Fryderic Chopin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Advertisements

Poznáte hudební velikány ? - 1.díl Prověřte si své hudební znalosti vážné hudby ! Sestavil – 4/2012 – Ztišit ! Nejprve klepněte na očíslovaný.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Společenské TANCE Občanská výchova 7. ročník
Fryderyk Chopin.
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Romantismus v hudbě německých skladatelů
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Fryderyk Franciszek Chopin
Povídání o Bachovi.
JOHANN SEBASTIAN BACH.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
název odvozen od anglického to rag – roztrhat nebo rozervat, melodie je totiž jakoby rytmicky roztrhána černoši doufali, že se prosadí jako vážná hudba,
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ANTONÍN DVOŘÁK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Rakousko-Uhersko byl státní.
Raný romantismus – mladší větev Fryderyk Chopin
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
HUDBA V BAROKU.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test,
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
BEDŘICH SMETANA.
Základní informace, ukázky z děl
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_66_MOZART TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Antonín Dvořák Světově uznávaný český hudební skladatel 19.století ROMANTIZMUS.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_04_HV_Wolfgang Amadeus Mozart Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu:
Název školyZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_46_Představitelé ranného romantismu TémaMladší větev romantických.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_20_HUDEBNÍ VÝCHOVA_ANTONÍN DVOŘÁK_DÍLO.
Test k ověření znalostí z HV
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Česká opera Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_09_ČESKÁ OPERA Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
Dějiny hudby a její osobnosti
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
Světoví hudební skladatelé
Fréderic Chopin Zelazowa Wola Paříž.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  11/10
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY 32 INOVACE 543.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
Transkript prezentace:

Fryderic Chopin

Život narodil se 22.února nebo 1.března 1810 v Želazowej Woli u Varšavy byl to polský hudební skladatel vážné hudby skládal jen pro klavír, sám byl vynikající klavírní virtuos byl ovlivněn romantismem ve 20 letech musel odejít z rodného Polska /za účast v povstání/ při pobytu na Mallorce onemocněl plicní chorobou 17.října 1849 podlehl tuberkulóze – zemřel v Paříži jeho srdce bylo po smrti ve stříbrné schránce převezeno do Polska

Pobyt v Čechách Chopin byl našimi lidmi a naší zemí ovlivňován ve svém životě často. Jeho prvním učitelem klavíru byl náš skladatel Vojtěch Živný. Často pobýval v našich lázních – Teplicích, Mariánských Lázních, Karlových Varech. Při pobytu v Praze složil krátký mazurek na téma přátelství našich národů. Ve Vídni se přátelil s J.Slavíkem, který o něm prohlásil:,, Když zahrál, líbil se mi tak jako nikdo po Paganinim.“

Vliv na Bedřicha Smetanu U nás měl Chopin velký vliv na Bedřicha Smetanu, který prohlásil: „Jeho skladbám měl jsem ve věcech koncertních co děkovat za úspěch a od té doby, co jsem skladby jeho byl poznal a pochopil, věděl jsem též, co mojí úlohou jest.“

Díla Klavírní koncerty Klavírní sonáty Mazurky, polonézy, valčíky, nocturna 24 preludií (inspirace Bachovým Temperovaným klavírem)

Poslechněme si.. Skladatel se ve svých dílech inspiroval především polskou lidovou hudbou, lidovými tanci atd. Ve velké oblibě měl také valčíky, z jeho nejznámějších je např. valčík č.6 –Minutový. Nejsou ovšem důkazy o tom, že by jej někdo zahrál za minutu, nebo že by skladatel chtěl, aby se hrál tak rychle. Polonéza č.3 – Vojenská – je v tónině A dur – někdy tak bývá také nazývána . S vojenským pochodem nemá nic společného. . Mazurka č.5 – je také jedním z hudebních odkazů vlasti. Je psána ve ¾ taktu. Chopinova hudba bývá také velmi často využívána jako filmová – zazněla např. ve filmech Pianista atd.

Valčík Patří k nejoblíbenějším společenským tancům Je to první tanec, který se tancoval v těsném držení Tančí se v páru, jeden uhýbá druhému Je ve ¾ taktu Vznikl koncem 18. století v rakouským Alpách Byl oblíben především u těchto skladatelů: Johanna Strausse ml., Petra Iljiče Čajkovského, Antonína Dvořáka, Fryderika Chopina Slovné valčíky: Vyzvání k tanci, Minutový valčík, Císařský valčík, Na krásném modrém Dunaji, Květinový valčík

Otázky Vyjmenuj alespoň jedno dílo? Jaké byl národnosti? Poznáš, kdo je kdo? Jaké bylo Chopinovo poslední přání?

Konec