Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Advertisements

Registrační číslo projektu:
Ozón Ozónová vrstva Ozónová díra
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Ochrana Ovzduší - cvičení 4 Globální problémy
Atmosféra Země.
Narušení ozónové vrstvy
Abiotické podmínky života
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Ozonová díra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Země ve vesmíru.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Ozon – ochránce a zabiják
Vypracovala Barbora Rechtoriková
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Ozonová vrstva.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
KYSLÍK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
 člověk vypouští zplodiny do ovzduší, ty potom brání odchodu slunečního záření a působí jako skleník, pokud by se znečištění nesnížilo, tak hrozí oteplení.
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
její znečištění a důsledky
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Vypracoval: Adam Olejníček Obor: Technické lyceumTřída: 2.L Předmět: BiologieŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Kašpar LudvíkDatum vypracování:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Globální problémy – – ozonová díra, skleníkový efekt a znehodnocení půdy.
je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Atmosféra.
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Ozónová vrstva Země Vypracoval: Adam Zacpal Obor: Technické lyceum
Atmosféra Země.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Fakta o klimatických změnách
Rozšiřování pouští.
Problémy Ozónové vrstvy.
Environmentální problémy
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Galileova transformace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová

Kde vlastně je? Ozónová vrstva je vrstva atmosféry ve výškách 7–50 km, ve které je vyšší koncentrace ozónu. Pohlcuje část ultrafialového záření a odráží tvrdé kosmické záření. Umožňuje tak život na Zemi. Znečišťování atmosféry některými látkami (především chlórem a freony) dochází k blokaci ozónu, což vede ke vzniku ozonové díry. !!! ultrafialové záření – magnetické záření, které je kratší něž má viditelné světlo

Informace Ozonová díra má nyní rozlohu zhruba 28 milionů kilometrů čtverečných, je tedy menší než v roce 2000, ale zato je hlubší. Během posledního desetiletí se množství ozonu globálně snižovalo o 0,3 procenta ročně. Kvůli tomu se zvyšuje riziko rakoviny kůže, vzniku šedého zákalu, a také je ohrožen život v oceánech.

Vznik ozónové díry Od roku 1930 jsou vyráběny halogenové uhlovodíky (freony). V roce 1974 byla poprvé vyslovena hypotéza, která se později potvrdila, že freony, ač mnohdy několikrát těžší než vzduch, pronikají do stratosféry (10–50 km nad Zemí), kde se z nich odštěpují molekuly chlóru a bromu a katalyticky rozkládají ozon. Snižují tak obsah ozonu ve stratosféře. Ozónová vrstva ale absorbuje část ultrafialového záření (280–320 nm), které má nepříznivé účinky na život na Zemi.

První pozorování ozónové díry Ozónová díra byla poprvé pozorována počátkem osmdesátých let nad Antarktidou. V roce 1985 zde v září a říjnu poklesla koncentrace ozonu na polovinu dlouhodobého průměru. Později byl naměřen kolísavý úbytek stratosférického ozónu nad Jižní Amerikou a Austrálií a později nad severní hemisférou. Rekordní snížení bylo v letech 1992–3 a dlouhodobé je sledováno nad nejobydlenějšími oblastmi světa o cca 0,5 % za rok. !!! Hemisféra – část polokoule koncentrace – hustota, shromáždění

Rekordní ozónová díra V oblasti nad jižním pólem je na rozloze asi 10 000000 km2 abnormálně snížena koncentrace ozónové vrstvy. !!! Abnormálně – ještě víc než normálně

Zvětšování od roku 1980–2050

Důsledky ozonové díry U lidí a zvířat poškození zraku, rakovina kůže a snížení imunity. U rostlin včetně mořského fytoplanktonu snížený růst a snížená odolnost vůči škůdcům.

Máte obavy z velkých klimatických změn???

Fotogalerie

Moje fotografie

Moje zdroje informací www.seznam.cz www.centrum.cz www.atlas.cz www.google.cz www.wikipedia.cz