Jihomoravská plynárenská, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
STRANA 1 Změny cen zemního plynu v ČR od 1. října 2008 Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Vznik JČP obchodní, s.r.o. Řešitel: Václav Pech Školitel: Prof. Ing. Jan Váchal, Csc. Bachelor of Bussines Studies 2004/2005 Institute of Technology, Sligo.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
0 Vývoj trhu se zemním plynem v ČR Dr. Ulrich Jobs předseda představenstva, CEO RWE Transgas, a.s. Praha, 9. prosince 2005.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Přístup RWE Transgas k zabezpečení spolehlivých dodávek zemního plynu pro ČR a Evropu Praha, 21. března 2007 Petr Fajmon Jihomoravská plynárenská, a.s.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

Jihomoravská plynárenská, a.s. člen RWE Group Ing. Petr Fajmon, MBA Ředitel prodeje VO

Obsah Představení RWE skupiny v ČR RWE Transgas, a.s. Jihomoravská plynárenská, a.s. Trh s plynem – změny v roce 2007 Cenotvorba

6 regionálních distribučních společností (RDS) RWE je s více než 70% tržním podílem největším hráčem na českém plynárenském trhu RWE Transgas RWE Transgas Net RWE Zákaznické služby Situace RWE Transgas Řídicí role Národní obchod Dovoz plynu do ČR Vlastník podzemních zásobníků ZP RWE Transgas Net Držitel licencí na provoz přepravní a uskladňovací soustavy Celková délka transitní sítě 3.638 km RWE Distribuční služby RWE Zákaznické služby 6 regionálních distribučních společností (RDS) Přímý kontakty s konečnými zákazníky Zákazníků celkem: cca. 2,2 Mio. Struktura: Průmysloví 56% Komerční 12% Domácnosti 32% RWE Distribuční služby

RWE Transgas a.s. – importér zemního plynu do ČR Norsko TG Severní Čechy Spolehlivost dodávek je zajištěna díky dvěma nezávislým zdrojům. Dlouhodobý kontrakt s ruským dodavatelem je uzavřený do roku 2035. Dlouhodobý kontrakt s norským dodavatelem je uzavřený do roku 2017. Východní Čechy Západní Čechy Střední Čechy Jižní Čechy Severní Morava Jižní Morava TG Rusko RWE většinový podíl RWE Transgas prodal v roce 2006 zákazníkům v České republice celkem 96,3 mld. kWh zemního plynu.

Jihomoravská plynárenská, a.s. Největší obchodní plynárenská společnost v ČR 24% podíl na trhu Působnost v 6 krajích Dceřiná společnost JMP Net, s.r.o. 90% plynofikace území Brno JMP

Český trh se zemním plynem - změny v roce 2007 Od 1. ledna 2007 je trh se zemním plynem v ČR zcela liberalizován a všichni zákazníci mají možnost volby dodavatele plynu. 1. dubna 2007 skončila cenová regulace komodity Energetickým regulačním úřadem a nové ceny stanoví pro své zákazníky RWE Transgas. Principy stanovení ceny po 1. dubnu 2007 - komponenty ceny zůstávají stejné jako v 1. čtvrtletí 2007 (komodita, přeprava, distribuce, strukturování). Cena pro zákazníky kategorie SO, MO a DOM bude stanovena vždy na čtvrtletí a bude vyhlašována ceníkem 30 dní před její platností. Cena pro zákazníky kategorie VO s ročním odběrem 4200-52500 MWh bude stanovena na měsíc a bude také vyhlašována ceníkem 30 dní před její platností. Cena pro zákazníky kategorie VO s ročním odběrem nad 52500 MWh bude určena cenovým vzorcem, který bude sjednán individuální smlouvou.

JMP, a. s. – změny v roce 2007 Výběrová řízení Uzavírání nových smluv s cenovým vzorcem na rok 2008 se zákazníky s ročním odběrem nad 5 mil. m3 k 1.9.2007. Uzavírání nových smluv u stávajících zákazníků s odběrem pod 5 mil. m3. 8 zákazníků – přechod ke konkurenci Uzavírání dodatků se zákazníky na rok 2008 (množství, kapacita). Výběrová řízení Celkem 12 zákazníků přešlo ke konkurenci od 1.1. 2008 (KRONOSPAN ČR, ŽĎAS, DIAMO, TONDACH ČR) -880 616 MWh přechod zákazníka od konkurence od 1.1.2008 ( LAUFEN CZ) +96 595 MWh (JČP) Konkurence v regionu JMP VEMEX, MND, E-ON, United Energy Trading, Lumius, Lama, Pražská plynárenská - Pragoplyn, Energie Bohemia) 24 zákazníků - uzavřena smlouva 4 zákazníci - smlouva neuzavřena (přechod ke konkurenci)

Struktura ceny zemního plynu celková prodejní cena cca 87 % cca 13 % cena za dodaný zemní plyn cena za distribuci plynu cena za dodanou energii cena za strukturování cena za přepravu cena za odebraný zemní plyn cena za rezervovanou distribuční kapacitu neregulovaná cena cena regulovaná ERÚ

Faktory ovlivňující cenu ZP Cena komodity – nákupní vzorec: cena = fce { LTO, TTO, StaBu, ICR} * kurz CZK/USD Parametry určující cenu plynu: LTO cena lehkého topného oleje TTO cena těžkého topného oleje StaBu cena „německého“ černého uhlí ICR cena černého energetického uhlí CZK/USD kurz koruny k dolaru Cena komodity – konečný zákazník: cena = fce { LTO, TTO, StaBu, ICR} * kurz CZK/USD

Predikce vývoje ceny ZP v roce 2008 Bázický index změny ceny zemního plynu (komodity) Poznámky: Báze = cena zemního plynu (komodity) pro leden 2008. Jedná se o predikci ceny zemního plynu (komodity) pro únor až prosinec 2008 pro zákazníky s ročním odběrem nad 52 500 MWh na základě forwardových cen ze dne 29. 1. 2008.

Palivové náklady – průměr ČR Listopad 2007 (graf) Pozn. AKUMULACE: sazba D26, jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně

Děkuji za pozornost (petr.fajmon@rwe.cz) Notizen