Enviro-i-forum 10.6.2008 Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Enviro-i-forum, Zvolen, Rozhodující kroky k eENVIRONMENTu: SEIS a SISE Prof. Jiří Hřebíček Masarykova universita Brno.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
1 Tisková konference TOP březen 2010 Za účasti: Karla Schwarzenberga, Petra Gazdíka, Bedřicha Moldana, Karla Turečka a Jiřího Olivy.
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí Politické konsekvence principů trvale udržitelného rozvoje na lokální a regionální.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Audit IT procesů ve FNOL
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Management a rozvoj obcí
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Horizontální témata EU
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1 Vážení studenti, vítejte v atraktivním studijním oboru Podnikání a management v životním prostředí.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
vedoucí pracovní skupiny
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Internetové poradenství na portálech e-Governmentu Jana Andrýsková, Jiří Hřebíček Provozně ekonomická fakulta, MZLU Brno.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
INSPIRE Stav a výhled.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
INSTITUT ČISTÝCH TECHNOLOGIÍ TĚŽBY A UŽITÍ ENERGETICKÝCH SUROVIN
GLOBÁLNÍ PROSTOROVÉ DATOVÉ PROJEKTY Prof. RNDr. Milan KONEČNÝ, CSc.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
V Českých Budějovicích, únor 2017
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Česká inspekce životního prostředí
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ekologická politika EU
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Telekomunikační a informační infrastruktura
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.

 ffgf Enviro-i-info řína Zvolen 2 Obsah Úvod Evropské historické iniciativy v environmentální informatice Vývoj environmentální informatiky v rámci 7. rámcového programu výzkumu a vývoje EU Evropský výzkumný prostor v environmentální informatice (projekt ICT ENSURE) Závěr

ÚVOD Vznik environmentální informatiky:  1994 konference Informatika pro ochranu životního prostředí – EnviroInfo se poprvé konala v Hamburku  1994 založena EEA (Evropská agentura životního prostředí) v Kodani  1998 Zpráva EEA: Nový model komunikace o životním prostředí pro Evropu od spotřeby až po využití informací. Obsahuje návrh na změnu komunikace o životním prostředí takovým způsobem, že se informace stávají zdrojem pro podporování znalostí o životním prostředí a pro rozvoj schopnosti rozhodovat ve smyslu zásad vedoucích k udržitelnému rozvoji. Jedním ze závěrů této zprávy je, že by se víc úsilí mělo věnovat na rozvoj environmentální informatiky a vhodných komunikačních struktur

Evropské historické iniciativy v environmentální informatice Nadnárodní a interdisciplinární výzkum EU v oblasti životního prostředí se zabýval mimo jiné tématickými oblastmi zahrnujícími klimatické změny, biologickou rozmanitost, přírodní a člověkem způsobené katastrofy, správu povodí a přímořských oblastí, technologie životního prostředí a znečišťující emise. Cílem výzkumu v environmentální informatice bylo podporovat rozvoj služeb pro občany a společnost prostřednictvím nově používaných nástrojů a informačních a komunikačních technologií (ICT) pro zlepšení:  Managementu ekologických a přírodních zdrojů  Určení ohroženosti populace způsobené znečištěním životního prostředí  Zmírnění rizika katastrof a zajištění lepší ochrany lidí, životního prostředí a majetku

Evropské historické iniciativy v environmentální informatice Aplikace environmentální informatiky podpořily podporu rozhodování v managementu životního prostředí a přímo se podílely na realizaci politiky a legislativy životního prostředí EU v následujících tématických oblastech:  Kvalita a znečištění ovzduší,  Mořské životní prostředí a implementace Rámcové směrnice o vodě,  Městské životní prostředí a zpracování městských odpadních vod,  Kvality půdy a omezování použití dusičnanů,  Trvalé využívání zdrojů,  Ochrana lesů,  Vliv hluku na životní prostředí,  Strategie využívání země a INSPIRE (Infrastruktura prostorových informací v Evropě).

Pyramida MDIAR Monitoring > > > Data > > > Informace > > > Hodnocení > > > Zpráva

Vývoj environmentální informatiky v rámci 7. rámcového programu výzkumu a vývoje EU Kulatý stůl EnviroInfo 2005 Brno:  Celoevropská dimenze environmentální informatiky,  Primární role standardů / metadat / ontologií,  Webové služby,  Jednotné datové sklady,  Krizový management,  Mobilní elektronické služby pro občany. Summit EU „ICT 2006 event“ Helsinky 2006:  SISE - Single Information Space for the Environment in Europe.

Vývoj environmentální informatiky v rámci 7. rámcového programu výzkumu a vývoje EU Informační den k FP7 Praha 2007:  „ICT for Environmental Management and Energy Efficiency - FP7 Cooperation programme - Objective “  „Budování Evropského výzkumného prostoru (ERA) v oblasti informačních a komunikačních technologií v oblasti životního prostředí pro udržitelný rozvoj“

Evropský výzkumný prostor v environmentální informatice (projekt ICT ENSURE)  Projekt ICT ENSURE (European ICT Environmental Sustainability Research. Research network, roadmaps and communication strategie).  Konsorcium vedené Universitou v Grazu (Prof. Klaus Tochterman, Dr. Werner Pillmann) bude řešit následující otázky environmentální informatiky:  Které konkrétní oblasti by měly patřit do Evropského výzkumného prostoru z ICT pro životního prostředí a pro udržitelný rozvoj?  Jaké podobné aktivity a / nebo výzkumných programy existují v evropských zemích?  Jak strukturovat, organizovat a posílit Evropský výzkumného prostoru v oblasti environmentální informatiky a ICT pro oblasti životního prostředí a pro udržitelný rozvoj?

Evropský výzkumný prostor v environmentální informatice (projekt ICT ENSURE) V projekt ICT ENSURE se uspořádají konference  EnviroInfo 2008 (Lunenberg) –  Towards eEnvironment (Praha 2009) –  EnviroInfo 2009 (Berlin 2009) -

 ffgf Enviro-i-info řína Zvolen 13 Závěr V příspěvku byla stručně shrnuta historie a vývoj Evropské environmentální informatiky, jejíž součástí je i historie a vývoj environmentální informatiky ve Slovenské republice, která se významnou měrou na vývoji Evropské environmentální informatiky podílela, podílí a bude se nadále podílet.

 ffgf Enviro-i-info řína Zvolen 14 Děkujeme za pozornost. Otázky? Kontakt: Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDR. Jaroslav Ráček, Ph.D.