FÁZE OBLOUKU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu
Advertisements

Trénink v tyčích Úvod Cílem závodního lyžování je co nejrychlejší projetí vytyčené trati, díky optimálně zvolené linii. Nejdůležitější předpoklady pro.
SOMATOMETRICKÉ BODY NA TĚLE
Metodický dopis 2010 © 2010 Metodická komise OSÚ-ZL
Technika a metodika paralelních oblouků zpracoval doc. Dr
Orientace na lidském těle
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
Soustava částic a tuhé těleso
Vývoj dětské kresby Kresba lidské postavy.
CARVING.
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Mechanika tuhého tělesa
Roviny, směry a osy.
Systematika fotbalu.
Atletická průprava pro canicross
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Historie překážkového běhu
HOD KLADIVEM.
Tato prezentace byla vytvořena
FY-sekunda Yveta Ančincová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miroslava Kubicová Název materiálu: Velké míče 2. část Označení materiálu:
LEDNÍ HOKEJ Výkon v bruslení závisí na síle: extenzorů kyčle
KOTOUL VPŘED ŘADÍME MEZI ZÁKLADNÍ GYMNASTICKÉ PRVKY
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu Nápravná cvičení pro odstraňování chyb v technice Jan Fiedler.
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Starty Účelem startu je zajistit podmínky pro maximálně rychlé zahájení běhu Obr.11.
Instruktor lyžování praktikant © 2008 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR.
Instruktor lyžování Metodická komise ÚZL SL ČR © 2008 jen pro vnitřní potřebu.
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Výuka lyžování a snowboardingu V OSÚ ZL SL ČR
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
jen pro vnitřní potřebu
Charakteristika linie jízdy a výkonnost Autoři: Jörg Spörri, Josef Kröll, Ch. Schiefmüller, Erich Müler 2010 International Congress on Science and Skiing.
Závodní chůze: práce paží 1
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Instruktor lyžování (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor sjezdového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Hodina pohybu navíc - Ragby
Základy biomechaniky sjíždění a zatáčení
Instruktor lyžování (150) jen pro vnitřní potřebu
Autoři: Tapani Keränen, Sima Intalainen,
Závodní chůze: problém nedopnutého kolena
TENIS.
STARTOVNÍ SKOK Z BLOKU Lekce č. 21
TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20
TECHNIKA MOTÝLEK – delfínové vlnění Lekce č. 19
Instruktor lyžování praktikant jen pro vnitřní potřebu
Základy biomechaniky běh na lyžích
Historie překážkového běhu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
TECHNIKA ZNAK – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 15
LIDSKÉ TĚLO ANOTACE DATUM AUTOR JAZYK OČEKÁVANÝ VÝSTUP
TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17
TECHNIKA KRAUL – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 5
TECHNIKA KRAUL – rotace, dýchání Lekce č. 7
Test lyžařských dovedností
TYPY SVALOVÉ KONTROLY V ELITNÍM ALPSKÉM LYŽOVÁNÍ
VÝZNAM SVALOVÉ PEVNOSTI TRUPU PRO STABILITU DOLNÍCH KONČETIN
Metodický dopis běhu na lyžích pro OSÚ ZS SL ČR (2017)
Geometrie řízení a uložení kol.
Svaly lidského těla- tendence
Jízdní stabilita silničních automobilů.
Transkript prezentace:

FÁZE OBLOUKU

ZAHÁJENÍ VEDENÍ UKONČENÍ A PŘECHOD Fáze oblouku: ZAHÁJENÍ VEDENÍ UKONČENÍ A PŘECHOD

ZAHÁJENÍ OBLOUKU Tato fáze oblouku plynule navazuje na fázi přechodovou, ve které lyžař (mimo jiné) přesouvá své těžiště nad lyžemi (přes lyže – cross over) za pomocí pohybu kotníků, kolen a pánve.

pro zahájení oblouku je charakteristické klopení těla do oblouku, čímž dochází k postupnému zahranění lyží a jejich směřování do nového oblouku.

pro začátek této fáze je podstatné vyvinutí tlaku na přední část chodidel – zahranění od špiček lyží lyžař by měl mít v této fázi oblouku pocit, že se jeho tělo nachází před lyžemi, resp. má lyže „za sebou“ paralelní postavení lyží a dolních končetin (holenní a stehenní kosti), dolní končetiny jsou téměř nataženy, šíře stopy vychází z šíře pánve

soulad příčné osy těla k rovině ramen, kyčlí, kolen, kotníků (osy ramen, kyčlí, kolen a kotníku by měly být téměř v jedné rovině). Tělo by mělo být kolmo ke svahu, naklopeno dopředu a orientováno mírně do směru otáčení lyží (dovnitř oblouku) – zahranění širší postavení paží, které jsou mírně pokrčeny před tělem, lyžař zrakem sleduje budoucí bránu (ve volné jízdě místo postavení pomyslné brány) – hlava mírně natočena do středu oblouku včasné ukončení oblouku, resp. jeho včasné zahájení (early edging) je jedním ze základních prvků moderní lyžařské techniky, které zásadně ovlivňuje efektivní průjezd celého oblouku a tím i výslednou lyžařovu rychlost. S včasným zahájením oblouku úzce souvisí linie stopy celého oblouku výrazné zatížení vnější lyže (70%/30%)

2. VEDENÍ OBLOUKU Vedení oblouku rozdělujeme pro přesnější interpretaci pohybů na první a druhou fázi vedení. První fáze vedení:

pokračuje klopení těla dovnitř oblouku, stejně tak jeho mírné natočení do směru oblouku, při zachování os ramen, kyčlí, kolen a kotníků v jedné rovině. Postupně dochází ke zvyšování úhlu zahranění lyží a zvyšování tlaku na vnější lyži vnitřní lyže je doprovodně zatížena

postupně se krčí vnitřní noha, přičemž vnější noha je mírně pokrčená vnější/vnitřní lyže 80%/20%

Druhá fáze vedení

lyže překonávají spádnici s již dominantním tlakem na vnější lyži, dochází k zalomení těla (v kyčlích, mírně i v kolenou) – zvýšení úhlu zahranění lyží vnější/vnitřní lyže 90%/10%

zalomení je v této fázi charakterizováno snížením těžiště, resp zalomení je v této fázi charakterizováno snížením těžiště, resp. krčením vnitřní nohy, vnější noha je mírně pokrčena, přičemž snahou by měla být eliminace přílišného pokrčení vnější nohy

zalomení těla je doprovázeno mírným protinatočením trupu (ramen), paže jsou vepředu před tělem téměř nataženy. Ve volné jízdě by k protinatočení trupu nemělo téměř docházet, stejně tak zalomení není tolik výrazné, jako při jízdě v bránách (velikost zalomení těla závisí především na sklonu svahu a poloměru zatáčení)

snahou závodníka by mělo být co největší zkrácení pohybu zalomení těla, čímž se zabrání vzdálení se od spádnice a docílí včasného nasměrování lyží do nového oblouku

3. UKONČENÍ A PŘECHOD dochází k postupnému natažení těla napínáním obou nohou kombinované s pohybem pánve, ramen a paží vpřed a nahoru, což má za následek odlehčení lyží, které je nezbytné k rychlému efektivnímu zahájení nového oblouku

pro efektivní provedení ukončení oblouku je nutné využít rychlosti a působících sil vzniklých na konci fáze vedení. Tyto síly mohou v určitém okamžiku ukončování oblouku způsobit, že lyže mají tendenci „podjet“ pod tělem lyžaře. Tento zrychlující efekt je pozitivně využit pouze v případě, kdy lyžař je schopen přílišné „podjetí“ lyží eliminovat aktivním pohybem pánve (za pomocí paží) nahoru, resp. dopředu. Je velmi důležité v průběhu ukončení oblouku a přechodu do nového oblouku aktivně přemístit pánev, ramena a paže opět vpřed („dostat lyže za sebe“)

veškerý pohyb, resp. síly vzniklé ve fázi ukončování oblouku musí být realizovány ve směru jízdy lyžaře - za špičkami lyží!

během přechodu z jednoho oblouku do druhého se těžiště lyžaře přesouvá nad lyžemi (cross over), trup může být mírně nasměrován do směru nového oblouku, přičemž dochází k postupnému klopení těla (viz. zahájení oblouku). Snahou závodníka by mělo být provedení ukončení a přechodu mezi jednotlivými oblouky v co nejkratším časovém horizontu tak, aby k zahájení oblouku došlo co možná nejdříve. přechod mezi dvěma oblouky může být také proveden způsobem „cross under“, při kterém dochází ke krčení nohou a lyže se pohybují pod těžištěm nebo kombinací výše uvedených způsobů. Snahou závodníků by mělo být provedení (pokud to situace umožňuje) přechodu mezi oblouky způsobem „cross over“, které je z hlediska využití sil a získané energie nejefektivnější.

DĚKUJI ZA POZORNOST