Připojení fotovoltaických elektráren

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Solární systémy pro aktivní topení
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Tepelné čerpadlo 3.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro investory.
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Výroba elektrické energie - obecná část
Energie Slunce Připojení fotovoltaických elektráren.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Zákon o podporovaných zdrojích energie
SOUČASNÝ SYSTÉM PEVNÝCH VÝKUPNÍCH CEN PRO ELEKTŘINU
SOUTĚŽ studentského sdružení EKONOM I. Řešitelské příklady II. Tip na kurz akcie ČEZ (BCPP, :15) III. Losování ze všech účastníků soutěže Počet.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Fotovoltaická elektrárna
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Chytré sítě Smart grids.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Energie Slunce Realizace fotovoltaických elektráren.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Využití energie Slunce
Výroba elektrické energie - obecná část
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Návratnost investic do fotovoltaických panelů rodinného domku Autor práce: Renata Tomšovicová Vedoucí.
Přímá (i nepřímá) výroba elektrické energie
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Přímá (i nepřímá) výroba elektrické energie
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Připojení fotovoltaických elektráren Energie Slunce Připojení fotovoltaických elektráren

Mechanismus výkupních cen a zelené bonusy V současné době lze volit cenu, za kterou lze prodávat: 1. Zelený bonus - (příspěvek - energie vyrobená z obnovitelného zdroje se nemusí vyrobit z fosilních paliv) vyrobenou elektrickou energii využívá majitel pro svou vlastní spotřebu, případné přebytky odevzdává do sítě - úspora stavebních nákladů (panely na střeše, …) - většinou se jedná o menší výkony 2. Výkupní cena - vyrobená elektrická energie se prodává přímo do veřejného rozvodu - zpravidla se jedná o sluneční farmy o velkých výkonech - umístění na volném prostranství Masivní podpora státu vedla k dynamickému nárůstu instalovaného výkonu, zejména v dotované výkupní ceně. Nárůst instalovaného výkonu: 2007 0,35 MW 1. 6. 2011 1 965 MW

Zelený bonus

Princip a podmínky zeleného bonusu * za veškerou vyrobenou energie je hrazen zelený bonus (sazba ERU) * výroba z panelů je měřena samostatným elektroměrem * vyrobenou energii lze využít pro vlastní spotřebu, přebytek prodat obchodníkovi s elektřinou * přebytky dodané do distribuční sítě jsou měřeny čtyřkvadrantním elektroměrem (měří odebranou a dodanou elektřinu samostatně) * dodavatel nemá za povinnost přebytky vykupovat * cena za energii dodanou do sítě je smluvní připojení v roce 2011 Výkon do 30 kW včetně Výkon nad 30 kW do 100kW včetně Výkon nad 100 kW Zelený bonus 6,50 Kč / kWh 4,90 Kč / kWh 4,50 Kč / kWh Přebytky Smluvní cena

Přímý prodej

Princip a podmínky pro přímý prodej * podmínky připojení jsou dány před zahájením výstavby formou „zamluvení výkonu“ mezi výrobcem a provozovatelem (studie připojitelnosti – možnosti distribučních a přenosových linek, rezervy ve stávajících rozvodnách) * veškerá vyrobená energie je odváděna do distribuční sítě * za tuto energii je pevná výkupní cena (ERU) * vyrobená energie se měří elektroměrem * provozovatel soustavy musí tuto energii ze zákona vykoupit připojení v roce 2011 Výkon do 30 kW včetně Výkon nad 30 kW do 100kW včetně Výkon nad 100 kW Pevná výkupní cena 7,50 Kč / kWh 5,90 Kč / kWh 5,50 Kč / kWh

Výkupní ceny a zelený bonus - ERU (výběr) Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Výroba elektřiny využitím slunečního záření pro zdroj s instalovaným výkonem do 30 kW včetně a uvedeným do provozu od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2011 7500 6500 Výroba elektřiny využitím slunečního záření pro zdroj s instalovaným výkonem nad 30 kW do 100 kW včetně a uvedeným do provozu od 1.ledna 2011 do 31. prosince 2011 5900 4900 Výroba elektřiny využitím slunečního záření pro zdroj s instalovaným výkonem nad 100 kW a uvedeným do provozu od 1. ledna 2011 do 31.prosince 2011 5500 4500 Výroba elektřiny využitím slunečního záření pro zdroj s instalovaným výkonem do 30 kW včetně a uvedeným do provozu od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2010 12250 11280 Výroba elektřiny využitím slunečního záření pro zdroj s instalovaným výkonem nad 30 kW včetně a uvedeným do provozu od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2010 12150 11180

Ekonomický rozbor pro plátce DPH zdroj: www.nemakej.cz Předpokládaný výkon P = 10kWp, investiční náklady 68 Kč/Wp prvotní investice 680 000 Kč, předpokládaná roční výroba 10 000 kWh 1. Přímá dodávka * investor tedy utrží 75 tisíc Kč za rok * návratnost = 680 / 75 = 9 let * výkupní cena je garantována na 20 let * FVE dalších 11 let bude tedy generovat zisk. * celkově za 20 let je částka cca 1,5 mil Kč 2. Zelený bonus * předpoklad vlastní spotřeba 8 000 kWh * investor utrží 65 tisíc Kč za rok * investor ušetří 8 000 x náklady na nákup 1 kWh od distribuční společnosti, řekněme 4 Kč, celkem tedy 32 000,- Kč * celkově fakturace + úspora je za 97 tisíc * návratnost = 680 / 97 = 7 let * celkově za 20 let je částka cca 1,3 mil Kč a dalších 640 tisíc ušetří

Technické problémy Jaké technické problémy přinesl rychlý rozvoj fotovoltaických elektráren ? * Z důvodů snížení ekonomické návratnosti investice (5 – 7 let) došlo na našem území v roce 2010 k extrémnímu zájmu investorů. Do konce roku 2010 byl rezervován výkon 8 GW, realizovaný výkon je ale zatím pouze zhruba 2 GW (k 1. 6. 2011) * Zatím není zcela jasný vliv nových zdrojů (slunce a vítr) na rozvodnou soustavu. Proto je uzavírání nových smluv zatím pozastaveno * Analýza dopadů: - udržení frekvence v důsledku kolísání poměru výroba x spotřeba - dostatek jalového výkonu (fotovoltaické elektrárny vyrábí pouze činný výkon) - vznik vyšších harmonických - zvýšení zkratových výkonů

Technické problémy * Jedná se o neregulované zdroje s výrobou zejména v letních měsících * Transformátory pro připojení do vn a vvn výrazně zhoršují účiník sítě, střídače kvalitu napětí * Při změnách slunečního svitu dojde k výraznému kolísání výkonu i napětí * Extrémní nárůst výkonu zvyšuje požadavky na distribuční (vn) a přenosovou (vvn) soustavu, která není na takovou změnu připravena. Hrozí přetěžování sítí, s následným vypínáním * Jaderné elektrárny se prakticky nedají regulovat, parní elektrárny jen omezeně (zhoršování jejich účinnosti a efektivity) a vodní elektrárny na vše nestačí  v budoucnu se musí stavět nové zdroje s regulací výkonu (50 – 100)% * Uvažuje se o výstavbě nových „regulačních“ elektráren

On-line výroba fotovoltaických elektráren v ČR (zdroj: sollaris – on-line monotorig FV): zde Závěr * Využití sluneční a větrné energie k výrobě elektrické energie bude v budoucnu klíčové pro energetickou stabilitu a rovnováhu * Z ekonomického hlediska se stal fotovoltaické elektrárny u nás velmi výhodnou investicí se zárukou státu. Od 1. 1. 2011 omezení v přímé dotaci nových zdrojů, u starších zdrojů nově zavedená daň (hrozí mezinárodní arbitráž) * Pro podnikatele i domácnosti je lákavá garantovaná výkupní cena a zelený bonus od provozovatele. Obě dotace ale zaplatí ostatní spotřebitelé. * Investiční náklady jsou v současné době (pro velké výkony) zhruba (70 - 100) tisíc Kč/kWP * Návratnost fotovoltaické elektrárny je podle pozemku, polohy, výkonu a realizace asi 7 – 9 let * Další rozvoj fotovoltaických článků přinesou nové technologie, které umožní další výrazné snížení ceny (snížení dotací nebo bez dotací) a zvýšení účinnosti přeměny