Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301."— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 6_18TvrS-7 Název tematické oblasti (sady) Zdění Název vzdělávacího materiálu Zásady zdiva Porotherm Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Přehled zdicích prvků, doplňkový sortiment, zásady ložných spár Klíčová slova Cihelné prvky,spáry zdiva, malty Vzdělávací obor, pro který je materiál určen ZEDNÍK – H/01 STAVEBNICTVÍ – M/01 Ročník I. – lll. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Tvrdý Štěpán Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 1 423 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tvrdý Štěpán. Dostupné z portálu

2 ZDIVO Z CIHELNÝCH BLOKŮ
POROTHERM

3 Přehled zdicích prvků POROTHERM
Z hlediska svého provedení a některých svých výjimečných vlastností se dělí na cihly : Cihelné bloky POROTHERM jsou určeny pro různé druhy zdiva: pro zdivo nosné i nenosné výplňové a příčkové vnější a vnitřní jednovrstvé i vrstvené POROTHERM P+D v základní řadě cihly pro vnější stěny POROTHERM EKO+ broušené cihly POROTHERM Profi akustické cihly POROTHERM AKU pro vnitřní stěny

4 Přehled zdicích prvků Cihly POROTHERM P+D pro vnější a vnitřní nosné zdivo - základní tvary POROTHERM 50 Hi

5 Přehled zdicích prvků Cihly POROTHERM P+D pro vnitřní nenosné zdivo

6 Doplňkový sortiment K odborné realizaci stavby se ve stavebním systému POROTHERM používají kromě celých cihel také poloviční, koncové a rohové cihly. Nízká cihla V případě nutnosti lze světlou výšku hrubé stavby měnit pomocí použití nízkých cihel s dvoutřetinovou výškou.

7 Cihla plněná vatou Vhodná pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních rodinných domů. Již při tloušťce stěny 36,5 a 42,5 cm bez nutnosti zdivo dodatečně zateplovat. Stěna z cihel plněných vatou o tloušťce 36,5 cm má srovnatelné tepelněizolační vlastnosti jako stěna z cihelných bloků o tloušťce 24 cm zateplená izolantem o tloušťce 18 cm. Akumulace a dýchání stěny. Díky hydrofobizaci vata nenavlhne. Rychlá, snadná a přesná výstavba. 36,5 T Profi 36,5 1/2 T Profi

8 Provádění zdiva z cihel POROTHERM
Pro určitý druh zdiva je možné použít pouze některé druhy cihel POROTHERM a určitý druh malty a omítky odpovídající budoucí funkci zdiva. K cihlám POROTHERM se vyrábí doplňkový sortiment, tj. poloviční, rohové, nízké a koncové cihly, usnadňující vyzdívání rohů, koutů, ostění, parapetů a výšek stěn mimo výškový modul. Protože sortiment cihel akustických POROTHERM AKU, cihel pro vnější stěny POROTHERM EKO+ a broušených POROTHERM Profi se částečně nebo podstatně liší zejména v provádění zdiva.

9 Ložná spára Ložná spára by měla být v průměru 12 mm.
Malta se musí nanášet tak, aby celá cihla ležela v maltovém loži. Obyčejná vápenocementová malta má však cca 5x horší tepelné vlastnosti než samotné cihelné bloky. Přerušovanou ložnou spárou se zvýší tepelný odpor zdiva o 1 až 3 %, avšak se sníží únosnost zdiva. Ložná spára

10 Svislá spára Cihelné zdivo se podle druhu svislé styčné spáry dělí na:
– zdivo s viditelně (plně) promaltovanými svislými spárami – zdivo bez viditelně promaltovaných svislých spár

11 Vazba zdiva Aby se zajistila náležitá vazba zdiva, musí být svislé spáry mezi jednotlivými cihlami vždy ve dvou sousedních vrstvách přesazeny alespoň na délku rovnou větší z hodnot 0,4 x h – je tedy minimální délka převázání 95 mm, pro broušené cihly je to 100 mm. Doporučený půdorysný modul stavby 250 x 250 mm zaručuje u cihel délku převazby 125 mm.

12 Malty pro zdění Obecně lze malty pro zdění rozlišit na dvě skupiny:
Obyčejné malty – jsou směsí kameniva, anorganických pojiv a přísad zlepšujících zpracovatelské a užitné vlastnosti malty a jsou většinou určeny pro ruční zpracování. Lehké malty – obsahují lehká plniva a zároveň vylepšují tepelnětechnické vlastnosti. Pro vnější zdivo doporučujeme použít lehkou (tepelněizolační) zdicí maltu, která vylepšuje tepelný odpor zdiva o 16 až 21% podle druhu a tloušky použitých zdicích prvků. Tato malta nemá snahu vykreslovat spáry zdiva.

13 Elektronické zdroje: Literatura:
Wienerberger a. s. Dostupné z URL: Literatura:


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301."

Podobné prezentace


Reklamy Google