Hornické muzeum v Ostravě – Petřkovicích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

REVITALIZACE PRAŽSKÉ TRŽNICE
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Představení města v urbánním rozměru Mgr. Jan Mareš, primátor
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Beach Centrum Club o.s. Nabídka spolupráce Sezóna
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
Nové VÍTKOVICE Ing. Jan Světlík Předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE, a.s. MACHINERY GROUP Seminář Ostrava,
D ů l ní v ý z t u ž e Razící a dobývací technika Panda- provoz Důl Lazy, množství vytěženého uhlí t, délka kombajnu.
… správný cíl vaší cesty!
CENTRUM BABYLON je zábavní a společenský komplex
Prezentace Prezentace Sportareálu Pod Lipou ROUDNICE n/L. ROUDNICE n/L. Autor prezentace: Jan Franěk Použitá fota : Jan Franěk profes.fotog.-David.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ OLOMOUC (IPRÚ OLOMOUC) Past na turisty.
Slavnostní přestřižení pásky U kanonu stál a pořád ládoval BUM!
Konice je výchozí bod pro Vaše kroky v našem regionu.
Turistická oblast Těšínské Slezsko
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
Výstavba sportovního areálu 20.základní škola Plzeň, Brojova 13, příspěvková organizace Brojova 13, Plzeň Kontaktní osoba pro projekt: Mgr. Pavel.
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Zámek Lukavec … … a jeho využití
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: června 2012
Ostrava – co jsme udělali, co chystáme pro návštěvníky? Odbor ekonomického rozvoje Ing. Helena Ochmanská Statutární město Ostrava odbor ekonomického.
Historie školy Původně zde byla v roce 1976 otevřena Zvláštní škola internátní v nově otevřených prostorách Na Vizině 28 ve Slezské Ostravě. V současné.
Projekt „Stezka technických atraktivit“ Ing. Richard Žabka.
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Město Brno.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Vytvořil: Matěj Kubáník Vojta Obdržálek
Všechno v mém životě souvisí CZ.1.07/1.1.00/ Minipodnik Cestovní kancelář MAMUT.
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
Důl Jindřich. Důl Jindřich byl založen rakouským státem roku Před jeho založením probíhal v důlním poli rozsáhlý průzkum, při kterém byla vyhloubena.
Sportovní areály m ě sta Kladna O sportovní a volnočasové využití se stará společnost Sportovní areály města Kladna. V Kladně samotném je několik sportovních.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Centrum sportu a zdraví. Cíl projektu  rozšíření a zkvalitnění služeb v oblasti sportu a relaxace pro: - občany města - dojíždějící občany ze spádových.
Potenciál města Kroměříže v cestovním ruchu a cesty k jeho využití.
Bečov nad Teplou 23. září Charakteristika města 1399 městská práva V současnosti cca 1000 obyvatel Poloha na spojnici lázeňských měst Karlovy Vary.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Velichovky, 22. června 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Marketingová komunikace prostřednictvím umění Korporátní image.
Sdružení Český ráj. 2 Projektové záměry Regionální projektové záměry pro období : Marketingové a koordinační aktivity v CR Rozvoj doplňkové infrastruktury.
OSTRAVSKÉ VÝSTAVY, a. s. Veletrh DOVOLENÁ a REGION 7. –
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Landek park s expozicí hornického muzea - - nabídka prostor na firemní akce.
STATUTÁRNÍ MĚSTO HRADEC KRÁLOVÉ, ČESKOSLOVENSKÉ ARMÁDY 408, HRADEC KRÁLOVÉ KRALOVE.ORG LIDSKÉ TĚLO – DOKONALÝ STROJ? (Centrum přírodovědného.
Dnes jsme se vydali do Dolní oblasti Vítkovic, abychom si prohlédli nástavbu vysoké pece č.1.
Poznejte regiony České republiky Středočeský kraj.. přirozené centrum České republiky Střední Čechy jsou místem, kam se dá přijet na návštěvu,
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
statutární náměstkyně hejtmana
Muzeum Josefa Hyláka v radnicích
Vizualizace pro připomínky členů Spolku pro Tisou Červen 2017
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Keltský archeoskanzen Nasavrky
Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov „Kulturní dědictví ze strukturálních fondů“ , Sázava.
Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli
Název: ADMINISTRATIVNÍ BUDOVA Vypracovala: Olga Merendová - VB 304
„Sportovní areál U Cementárny“ - II. etapa
Výsledky projednávání
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Český dům Moskva Jiří Podhola.
HORNICKÁ MUZEA, SKANZENY, NAUČNÉ STEZKY, DŮLNÍ DÍLA A SPOLKY
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Transkript prezentace:

Hornické muzeum v Ostravě – Petřkovicích

HISTORIE MUZEA První dobývání uhlí štolováním od roku 1782. Od roku 1835 hlubinným dobýváním. Hornické muzeum bylo založeno v roce 1987 v době, kdy důl ještě těžil. V roce 1991 byla ukončena těžba. Hornické muzeum bylo pro veřejnost slavnostně otevřeno 4. 12. 1993 na svátek sv. Barbory, patronky horníků.

TOP TEN 1. Nepřetržité osídlení po dobu 23 tisíc let - místo nejstaršího osídlení na ostravsku 2. První světově prokázané využití uhlí k ohřevu První záměrné použití uhlí k udržení ohně již pravěkým lovcem mamutů (potvrzeno zahraničními specialisty)

TOP TEN 3. Jediná štíhlá venuše v Evropě - nález tzv. Landecké Venuše: 46 mm vysoké torzo sošky ženy vyřezané z krevele 4. Výchozy uhelných slojí na povrch a ústí nejstarších zaniklých štol a jam.

TOP TEN 5. Jediné přístupné pracoviště v dole na Moravě - jediné místo na Moravě, které veřejnosti nabízí pohled na podzemní důlní pracoviště - sfárání do dolu původní těžní klecí 6. Nejstarší ostravský důl - zachování nejstaršího ostravského dolu Anselm ve slohu průmyslové secese

TOP TEN 7. Největší expozice báňského záchranářství v Evropě - největší svého druhu v Evropě - mezi unikáty v záchranářské expozici patří dýchací přístroje firmy Dräger z roku 1890, které nemá ve svých sbírkách ani samotná firma Dräger

TOP TEN 8. Nejširší nabídka doplňkových služeb - mezi muzei v České republice - kombinace poznání, sportu, zábavy a relaxace 9. První případ úspěšné rekonverze technické památky pro účely konferenční a kongresové turistiky - rekonstrukce kompresorovny jako pilotní ukázka využití industriálních prostor pro tyto účely - považováno za vzor rekonverze technických památek

TOP TEN 10. Unikátní propojení technické památky a Národní přírodní památky - ojedinělá ukázka propojení Hornického muzea jako technické památky a Landeku jako Národní přírodní památky

DOTACE EU V rámci realizace projektu budou realizovány tyto investice: Návštěvnické centrum – rekonstrukce budov cechovny a řetízkové Šatny. Vzniklé návštěvnické centrum bude „středem“ aktivit muzea Expozice „Cesta do dolu“ - rekonstrukce podzemní chodby a revitalizace těžní budovy včetně výtahu do důlní expozice Expozice „Cesta za uhlím“ - rekonstrukce budovy cechovny pro výstavní plochy a interaktivní dílny se vzdělávací náplní Kotelna s multimediální instalací a expozicí kotlů - katedrála průmyslové revoluce Muzeum pod širým nebem - uspořádaná, doplněná a označená expozice těžkých strojů bude provázet návštěvníka již od vstupu do areálu Jednotný informační styl - kvalitní informovanost návštěvníků, podpora image celého areálu

OPRAVY KULTURNÍCH PAMÁTEK Oprava střechy bývalé kotelny Oprava budovy vrátnice

OPRAVY KULTURNÍCH PAMÁTEK Oprava výstavní budovy - fasáda Oprava střechy budovy cechovny

EXPOZICE Povrchové expozice Výstavní budova

EXPOZICE Báňské záchranářství Důlní expozice

EXPOZICE Řetízkové šatny Rekonstrukce sídliště lovců mamutů

SOUČASNÁ TURISTICKÁ NABÍDKA Expozice báňského záchranářství Výstavní budova Expozice báňského záchranářství Důlní expozice Povrchové expozice Řetízkové šatny

SOUČASNÁ TURISTICKÁ NABÍDKA SPORTOVNÍ VYŽITÍ - tenis, bowling, beach volejbal, lanové centrum, cyklokrosová dráha, vodácké centrum, tělocvična, petanque, víceúčelové hřiště na míčové hry.

SOUČASNÁ TURISTICKÁ NABÍDKA POZNÁNÍ A ODPOČINEK - naučné stezky, naleziště landecké venuše, rozhledna na vrcholu Landek, cyklostezka, výchozy uhelných slojí, minizoo, archeopark, stylová restaurace Harenda PROGRAM ŠITÝ NA MÍRU - pravá hornická svačinka, wellcome drink, skok přes kůži, posezení s harmonikářem, projížďka historickým kočárem, vyhlídkový let balónem

FIREMNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE - pronájem prostor: salónky v restauraci Harenda, přednáškový sál ve výstavní budově, KOMPRESOROVNA, venkovní plochy.

Hornické muzeum naplňuje slogan: … j e d n o u n a h o ř e … … j e d n o u (v) d o l e …