravu jídel a jejich pečlivou prezentaci.

2 K nejzákladnějším prvkům francouzské kuchyně patří vína a sýry
K nejzákladnějším prvkům francouzské kuchyně patří vína a sýry. Francouzi milují ryby a mořské plody (ústřice, slávky, hřebenatky, kraby, humry, langusty, mořské šneky), významnou roli ale hrají i jiné druhy masa (jehněčí, skopové, hovězí, telecí, vepřové, zvěřina…), jedí se hojně i vnitřnosti a vyrábějí se paštiky. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje i zelenina.

3 Světově proslulý je francouzský chřest a baby karotka, oblíbená je i čekanka, artyčoky, květák, špenát či dýně. Francouzi jsou velcí gurmáni a ze své kuchyně nevynechávají ani křepelky, šneky, žabí stehýnka či drozdy. Nejen Provence je známá svými bylinkami, které dokážou zdejší kuchaři skvěle kombinovat. Svazek čerstvých bylin používaný často při vaření je známý pod názvem bouquet garni. Nechybí ani houby. Důležitou pozici má čerstvé pečivo, především bagety.

4 Chleb,koláče a palačinky
Bageta (baguette) – je dlouhý a úzký francouzský chléb. Vyrábí se z těsta, jehož složení je ve Francii definováno zákonem, a je charakteristická svojí délkou a křupavou kůrkou. Bageta mívá většinou průměr 5 až 6 centimetrů a je dlouhá cca 65 centimetrů (někdy až jeden metr) Fougasse – je typ chleba spojovaný s Provence, ale známý i v jiných regionech. Bývá v něm zapečený sýr, kousky slaniny, olivy nebo dokonce sušené ovoce. Italskou obdobou je focaccia, balkánskou pogáče. Croissant – je ve světě snad nejznámějším francouzským jídlem. Jedná se o pečivo ve tvaru půlměsíce (croissant znamená francouzsky půlměsíc) z máslového kynutého těsta. Kynuté těsto je několikrát proloženo vrstvami másla, poté znovu vyváleno, přeloženo a znovu nataženo. Výsledná odlupující se struktura je podobná lístkovému těstu.

5 Quiche – slaný koláč, který se tradičně peče v kruhových vroubkovaných formách. Je tvořen těstem a pudinkovou náplní z vajec a mléka či smetany, se sýrem, masem, rybou či zeleninou. Ačkoliv je to dnes jednoznačně francouzské jídlo, původem pochází z Německa (a samotný termín z německého slova Kuchen – koláč). Crêpe – je velmi tenká palačinka vyrobená nejčastěji z pšeničné mouky, vajec, mléka, másla a špetky soli. Při použití pohankové mouky se používá označení galette. Palačinky se připravují vylitím tenké vrstvy těsta na speciální rozpálenou pánev s trochou másla. Na pánvi je třeba těsto rovnoměrně rozložit roztěrkou. Crêpes se připravují naslano (klidně jako hlavní jídlo k obědu či večeři) nebo nasladko (jako dezert nebo k snídani)

6 Typická jídla – francouzské speciality
Bœuf bourguignon (hovězí bourguignon) - je recept z francouzského regionu Burgundsko. Hovězí maso je dušené v červeném víně (tradičně burgundském víně) a hovězím vývaru s mrkví, ochucené česnekem, cibulí a sadou svázaných bylinek (tzv. bouquet garni). Na závěr se přidávají houby a také slanina. Coq au vin – znamená v překladu „kohout na víně“, ale připravuje se ve skutečnosti většinou z kuřecího masa. V některých ohledech je pokrm podobný hovězímu bourguignon. Kuře je nejprve marinované ve víně, poté se přidají kousky slaniny a maso se dusí s houbami (pečárky, smrže) a případně česnekem.

7 Francouzské sýry Roquefort – je pravděpodobně nejznámějším plísňovým (modrým) sýrem na světě. Vyrábí se z ovčího mléka. Bleu d´Auvergne – je modrý sýr pocházející z regionu Auvergne v jižní centrální Francii. Vyrábí se z kravského mléka. Jeden francouzský sýrař zjistil v polovině 19. století, že plíseň je možné vyrobit s pomocí žitného chleba a k jejímu rozšíření přispěje propíchnutí sýra jehlicemi. Camembert – měkký krémový sýr z kravského mléka s bílou plísní na povrchu, produkovaný už od 18. století v Normandii.

8 Sladkosti Pain au chocolat – je vyroben ze stejného těsta jako croissant, ale má spíše čtvercový tvar a obsahuje uvnitř jeden nebo dva kousky čokolády. Mousse au chocolat – je sladký dezert s čokoládovou příchutí. Termín mousse obecně znamená pokrm, který obsahuje bubliny vzduchu, může být lehký a načechraný nebo hustý a krémovitý. Vyrábí se z vaječných bílků nebo šlehačky. Crème brûlée – je pudinkový dezert se svrchní vrstvou karamelu podávaný v misce. Někdy se flambuje přímo na stole. Ve Španělsku je známý jako crema catalana. Pudinkový základ může mít nejrůznější příchuti, nejčastější je ale vanilková.

9 Francouzská vína Celá řada odrůd vína, které se dnes pěstují po celém světě, vznikla ve Francii. Např. Cabernet Sauvignon (v Bordeaux), Chardonnay (Burgundsko a Champagne), Pinot noir (Burgundsko), Sauvignon blanc (údolí Loiry a Bordeaux), nebo Syrah (v údolí řeky Rhôny), Merlot (Bordeaux) a další.


Stáhnout ppt "Francouzská kuchyně Francouzská kuchyně patří mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Francie je kolébkou tzv. haute cuisine (vysoké kuchyně), tedy gastronomie."

Podobné prezentace


Reklamy Google