KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
LEHKÉ BETONY.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Nový „unikátní“ stavební systém pro rodinné bydlení
Malty a maltové směsi.
Název operačního programu:
VIP – vakuové izolační panely Prezentace společnosti VIRTUAL, s.r.o. Připravil: Zdeněk Hastrman.
Přehled stavebních materiálů
PORCELÁN A KERAMIKA.
Ing. Michal Batelka Ing. Pavel Kovács
LEHKÉ MATERIÁLY.
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
PEDOSFÉRA.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
s dopravní infrastrukturou
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
s dopravní infrastrukturou
Usazené horniny.
Velkoplošné aglomerované materiály.
Základní veličiny a rozdělení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03.
NázevMinerály 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – zákl. informace, rozdělení minerálů, vlastnosti.
Usazené horniny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Nerostné bohatství na zemi
Vy_32_INOVACE_ZB04_0464TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
UHLÍ.
Dotváření zemského povrchu - voda
SOLI Stavební materiály
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – pedosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Podlahy a podlahové konstrukce.
RUGEN® lehké umělé kamenivo Vlastnosti a využití
Návrh složení cementového betonu.
Kapitola 4: malty Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kapitola 6: kámen Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro recyklaci stavebních materiálů 11.Přednáška.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Technologie betonu Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot a dílců Letní škola materiálového inženýrství SUPMAT.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků o horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Přírodní činitelé.
PEDOSFÉRA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
DRUHY PLASTŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U DRUHY PLASTŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
ZKOUŠKY KAMENIVA velikost zrn
Složení betonu VY_32_INOVACE_02_029
Prezentace – výklad učiva
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Ing. Tereza Pavlů, Ph.D Bc. Jan Pešta
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
Transkript prezentace:

KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice

Používá se jako plnivo do malt a betonů nebo na násypy. KAMENIVO Kamenivo – anorganický přírodní nebo uměle vyrobený materiál používaný pro stavební účely. Používá se jako plnivo do malt a betonů nebo na násypy.

KAMENIVO Rozdělení kameniva: Podle původu přírodní recyklované umělé

KAMENIVO 2. Podle druhu vzniku: těžené těžené předrcené drcené

3. Podle velikosti zrn: drobné hrubé 4 – 63 mm směs drobného a hrubého KAMENIVO 3. Podle velikosti zrn: hrubé 4 – 63 mm drobné 0 – 4 mm směs drobného a hrubého 0 – 63 mm

4. Podle objemové hmotnosti: KAMENIVO 4. Podle objemové hmotnosti: pórovité do 2000 kg/m3 těžké nad 3000 kg/m3 hutné 2000 až 3000 kg/m3

Technologie těžby a výroby kameniva: KAMENIVO Technologie těžby a výroby kameniva: je přímo závislá na původu konkrétního kameniva. Původ kameniva: přírodní – anorganické kamenivo, získané těžením nebo drcením přírodních hornin. umělé – kamenivo anorganického původu, které vzniklo za přispění člověka nejčastěji tepelným procesem recyklované – kamenivo anorganického původu, které bylo dříve použito jako stavební materiál ve stavebních konstrukcích

KAMENIVO Způsob vzniku zrn: Těžené kam. - usazené horniny typu písků, štěrků a štěrkopísků, které vznikají zvětráváním starších hornin a následným transportem vodou, ledovcem nebo větrem. Vyznačuje se zaoblenými tvary jednotlivých zrn a ohlazeným povrchem. Drcené kam. - vzniká „umělým“ drcením větších kusů horniny a následným tříděním. Je charakteristické nepravidelným, ostrohranným tvarem zrn, ostrými hranami a drsným lomových povrchem.

KAMENIVO Těžené předrcené – kamenivo získané drcením zrn těženého kameniva o velikosti nad 2 mm s podílem drcených zrn nad 40 % hmotnosti.

Na základě velikosti zrna je kamenivo tříděno do frakcí. Podle velikosti zrn: Na základě velikosti zrna je kamenivo tříděno do frakcí. Kamenivo dodávané jako určitá frakce je vždy v daném frakčním rozmezí vytříděno pouze přibližně. Každá frakce tedy obsahuje určitý podíl zrn menších nebo větších než je uvedené frakční rozmezí.

KAMENIVO Frakce kameniva Souhrn různě velikých zrn kameniva označujeme jako frakci kameniva – např. frakce 4/8 znamená, že se jedná o zrna kameniva velikosti od 4 mm do 8 mm, frakce 16/32 od 16 mm do 32 mm atd. Jde o označení kameniva podle velikosti dolního (d) a horního (D) síta - tj. označení d/D. Frakce kameniva Souhrn různě velikých zrn kameniva označujeme jako frakci kameniva – např. frakce 4/8 znamená, že se jedná o zrna kameniva velikosti od 4 mm do 8 mm, frakce 16/32 od 16 mm do 32 mm atd. Jde o označení kameniva podle velikosti dolního (d) a horního (D) síta - tj. označení d/D.

Objemová hmotnost kameniva pórovité – kamenivo s objemovou hmotností do 2000 kg.m-3. Patří sem škvára, keramzit, expandovaný perlit. Pórovité kamenivo nachází hlavní uplatnění při výrobě lehkých malt, omítkových směsí a betonů s tepelně-izolačními vlastnostmi. keramzit

hutné – kamenivo s objemovou hmotností v rozmezí 2000 – 3000 kg.m-3. Hutná kameniva jsou základem většiny betonů a malt, používají se i na násypy nebo pro výrobu asfaltobetonů. drcený žulový štěrk

těžké – kamenivo s objemovou hmotností nad 3000 kg.m-3 Mezi těžká kameniva patří některé minerály přírodního nebo syntetického původu – syntetický korund – 4000 kg.m-3, baryt – 4500 kg.m-3, magnetit a hematit – až 5300 kg.m-3 baryt hematit

KAMENIVO