ŠIKANA Mgr. Jan Žufníček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
„Zlo triumfuje, když slušní lidé nic nedělají“
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Metodický pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
ŠIKANA.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Kvalitativní výzkum.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní násilí Agresivita Šikana.
PhDr. Josef Duplinský, CSc. PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Vypracovala Mgr. Michaela Moudrá
Individuální výchovný plán
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
DŮVOD SDĚLENÍ  Vyskytují se nesprávné postupy při řešení absence žáků ve vyučování  Základní školy vznesly opakovaně požadavek na zpracování postupu.
Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009.
Sociální práce s rodinou 3
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Šikana Zdroj: .
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Pásmo mapování vztahů ve třídním klimatu počáteční/zárodečné manuál Vypracovala Mgr. Michaela Moudrá V Kyjově dne ________________________ Mgr.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Metody pedagogické diagnostiky
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Minimální preventivní program školy
Komunikace s rodiči.
Školní program proti šikanování
Význam Základ vztahu mezi advokátem a klientem
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
Šikana příčiny diagnostika praktická pomoc
Diagnostika třídních kolektivů Práce s třídními kolektivy
Sociální patologie SCPT SCPA
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Vyhodnocení odevzdaných dotazníků:
Sociální služba jako podpora při řešení skrytého záškoláctví Komunitní centrum Amaro Phurd – Pražská, Občanské sdružení Salinger Bc. Marie Janečková Mgr.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Problematika šikany z pohledu etopeda v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy Mgr. Miroslava Florianová Konference k primární prevenci sociálně.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Koučink dětí a mladistvých
Šikana.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Záškoláctví
Školní program proti šikanování
seminář Teorie a metodiky výchovy
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Transkript prezentace:

ŠIKANA Mgr. Jan Žufníček

ZNAKY ŠIKANY Záměrnost Opakovanost Dlouhodobost (pozor na jednorázovost) Samoúčelnost agrese Nepoměr sil Dominantním znakem je BEZMOCNOST OBĚTI Jde více o postoj ne o čin Neoddělitelnou součástí problému je skupinová dynamika

PŘÍMÉ VAROVNÉ SIGNÁLY Upozorňují na různé formy a projevy šikany Tyto signály je nutné vždy brát vážně, ale při hodnocení projevů násilí je důležité vždy posoudit, zda jde opravdu o šikanu – tzn. Samoúčelnost agrese a nepoměr sil. Př.: rodiče telefonují, že je jejich dítě šikanováno přezdívky, nadávky, ponižování, kritiky žáka,… strkání, kopání, rvačky,…

NEPŘÍMÉ VAROVNÉ SIGNÁLY Upozorňují na různé formy a projevy šikany Jsou stejně důležité jako přímé signály, ale málo zjevné. Zahrnují nenápadné projevy šikany v přítomnosti učitele a skryté volání oběti o pomoc Skryté volání o pomoc: žák vchází do třídy až s učitelem, náhlé zhoršení prospěchu, dítě působí nešťastně, nadměrná omluvená i neomluvená absence,…. Subtilní násilí a manipulace: - žák je přehlížen, odmítán, izolován, dostává povýšené příkazy a snaží se jim vyhovět, „přátelské“ vtipy, dobrovolné odevzdávání svačinky, třída se směje z neúspěchu žáka před tabulí,….

TROJROZMĚRNÝ POHLED NA ŠIKANU vnější pohled = ŠIKANOVÁNÍ JAKO NEMOCNÉ CHOVÁNÍ vnitřní pohled = ŠIKANOVÁNÍ JAKO ZÁVISLOST ŠIKANOVÁNÍ JAKO PORUCHA VZTAHŮ VE SKUPINĚ

STÁDIA ŠIKANOVÁNÍ (dle M.Koláře) 1. Ostrakismus 2. Fyzická agrese a manipulace s obětí 3. Vzniká jádro 4. Nastavení norem 5. Dokonalá šikana - totalita

Řešení 1. a 2. stádia je v kompetenci učitele 3. stádium je průlomové 4. a 5. stádium musí řešit odborníci Zpravidla se ve 2. stádiu přidávají fyzické útoky, ale POZOR: psychická šikana může projít stádii 1 – 5 bez fyzických útoků.

KRITÉRIA PRO ODHAD ZÁVAŽNOSTI: OTEVŘENOST (jestli oběť vypovídá co se děje nebo ne; zda skupina odpovídá nebo mlčí; svědek – zda má nebo nemá sympatie k agresorovi) ZÁVAŽNOST A ČASTOST (jak často a co se děje, tzn. Jak často se děje nemocné chování) ČAS (jak dlouho se to děje) POČET AKTÉRŮ (kolik je agresorů, kolik je obětí)

POSTUP PŘI ŘEŠENÍ ŠIKANOVÁNÍ - ÚVOD INFORMACE (dopisem, telefonicky, ústně, anonym, schránka důvěry, pozorování,…) ZÁPIS Z 1. INFORMACE (zapíšu KDO, KDY, CO mi řekl) + poděkování a dohoda co se bude dít dále ODHAD ZÁVAŽNOSTI - musím odhadnout zda je to šikana nebo škádlení - je-li to šikana, tak v jakém stádiu (podle toho buď řešení učitel nebo volá odborníky a instituce)

ŘEŠENÍ UČITELŮ – METODY POČÁTEČNÍHO STÁDIA Mám informaci – udělám zápis – chráním zdroj informací Odhad závažnosti onemocnění a stádia šikany Rozhovory s informátory, obětí Nalezení vhodných svědků Individuální, příp.konfrontační rozhovory se svědky Ochrana oběti Rozhovory s agresory, případné konfrontace mezi nimi Výchovná komise Rozhovory s rodiči Práce se třídou

POČÁTEČNÍ STÁDIA Řeší pedagog, používá způsoby nápravy: A: metoda usmíření B: metoda vnějšího nátlaku Kroky metody vnějšího nátlaku: Ochrana oběti Pohovor s rodiči + zápis Výchovná komise + zápis Pojmenování problému před třídou (uzavření, nastavení „stop“) Usmíření = rozmrazení vztahu agresora a oběti

Cíle vyšetřování: KDO (kdo je agresorem a obětí?) KOLIK (kolik je agresorů a obětí?) KDE (kde se to děje?) CO (konkrétního se děje?) KDY (se to stává, stávalo?) JAK (se to děje?) JAK ČASTO (dlouho, šikanování trvá?)

POSTUP ŘEŠENÍ - UČITELÉ INFORMACE – dopisem, schránka důvěry, info od rodičů, info od žáků,…. PROBLÉM: záznam prvního kontaktu (kdo, kde, kdy, co, kolik, jak, jak často) ochrana informací ochrana zdroje ověření informací ODHAD ZÁVAŽNOSTI: 1-2-3. stádium: Je to moje? Troufám si na to? Máme na řešení dostatek času? 4-5. stádium: Volám specializované pracoviště

ROZHOVOR S OBĚTÍ Otázky otevřené, projektivní, s otevřeným koncem Aktivní naslouchání (soucit a láska) Sled kladených otázek: kdo je obětí, kolik jich případně je, kdo je agresorem, kolik jich případně je, co se stalo nebo stává, kdy se to stalo, kde se to stalo, jak se to stalo, jak závažné činy to jsou, jak dlouho už to trvá Pocity, důvěrnost informací, práce s tichem Důležité je navození atmosféry a posilování žáka Neslibovat, že nikomu nic neřeknu! Povzbuzování Parafrázování Zrcadlení pocitů Shrnuní Závěr

VÝCHOVNÁ KOMISE Úvod, přivítání – vedení školy Seznámení rodičů s problémem, který jsme zjistili (projevy chování u jednotlivého konkrétního dítěte) – vedení školy, popř. řešitel problému (VP, MP, TU) Informace jaký postoj zaujímá škola k těmto nevhodným problémům chování – vedení školy Vyjádření zákonných zástupců

Možná navrhovaná řešení ze strany zák Možná navrhovaná řešení ze strany zák.zástupců – možnost řešení pro nápravu chování u svého dítěte, aby se situace zlepšila, možnost další spolupráce se školou Časový horizont (z hlediska nápravy chování dítěte) – třídní učitel Zpětná kontrola (zda se situace uklidnila) – třídní učitel Upozornění na další vých.opatření, pokud tato přijatá opatření nepomohou – vedení školy

ROZHOVOR S RODIČI OBĚTI Rodiče jsou partnery, nikoliv protivníky Nutný profesionální nadhled Slušnost, empatie, příjemné prostředí Prvky podpůrné psychoterapie, která odráží přání a obavy rodiče Uzavření dohody s konkrétními kroky Časový horizont pro obě strany Další schůzka s prezentací výsledků

ROZHOVOR S RODIČI AGRESORA Rodiče jsou partnery, nikoliv protivníky Nutný profesionální nadhled Slušnost, empatie, příjemné prostředí Pokud je vyšetřování uzavřeno vých.komisí, jsou rodičům sdělena konkrétní fakta o jejich dítěti (závěrech vyšetření) Dohoda o dalších nezbytných krocích

ROZHOVOR S AGRESOREM V procesu vyšetřování je na posledním místě Důležité je být dobře připraven a chránit zdroj informací! Dokud nemám mozaiku nemocného chování, nemůžu vést rozhovor Ochrana oběti a zdroje = nesdělím popis nemocného chování Práce s neverbálními technikami

ZPŮSOBY NÁPRAVY Metoda vnějšího nátlaku – udělat rázně přítrž agresi, zastavit šikanu, ochránit skupinu a obnovit dodržování společenských norem. Zahrnuje: individuální pohovor, oznámení o potrestání před celou třídou, ochranu oběti Metoda usmíření – akcentováno řešení problému, změna postoje, domluva a usmíření mezi aktéry šikanování. Nekoná se potrestání, místo toho se společně hledá náprava v neformální atmosféře. Pouze se souhlasem oběti !

Pražské centrum primární prevence Děkujeme za pozornost Pražské centrum primární prevence Rumunská 1 Praha 2 – Vinohrady www.prevence-praha.cz