Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov „Kulturní dědictví ze strukturálních fondů“ 24. 10. 2017, Sázava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov „Kulturní dědictví ze strukturálních fondů“ 24. 10. 2017, Sázava."— Transkript prezentace:

1 Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov „Kulturní dědictví ze strukturálních fondů“ , Sázava

2 Pevnost Dobrošov – národní kulturní památka
Pevnost Dobrošov je unikátní vojensko-historická památka z let 1935– 1938, která byla vybudována jako součást rozsáhlého obranného pohraničního valu proti napadení státu. Zpřístupněná v roce 1969 jako součást Regionálního muzea v Náchodě. Pevnost je nedaleko města Náchod v česko-polském příhraničí. Pevnost Dobrošov se skládá ze 3 hlavních objektů: pěchotní srub N-S 72 Můstek, pěchotní srub N-S 73 Jeřáb, dělostřelecký srub N-S 75 Zelený. V rámci pevnosti bylo vyrubáno 1750 metrů spojovacích chodeb a 750 metrů podzemních prostor v hloubce 20 – 39 metrů pod povrchem terénu.

3 Současnost pevnosti Pevnost Dobrošov je v majetku Královéhradeckého kraje od roku 2015. Pevnost není pro veřejnost zpřístupněna celá, přístupné jsou pouze 2 sruby Můstek a Zelený a část podzemních chodeb. Srub Jeřáb je otevírán nepravidelně z důvodu ochrany unikátních maleb z roku 1938. Provozní doba pevnosti je omezena v období říjen – duben. V návštěvnickém centru je možnost prohlídky dobových exponátů – např. model s figurkami Československé armády z období před 2. sv. válkou pana Šušlíka. Více zde: 

4 Specifikum památky – významná lokalita
Pro ochranu netopýrů je celá dobrošovská pevnost zařazena do evropské soustavy chráněných území Natura 2000. V současnosti jsou podzemní katakomby pevnosti úkrytem zvláště chráněných druhů netopýrů (netopýr brvitý, vrápenci malí, netopýr velký a další) z důvodu vlhkosti vzduchu 97% a stálé teploty 6°C. Počet zimujících netopýrů na Dobrošově rok od roku stoupá (rok 1981 – jen 34 netopýrů, rok téměř 700 jedinců). Zimoviště netopýrů je chráněné v období od konce října do konce dubna. Vliv na projekt „Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov“ Omezení stavebních prací na období květen – září. Nákladnější úprava podzemních prostor – např. u 3 betonových sálů snížení vlhkosti na 55% a zvýšení teploty na 18°C z důvodu plánovaného vystavení sbírek souvisejících s válkou, povinnost zachovat vletové otvory pro netopýry.

5 Základní informace o projektu:
Název: Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov Číslo výzvy: (IROP 3.1) Žadatel: Královéhradecký kraj Provozovatel: Regionální muzeum v Náchodě Řízení a administrace projektu: Centrum investic, rozvoje a inovací Vydání smlouvy o dotaci: Plánované ukončení projektu: Celkové výdaje projektu: ,57 Kč z toho způsobilé výdaje ,15 Kč, z toho nezpůsobilé výdaje ,42 Kč Výše podpory (90%): ,43 Kč z toho ze státního rozpočtu (5%) 3 641 653,86 Kč z toho příspěvek Unie 61 908 115,57 Kč Vlastní zdroje financování (10%): ,72 Kč

6 Obsah a cíle projektu Pevnostní systém Dobrošov má potenciál stát se jednou z hlavních atraktivit Královéhradeckého kraje. V rámci projektu budou provedeny nezbytné stavební a restaurátorské práce na srubech Zelený, Můstek, Jeřáb a Polsko, dále rekonstrukce stávajících expozic a vybudování nových expozic. Revitalizace pevnosti je potřebná z důvodu vysoké vlhkosti, nešetrných novodobých zásahů, malého počtu a stáří exponátů, omezeného přístupu do podzemí pevnostních objektů (není bezbariérový vstup) a nedostatečné zázemí pro návštěvníky. Cíle projektu: Revitalizace a regenerace národní kulturní památky - Pevnost Dobrošov. Obnova a zlepšení vzhledu památky do stavu, kdy byly v letech 1937–1938 ukončeny práce na pevnosti. Doplnění chybějících částí pevnosti, aby funkčně či vizuálně dotvářely celek. Prodloužení návštěvnického okruhu. Rozšíření podzemních expozic o nové i historické exponáty. Zajištění bezbariérového přístupu do srubu Zelený a vybudování bezbariérového návštěvnického centra. Zvýšení počtu návštěvníků.

7 Stav po ukončení projektu – plánovaný
Dělostřelecký srub N-S 75 „Zelený“ Bezbariérovost – lávka, rampa, výtah. Opravy dilatačních spár, stěn, oprava schodiště. Osazení maket střílen a oprava venkovního příkopu. Pěchotní srub N-S 72 „Můstek“ Úprava a změna vstupu do srubu. Osazení maket střílen a oprava schodiště. Doplnění o nové dobové expozice. Pěchotní srub N-S 73 „Jeřáb“ vč. podzemí Prodloužení prohlídkové trasy v podzemí cca o 250 m. Osazení maket střílen, oprava omítek, dozdění příček dle dobové dokumentace. Restaurování maleb a doplnění o nové dobové expozice.

8 Pěchotní srub N-S 78 „Polsko“
Nově zpřístupněný objekt pro veřejnost. Venkovní stavební úpravy – střílna s maketou. Podzemí „Zelený – Můstek“ Upraveny 3 podzemní sály (odvlhčení) pro nové expozice – Sklad munice. Ošetřovna, umývárna a ubikace. Kanceláře, velín. Zpřístupnění nových prostor pro veřejnost. Návštěvnické centrum Bezbariérovost – stavební úpravy a přístavba centra. Nové expozice – model uzávěry opevnění, multimediální expozice (digitalizace podzemí, jako virtuální prohlídka – promítací/přednáškový sál). Vybudování sociálního zázemí a návštěvnické infrastruktury.

9 Vizualizace – návrh Srub Zelený – vstup a podzemí
Návštěvnické centrum – vstup a expozice

10 Vedoucí odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací
Děkuji za pozornost Mgr. Ivana Kudrnáčová Vedoucí odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací Tel


Stáhnout ppt "Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov „Kulturní dědictví ze strukturálních fondů“ 24. 10. 2017, Sázava."

Podobné prezentace


Reklamy Google