ČESKÁ MS SPOLEČNOST UNIE ROSKA V ČR. UNIE ROSKA •Unie Roska je občanské sdružení působící v ČR od roku 1992. Jeho hlavním posláním je pomáhat lidem s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Společnost pro mukopolysacharidosu
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Informace o příspěvku na péči
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Studijní obor: Sociální činnost
Zákon o sociálních službách
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Důchodové pojištění a státy EU
Mateřská a rodičovská dovolená
Posouzení nepříznivé sociální situace
Finanční možností svépomocných skupin
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Systém sociální podpory v ČR
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociálně právní otázky
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
Organizace sociální správy
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Důchodové pojištění II.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Právo sociálního zabezpečení
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Právo sociálního zabezpečení
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

ČESKÁ MS SPOLEČNOST UNIE ROSKA V ČR

UNIE ROSKA •Unie Roska je občanské sdružení působící v ČR od roku Jeho hlavním posláním je pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou žít kvalitní, důstojný a plnohodnotný život. •Unie Roska má celorepublikovou působnost, jejích 37 regionálních organizací najdete ve všech krajích ČR. Má více než členů •Unie Roska je členem mezinárodní federace MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) a její evropské platformy EMSP (European Multiple Sclerosis Platform).

•Motto Unie „Sursum corda“ („Vzhůru srdce“) vyjadřuje nutnost bojovat, překonávat překážky a nikdy se nevzdávat. •Růže (anglicky „ROSE“) ve znaku Rosky symbolizuje trnitou cestu životem s nelehkým onemocněním RS. •Unie Roska nesdružuje pouze nemocné s RS a jejich blízké. Je otevřená všem osobám, jejichž společným zájmem je pomáhat nemocným s RS.

NAŠE AKTVITY •vlastní akreditované vzdělávací pracoviště pro cvičitele nemocných RS •6 MS center Roska, která slouží jako informační, poradenská a kontaktní místa, cvičební prostory a místa pro jazykové a další kursy. •odborné přednášky a semináře •spolupráce s lékaři a dalšími odborníky •kompletní informační servis a poskytujeme sociální, pracovně-právní a psychologické poradenství ve složitých situacích, které nemocné s RS a jejich blízké potkávají.

•Ediční činnost - časopis Roska, řada knižních publikací, vzdělávacích brožur, instruktážních a naučných cd a dvd •provoz portálu •Každoročně pořádáme nejrůznější akce ke Dni roztroušené sklerózy v České republice (25.6.), z nichž nejvýznamnější je národní konference „Místo pro kvalitní život s RS“ •Oslavy Světového dne RS •domácí i zahraniční ozdravné akce a rekondiční rehabilitační pobyty, zájezdy •cvičení, plavání a hipoterapie •konference, benefiční a humanitární akce

Změna invalidních důchodů v roce 2010 •Od – Nově 3 stupně invalidity •Plný invalidní důchod – nově III. Stupeň •Částečný inv. důchod při poklesu nejméně •o 50% - nově II stupeň •Částečný inv. důchod při poklesu méně než 50% - nově I stupeň •Nové posouzení zdr. stavu v roce 2010

Podmínky nároku na invalidní důchod Pokles pracovní schopnosti Doba pojištění Stupeň invalidity podle poklesu pracovní schopnosti 1.Stupeň – pokles nejméně o 35% a nejvýše o 49% 2. Stupeň – pokles nejméně o 50% a nejvýše o 69% 3. Stupeň – pokles nejméně o 70%

Potřebná doba pojištění pro vznik invalidního důchodu podle věku Do 20 let – méně než jeden rok let – jeden rok 22 – 24 let – dva roky let – tři roky let - čtyři roky Nad 28 let - pět let

Přeměna invalidního důchodu na starobní •Pokud poživatel invalidního důchodu dosáhne věku 65 let, zaniká nárok na tento invalidní důchod, a v tento den mu vzniká nárok na starobní důchod, a to ve výši, v jaké mu náležel dosavadní důchod.

Podání námitky Písemná námitka do 30 dnů ode dne kdy bylo rozhodnutí oznámeno Podání – orgánu sociálního zabezpečení, který rozhodnutí vydal

Příspěvek na péči zák. 108/2006 Sb. Příspěvek na péči náleží lidem, kteří jsou z důvodu nepříznivého zdravotního stavu závislí na pomoci druhé osoby a to v běžné denní péče o vlastní osobu a v soběstačnosti. Určující je zvládnutí 36 kritérii Péče o vlastní osobu – denní úkony – přijímání stravy, osobní hygiena.oblékání Soběstačnost – obstarat si osobní záležitosti, uvařit,vyprat a uklidit Příspěvek náleží osobě o kterou je pečováno Čtyři stupně závislosti – I. Stupeň – 2000,-- Kč II. Stupeň – 4000,-- Kč III. Stupeň – 8000,-- Kč IV. Stupeň ,-- Kč Žádost – příslušný poveřený úřad s rozšířenou působností dle trvalého bydliště žadatele – jen písemnou formou na příslušném formuláři. Žadatel je povinen se podrobit – sociálnímu šetření, lékařskému vyšetření, doložit podpis pečující osoby, kterým vyjádří svůj souhlas s poskytovanou péčí.

Změny v roce Příspěvek na péči bude nižší – I. Stupeň se sníží o 1200,-- Kč na 800,-- Kč. Netýká se dětí Ostatní stupně se nemění -Sociální příplatek – minimálně na rok se bez náhrady zruší – do budou dostávat jen sociálně slabé rodiny – čistý měsíční příjem nepřekročí dvojnásobek životního minima – jednotlivec – 3126,-- Kč -Přídavek na dítě – pro rok 2011 zůstává ve stejné výši jako v roce Pohřebné – jen při úmrtí dítěte v částce 5000,-- kč

Kontakty Unie Roska, Česká MS společnost tel./fax: P. O. Box Praha Statutární zástupce: Karel Hrkal, prezident Odborný garant: Doc. MUDr. Eva Havrdová, CSc.

DĚKUJI ZA POZORNOST!