SATELITNÍ KOMUNIKACE Martina ŠKVAŘILOVÁ, 4.Z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

SPU Systém pro přidělování úkolů Úvodní studie 
•Satelitní komunikace – řešení pro jednotky na cvičišti i na bojišti, nezávislé na terénu, přímé linky do štábů - bez přepojování. Záložní linky pro pozemní.
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Připojení k internetu.
Přídavná zařízení.
poskytujeme služby v oblasti ochrany majetku a osob (EZS, EPS, CCTV …) od roku 2004 poskytujeme služby v oblasti logistiky a zabezpečení vozidel (systém.
Počítačové sítě.
Podnikové informační systémy úvod
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Ifm electronic s.r.o Michal Nevěřil. © i-for-T GmbH, 2009 Seite 2 Běžný on-line systém Nevýhody  Velice drahé – díky ceně umožňuje nasazení pouze na.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Půjčovna satelitních telefonů
GPS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Kdo je AWS? Anglická firma s pobočkou v Praze Inovativní přístup k vývoji softwaru Vývoj podnikových aplikací na zakázku Specializace na Windows Azure.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Mobilní telefonní síť GSM
Global Positioning Sytem
S námi víte na beton,kde jsou vaše auta Oborové řešení O2 Car Control.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
Chci nabízet připojení WiFi. Malá domácí síť Nabízí možnost připojení kdekoli v bytě, nebo domě V zahraničí se nabízí v balíčku s připojením ADSL. Ukažme.
INTERNET Možnosti připojení.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Možnosti připojení k Internetu ve Velkém Meziříčí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Střední škola teleinformatiky Ostrava
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Komunikace MOS s externími informačními systémy Lucie Steinocherová Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc.
Satelitní systémy Mobilní systémy, PF, JČU. Telefonní (radiové) sítě Telefonní sítě Přepojování okruh Přenos hlasu Datové/IP sítě Přepojování paketů Přenos.
EKO/GISO – GPS. 2 The Global Positioning System (GPS) navigační systém pro určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu měření.
Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS
GSM.
Družicové datové přenosy. Družicové komunikační systémy jsou v dnešní době velmi důležitou součástí komunikačního řetězce. Doplňují pozemní kabelové,
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Satelitní měření polohy
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII TELEKOMUNIKACE.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
„Prezentace práce jednotlivých týmů a jejich členů“ Prezentace a komunikace informací – 4SA426.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Internet,Historie,možnosti připojení,služby
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Internet - historie.
Remote control, využití v teleKonzultaci
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

SATELITNÍ KOMUNIKACE Martina ŠKVAŘILOVÁ, 4.Z

Historie satelitní komunikace Za otce satelitní komunikace je považován vědec a spisovatel Arthur C. Clarke. V roce 1945 publikoval v odborném časopise Wireless World článek, v němž detailně popsal komunikační satelitní systém podobný těm, které fungují dnes. Tehdy byly ovšem jeho myšlenky považovány za čirou fantazii.

Princip satelitní komunikace Satelitní komunikace funguje na základě komunikačních systémů, které za pomoci družic umožňují pokrytí celého povrchu Země.

Rozdělení satelitních systémů Satelity mohou být umístěny v různých výškách nad Zemí, potom je rozdělujeme takto: GSO - Geostationary Satellite Orbit - geostacionární dráha - výška asi 36.000 km nad Zemí MEO - Medium Earth Orbit - střední oběžná dráha - výška asi 10.000 km nad Zemí LEO - Low Earth Orbit - nízká oběžná dráha - výška 650 až 1.450 km nad Zemí

Příklady fungujících i plánovaných satelitních systémů Inmarsat Odyssey Teledesic Iridium Globalstar Aries Ellipso

Internetová konektivita přes satelit Internetová konektivita přes satelit se vyznačuje vysokými provozními náklady a přestože umožňuje relativně levné stahování velkých objemů dat, má také několik nevýhod, např. relativně vysoké zpomalení na satelitní lince. Nehodí se proto pro online aplikace (např. internetovou telefonii, videokonference nebo hraní her přes Internet atd.).

Znaky GSO systémů satelit oběhne Zemi za stejnou dobu, za jakou se Země otočí (v podstatě visí nad jedním místem) satelit pokrývá poměrně velikou plochu Země (je třeba méně satelitů než u LEO a MEO systémů)

Inmarsat Zástupcem GSO systémů je Inmarsat, pravděpodobně nejstarší satelitní komunikační sytém určený pro veřejnost. Název Inmarsat je složen z počátečních písmen názvu organizace International Maritime Satellite Organization.

Architektura Inmarsatu Architekturu systému Inmarsat tvoří 4 satelity plus několik záložních, z nichž každý sleduje určitou oblast.

Mapa pokrytí

stanice MES (Mobile Earth Station) - mobilní pozemní stanice Pozemní část systému stanice LES (Land Earth Station) - pevná pozemní stanice slouží k řízení a evidování provozu stanice MES (Mobile Earth Station) - mobilní pozemní stanice stanice NCS (Network Control Centre) - plní funkci monitorování a kontroly funkcí sítě a řídí jednotlivá spojení

Služby Inmarsatu Inmarsat nabízí velké množství služeb pro pozemní, námořní nebo letecké účely, mezi něž patří např.: Inmarsat A Inmarsat AERO Inmarsat B Inmarsat C Inmarsat M Inmarsat mini-M Inmarsat E

Připojení k systému Koncový uživatel se k systému připojuje prostřednictvím MEO - mobilní pozemní stanice.

na konkrétním providerovi. Ceny hovorného Možnost spojení z téměř jakéhokoliv místa na planetě Zemi je vykoupena poměrně vysokými cenami hovorného. Ceny jsou orientační a závisí na konkrétním providerovi. Inmarsat A - 9.5 USD / minuta Inmarsat AERO - 9.5 USD / minuta Inmarsat B - 4 USD / minuta Inmarsat mini-M - 2.5 USD / minuta

Použité informační zdroje www.vhr.cz www.sat.pef.cz www.carpo.cz