Zvukové jevy-akustika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Šíření zvuku prostředím
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Veličiny pro hodnocení zvuku
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VLASTNOSTI ZVUKU.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
Tón, jeho výška a barva.
Zvuk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Audio Josefína Čadská 4.A.
Fyzika Zvuk.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Rychlost a šíření zvuku
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Akustika.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Zdroje zvuku Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a:
Vznik a šíření zvuku.
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
Akustika.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.
Šíření zvukového rozruchu prostředím (Učebnice strana 169) Prostředí, kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu, je nejčastěji.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Akustika Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice Název a.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
Tón. Výška tónu (Učebnice strana 170 – 171) Zvukům vyvolaným pravidelnými kmity říkáme tóny. Vytvářejí je například hudební nástroje. Při hře na kytaru.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VLASTNOSTI ZVUKU.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
AKUSTIKA.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
ZVUK.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Zvukové jevy.
Transkript prezentace:

Zvukové jevy-akustika Odraz zvuku Zvukový rozruch Ucho jako přijímač zvuku autoři Šíření zvukového rozruchu prostředím Ultrazvuk Ochrana před hlukem Ozvěna zvuku Odraz zvuku

zpět Ultrazvuk Tóny,které mají kmitočty menší než 16 Hz,řadíme mezi infrazvuk,tóny,které mají kmitočty vyšší než 20000 Hz,jsou ultrazvuk. -Ultrazvukem je možno zjišťovat kazy v kovových odlitcích. Používá se ho také k léčebným a diagnostickým účelům v lékařství..

Zpět Zvukový rozruch -Abychom slyšeli zvuk,musí existovat:zdroj zvuku,prostředí,kterým se zvuk šíří,a zdravý sluch. -Zdrojem zvuku je chvějící se těleso -Jestliže zvuk vzniká nepravidelným chvěním tělesa,vnímáme jej jako hluk.Je-li kmitání zdroje zvuku pravidelné,vnímáme tón,tj.hudební zvuk.

Šíření zvukového rozruchu prostředím Zpět -Prostředí,kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu,je nejčastěji vzduch. -Ale i např.vodou je možno slyšet nárazy kamenů nebo zvuk motorového člunu. -Zvukový rozruch se šíří látkami pevnými,kapalnými i plynnými.Nemůže se šířit ve vakuu. -Při bouři můžeme pozorovat vzdálený blesk i o několik sekund dříve,než uslyšíme zahřmění

Ucho jako přijímač zvuku Zpět Ucho jako přijímač zvuku Lidské ucho může zachytit tóny jen v jistém rozmezí kmitočtů.lidské ucho vnímá zvuky od kmitočtu 16 Hz (dolní hranice slyšitelnosti) do kmitočtu 20 kHz (horní hranice slyšitelnosti).

Zpět Odraz zvuku -Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří se vzduchem zpět. Při nevelké překážce se šíří i za ni, nastává ohyb.

zpět Tón. Výška tónu -Počet pravidelných změn za 1sekundu určuje kmitočet (frekvenci) tónu. -Jednotkou kmitočtu je Hz(hertz). -Kmitočet určuje výšku tónu,který zachytíme sluchem.

Ozvěna zvuku zpět -Ozvěna je způsobena odrazem zvuku na pevné překážce -V uzavřených místnostech,např. při zpěvu, se zvuk odráží od všech stěn i od stropu.Následuje dozvuk velmi rychle za původním zvukem, dodává např. hlasu plnosti a zlepšuje poslech.

Ochrana před nadměrným hlukem Ke srovnání hlasitosti zvuku se používá fyzikální veličina hladina zvuku.Její jednotkou je BEL (B),užívá se však převážně její desetina-decibel(dB). Počátkem stupnice je 0dB, tj. práh slyšení pro tón o kmitočtu 1000 Hz.Delší pobyt v prostředí s hladinou zvuku nad nad 70dB se považuje za zdravý škodlivý. Při hladinách zvuku přes 80dB je ohrožen sluch. zpět

Vypracovali: Jiří Nevařílík Petr Ševčík Helena Zálešáková KONEC