Lineární rovnice s parametrem. Kvadratické rovnice s parametrem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_05.
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Kvadratické nerovnice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Úplné kvadratické rovnice
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_83.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Milan Hanuš PŘEHLED UČIVA Výuka anglického, německého jazyka a matematiky.
VZTAHY MEZI KOŘENY A KOEFICIENTY KVADRATICKÉ ROVNICE
2.2.2 Úplné kvadratické rovnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_773.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vypracovala Daniela Helusová Mt – Ov pro SŠ
Výpočet kořenů kvadratické rovnice
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_KvK_MA_4L_26
KVADRATICKÉ ROVNICE. Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Kvadratická nerovnice Mgr. Martin Krajíc matematika 1.ročník rovnice a nerovnice Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková.
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Kvadratické rovnice Každá kvadratická rovnice se dá vyjádřit ve tvaru: a,b,c jsou číselné koeficienty, přičemž a musí být nenulové, jinak by se jednalo.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Tématický celek: Výrazy, rovnice, nerovnice Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory:
2.2 Kvadratické rovnice.
Neúplné kvadratické rovnice
R OVNICE A NEROVNICE Soustava lineárních rovnic o více neznámých II. VY_32_INOVACE_M1r0114 Mgr. Jakub Němec.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VY_32_INOVACE_32-13 IRACIONÁLNÍ ROVNICE.
NEROVNICE S ABSOLUTNÍ HODNOTOU
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mgr. Martin Krajíc matematika 1.ročník rovnice a nerovnice
ROVNICE KOŘENY ROVNICE EKVIVALENTNÍ ÚPRAVY
Komplexní čísla - 1 VY_32_INOVACE_ Motivační úvod.
LINEÁRNÍ NEROVNICE, SOUSTAVY LINEÁRNÍCH NEROVNIC O JEDNÉ NEZNÁMÉ
Kvadratická rovnice s parametrem
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých – dosazovací metoda
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Přímka a kuželosečka – řešené příklady
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_04.
Lineární rovnice s parametrem Autor: Jiří Ondra. Rovnici s parametrem považujeme za zápis množiny všech rovnic, které získáme dosazením konstant za parametr.
ROVNICE S ABSOLUTNÍ HODNOTOU
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Soustava kvadratické a lineární rovnice
Soustava lineární a kvadratické rovnice
Vzájemná poloha Paraboly a přímky
Materiály jsou určeny pro výuku matematiky: 3. ročník, Ekonomické lyceum Učivo v elektronické podobě zpracovala Mgr. Iva Vrbová.
MATEMATIKA Kvadratická rovnice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
3. LINEÁRNÍ ROVNICE A NEROVNICE
Lineární rovnice Druhy řešení.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Kvadratické nerovnice
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Lineární rovnice Druhy řešení.
Lineární rovnice Druhy řešení.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Řešení nerovnic Lineární nerovnice 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lineární nerovnice o jedné neznámé
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Soustavy lineárních rovnic
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

Lineární rovnice s parametrem. Kvadratické rovnice s parametrem. VY_32_INOVACE_32-19 ROVNICE S PARAMETREM Lineární rovnice s parametrem. Kvadratické rovnice s parametrem.

Parametrická rovnice je rovnice, která obsahuje kromě neznámé x ještě další proměnné – parametry. Parametrická rovnice je tedy množinou rovnic, které bychom získali dosazením všech přípustných hodnot z oboru parametru.

Tuto diskusi zapíšeme do tabulky. Např. množinu rovnic zapíšeme jako rovnici s neznámou x a parametrem a∊ N , a < 5 Řešit rovnici s parametrem znamená vyjádřit závislost řešení rovnice na volbě parametru. Tuto diskusi zapíšeme do tabulky.

Řešte rovnici s neznámou x a reálným parametrem a: Příklad 1 Řešte rovnici s neznámou x a reálným parametrem a: Diskuse: a K Nepravdivý výrok

Řešte rovnici s neznámou x a reálným parametrem a: Příklad 2 Řešte rovnici s neznámou x a reálným parametrem a: Nepravdivý výrok Pravdivý výrok

Diskuse: A K

Řešte rovnici s neznámou x a reálným parametrem a: Příklad 3 Řešte rovnici s neznámou x a reálným parametrem a: Pro x platí: Nepravdivý výrok

Diskuse: a K

Kvadratická rovnice s parametrem Počet řešení kvadratické rovnice závisí na hodnotě diskriminantu. Součástí řešení kvadratické rovnice s parametrem je diskuse o závislosti počtu řešení na volbě parametru.

Příklad 4 Řešte rovnici s neznámou x a reálným parametrem a: Diskriminant:

Diskuse: a K

Příklad 5 Řešte rovnici s neznámou x a reálným parametrem a: Je-li nepravdivý výrok Je-li řešíme kvadratickou rovnici

Diskuse: A K

Příklad 6 Určete, pro jaké hodnoty parametru p ∊ R má daná rovnice dva různé reálné kořeny. Vyjádřete tyto kořeny. Kvadratická rovnice má dva různé reálné kořeny je-li diskriminant rovnice D > 0. Vyjádříme diskriminant a řešíme nerovnici Řešení:

Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová