Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc 8. 4. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt meziobecní spolupráce PROJEKT „SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE V ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ“
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Spolupráce s mikroregiony
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Podpora meziobecní spolupráce
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Podpora meziobecní spolupráce Aktuální stav realizace projektu Jaromír Jech Ředitel supervizor projektu.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Projekt Podpora rozvoje Olomouckého kraje Ing. Marta Novotná 1. října 2008.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce Aktuální informace o projektu
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1. V čem vidí MAS největší potenciál svého území v oblasti integrace a inovace Rozvinuté drobné a střední podnikání, několik dobře fungujících velkých.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Současný systém managementu skládkování v MSK
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Spolupráce Středočeského kraje s mikroregiony Mgr. Kateřina Štětinová Odbor regionálního rozvoje
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Nevyužitá absorpční kapacita venkovských obcí Analýza venkova: nové otazníky a výzvy 20. října 2011 Arcidiecézní muzeu, Olomouc.
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Setkání místních akčních skupin Olomouckého kraje k přípravě na nové plánovací období EU Tvorba Integrované strategie rozvoje MAS Šternbersko Pozlovice,
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Místní plán inkluze + OP VVV
Řízené rozhovory se starosty obcí s rozšířenou působností
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Spolek Odpady Olomouckého kraje, z. s. Konference samospráv Olomouc 21
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Odpadové hospodářství Olomouckého kraje Ing
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc

Obsah prezentace: •Připomenutí •Současný stav •Budoucnost ?

Problémové nakládání s odpady -Neplnění POH Olomouckého kraje, navyšující se množství skládkovaného nevyužitého odpadu – rok Založena odborná skupina a zpracovány studie řešící BRKO a možností technologií k využití SKO -Posouzeny metody mechanicko-biologické úpravy (MBÚ), využití alternativních paliv v cementárnách a energetického využití (kapacity ZEVO) -Problematika finančních nákladů -Předpoklady – konec skládkování 2023 – 25 -Platná hierarchie nakládání s odpady – podle ní směřuje schválená strategie Olomouckého kraje

Schválena strategie Olomouckého kraje v nakládání s odpady : -Několik roků probíhá debata o energetickém využití odpadů v ČR, ale žádné legislativní překážky nebrání v přípravě koordinované strategie nakládání s odpady -Schválení strategie ZOK kopírující hierarchii nakládání s odpady v roce chybějící energetické využití -Podpis Memoranda o spolupráci v odpadovém hospodářství 13 ORP a Olomouckého kraje – založen řídící tým – prosinec Zadání studie proveditelnosti na využívání odpadů - systém spolupráce obcí (logistika, koncovky na cca 200 tis. tun SKO)

Zadání studie proveditelnosti •Prevence a materiálové využívání •Energetické využívání začlenit do systému zařízení (přesměrovat zbytkový komunální odpad ze skládek na energetické využití pro Olomoucký kraj tis. tun odpadu) •Nutnost spolupráce obcí jako původců odpadu – vytvoření systému nakládání se zbytkovým komunálním odpadem (vzhledem ke kapacitě zařízení a logistice)

Studie proveditelnosti – Provedla analýzu stavu nakládání s odpady (web OK) - Navrhuje vznik místních systémů pro nakládání s komunálními odpady (vzhledem ke kapacitám) - Navrhuje vznik regionálního (krajského) systému pro nakládání se zbytkovým komunálním odpadem s cílem jeho energetického využití – včetně logistiky - Posuzuje možné lokality k vybudování zařízení k energetickému využití zbytkových směsných komunálních odpadů ( po stránce technické a technologické) – Přerov, Mohelnice

Postupné přípravné kroky spolupráce zpracována studie proveditelnosti – přijata řídícím týmem v březnu intenzivní osvětová a komunikační kampaň směrem k dodržování hierarchie s odpady částečně ve spolupráci s EKOKOMEM a.s. a za podpory SMO a programu MPO - Semináře pro obce – 11 seminářů 290 zúčastněných obcí OK, dále semináře a besedy pro školy i veřejnost - 85% obcí souhlasí se společným řešením - Cílem seminářů bylo informovat o výhodách spolupráce obcí Olomouckého kraje

Současný stav: - Vzorově fungující systém nakládání s odpady v Olomouci - primární vytřídění využitelných složek – 50,5 %, následuje energetické využití v SAKO Brno - Jsou připraveny a rozeslány obcím a mikroregionům návrhy zakládacích dokumentů spolku obcí pro řešení problematiky nakládání s komunálním odpadem s cílem do podzimu roku založit spolek obcí -Soustředit se na přípravu logistického systému pro zbytkový komunální odpad – překladiště – umožní variabilní řešení využití zbytkového SKO – využití dotací

Budoucnost ? -V současnosti probíhá s místními samosprávami v Přerově a Mohelnici jednání o možné realizaci ZEVO -Podpora výstavby ZEVO je navržena v OPŽP, zatím není znám konečný výsledek – problematika „malých ZEVO“ -Podpora integrovaných systémů zařízení bude jistě v dotačních titulech (překladiště, kapacitně odpovídající síť zařízení k recyklaci a využívání odpadů) - Současně se jedná s potenciálními investory do ZEVO na území Olomouckého kraje vzhledem ke kapacitě (spolek obcí by měl být významným partnerem)

Spolupráce obcí ? -Na místní úrovni: mikroregiony, svozové oblasti, správní oblasti ORP -Na krajské úrovni pro SKO společný systém (silný partner v jednání, odborné zázemí, společná osvěta, koordinovaná příprava projektů apod.) -Využití finančních podpor - integrované projekty - meziobecní spolupráce – projekt do června 2015

Děkuji za pozornost. Ing. Zuzana Ochmanová Koordinátor odpadového hospodářství Olomouckého kraje