VALNÁ HROMADA AVOŠ 15. duben 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Zpráva o činnosti SK RVŠ 7. Sněm RVŠ, 20. února 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Miroslav Jašurek.
k ukončení projektu 12 vyšších odborných škol zdravotnických
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ dne 29. dubna Kontrola usnesení poslední valné hromady Zpráva o činnosti -složení KV AVOŠ -členská základna -přehled nejdůležitějších.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 20. dubna NÁVRH USNESENÍ VALNÉ HROMADY AVOŠ VH schvaluje zprávu o činnosti za rok VH schvaluje zprávu dozorčí rady.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
VALNÁ HROMADA AVOŠ 23. dubna Priority KV AVOŠ Důraz na : Aktivní spolupráci KV AVOŠ s UZS ČR,NUV a odborem pro VOV a další vzdělávání MŠMT Pokračování.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
Praha 20.dubna 2010 Přehled o činnosti sekce technických VOŠ sdružených v AVOŠ Jiří Homolka Valná hromada AVOŠ – 20. duben 2010 Osnova: Sekce technických.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Asociace Ředitelů Zdravotnických Škol České republiky 10. dubna 2012 ______________________________ SZŠ a VOŠ zdravotnická Praha, 5. května JARNÍ SEMINÁŘ.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. schůze PRVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 12. dubna  Kontrola usnesení Valné hromady AVOŠ z 20. dubna 2010  Priority KV AVOŠ na školní rok 2010/2011.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 20. dubna Kontrola usnesení poslední Valné hromady AVOŠ Zpráva o činnosti - složení Koordinačního výboru AVOŠ - členská základna.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
VALNÁ HROMADA AVOŠ 19. dubna Priority KV AVOŠ Důraz na užší spolupráci členů KV AVOŠ – vedoucích sekcí, se školami podle oborového zaměření v průběhu.
Implementace EQAVET v ČR
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
VALNÁ HROMADA AVOŠ 14. duben 2015
1 Valná hromada Asociace vyšších odborných škol, AVOŠ Praha, 14. duben 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
ZPRÁVA PŘEDSEDKYNĚ O ČINNOSTI AVOš ZA Rok 2016
Seminář pro žadatele Výzva 02_16_041 VOŠ
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
ZPRÁVA PŘEDSEDKYNĚ O ČINNOSTI AVOš ZA Rok 2017
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
Transkript prezentace:

VALNÁ HROMADA AVOŠ 15. duben 2014

Koordinační výbor AVOŠ zvolený Valnou hromadou dne 19. dubna 2012 Ing. Markéta Pražmová předsedkyně AVOŠ PhDr. Karel Štix místopředseda AVOŠ za sekci ekonomickou: PhDr. Dana Čapková Ing. Milena Kolářová PhDr. Eva Svobodová  za sekci humanitní: PhDr. Jan Sehnal PhDr. Eva Zátopková PhDr. Marie Bílová za sekci technickou: RNDr. Jiří Homolka Mgr. Ivana Vitisková, Ing. Jana Vacková za sekci zdravotnickou: PhDr. Karel Štix PhDr. Miroslava Zoubková PhDr. Dagmar Sitná, PhD. za sekci zemědělskou: Ing. Karel Dubský Ing. Ivan Roušal Ing. Markéta Pražmová

Dozorčí rada zvolená Valnou hromadou AVOŠ dne 19. dubna 2012 Mgr. Václav Kočovský předseda Ing. Ludvika Jakešová místopředsedkyně PhDr. Věra Kmochová PaedDr. Josef Erhart Mgr. Ing. Michal Pospíšil

Počet a struktura členů AVOŠ k 15. 4 Počet a struktura členů AVOŠ k 15.4.2014 podle oborů a zřizovatele /z toho samostatné/ obory veřejné soukromé církevní celkem EKO 15/0 14/ 9 0 29/9 HUM 14/1 3/2 3/1 20/4 TECH 23/0 0 0 23/0 ZDRAV 24/1 6/4 1/0 31/5 ZEM 9/0 0 0 9/0 Celkem 85/2 23/15 4/1 112/18

Zápisy na stránkách www.asociacevos.cz Informace o aktivitách a klíčových tématech KV AVOŠ ve školním roce 2013/2014 Zápisy na stránkách www.asociacevos.cz aktivní spolupráce s odborem vzdělávání MŠMT, účast na klíčových jednáních MŠMT a MZ, na jednáních PT RHSD (MŠMT a MZ),UZS ČR, NUV jednání s poslanci a senátory, realizace petiční akce stanoviska KV AVOŠ k zásadním dokumentům, články v odborných periodikách apod. provedeno statistické zjišťování a vyhodnocení počtu studujících a absolventů na VOŠ za rok 2013 včetně jejich uplatnění na trhu práce

Shrnutí činnosti - výstupy Výsledky zjišťování a statistické vyhodnocení počtu přihlášených, přijatých a skutečně studujících na VOŠ ve školním roce 2013/2014 dle oborů vzdělání. Statistika počtu absolventů škol dle oborů vzdělání a jejich uplatnění. Statistika počtu škol, které vydávají Europassy- dodatky k diplomům absolventa. Ukončení projektu Inovace vzdělávacích programů v oborech DZZ,DZL,DNT,DZT,DDH,DFA v rámci OP VK

Zhodnocení činnosti - výstupy -úspěšné završení petiční akce usnesením: Senát žádá MŠMT a MZ vytvořit novou strategii vzdělávání, jehož součástí bude plnohodnotné začlenění VOŠ do systému zajistit oboustrannou prostupnost VOŠ a VŠ. -zajištění realizace úprav programu Bakaláři tak, že školy budou provádět souběžně tisk diplomů s dodatky (Europassy) v češtině, angličtině a němčině -intenzivní jednání s ministrem školství , s poslanci, s náměstkem sk.2,účast na jednáních na všech úrovních a poskytování všech aktuálních informací VOŠ -souhrnné statistické údaje za šk. rok 2013/2014: zdroj MŠMT, NUV a AVOŠ počet VOŠ 174 počet studentů celkem 28 332 nově přijati 11 805 (z toho AVOŠ 9420) denní forma 8548 (z toho AVOŠ 6 688) ostatní formy 3 257 (z toho AVOŠ 2 732)

Vymezení základních cílů představitelů AVOŠ pro další intenzivní jednání v roce 2014 Aktivně spolupracovat s odborem VOV na dopracování Koncepčního záměru opatření sektoru VOV z roku 2011 Iniciovat vytvoření samostatného zákona o VOŠ Jednoznačně vymezit jasná kritéria - parametry oboustranné prostupnosti mezi studenty (absolventy) VOŠ a VŠ Porovnat základní oborové profily absolventa VOŠ s profily absolventů bakalářských studií VŠ Účast na „kulatých stolech“ k problematice VOV

Vymezení hlavních požadavků představitelů AVOŠ vůči MŠMT a MZ při tvorbě koncepce VOV -vymezit přenositelné kredity ECTS -porovnat akreditované vzdělávací programy a jednotlivé předměty na základě minimálních standardů vzdělávání (u oborů zdravotnických a sociálních již existují společné pro VOŠ a VŠ) -u ostatních oborů vypracovat minimální standardy vzdělávání -pro stanovení parametrů prostupnosti důsledně vycházet z jednotného evropského kvalifikačního rámce EQF (Dis i Bc úroveň 6) -vše řešit v kontextu mezinárodních procesů uznávání profesního terciárního vzdělávání ( např. Europassy) -provést důkladnou analýzu potřeb trhu práce na počet absolventů profesního terciárního vzdělávání VOŠ a VŠ

Definovat shody a rozdíly mezi profesním terciárním vzděláváním (VOŠ) a klasickým bakalářským studiem (VŠ) a navrhnout legislativní opatření -iniciovat provedení analýzy uplatnitelnosti absolventů jednotlivých vzdělávacích (studijních)programů a forem vzdělávání VOŠ a VŠ a porovnat je s celkovým počtem absolventů v terciárním vzdělávání v členění na: profesní odborné vzdělávání ( denní,ostatní formy) klasické vysokoškolské vzdělávání univerzitního typu u Bc. studií VŠ provést analýzu poměru zastoupení teoretických a odborných předmětů a praxe – u srovnatelných oborů na VOŠ vymezit přenositelné kredity ECTS -porovnat akreditované vzdělávací programy a jednotlivé předměty na základě minimálních standardů vzdělávání

DOPORUČENÍ a žádost KV AVOŠ: Sledovat pravidelně všechny aktuality na www.asociacevos.cz Neprodleně informovat o všech změnách v údajích o škole paní Růžičkovou(ruzickova@szspraha1.cz) Aktivně se zapojit do programů Domu zahraniční spolupráce v rámci nového programu ERASMUS+. Důsledně vydávat každému absolventovi Dodatek k diplomu i v anglickém jazyce. Kontakt:Boumová Sylvie koordinátorka Národního centra Europass tel:274022342 sylvie.boumova@nuv.cz Zjišťovat údaje o počtu absolventů a jejich uplatnění.

Poděkování představitelům těch škol a jejich pedagogům, kteří dosahují výborné vzdělávací výsledky a jejichž hlavním cílem je absolvent uplatnitelný na trhu práce

Děkuji Vám za pozornost Markéta Pražmová předsedkyně AVOŠ