Pro potřeby projektu Cesty venkova CZ1.07/3.1.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Pedagogika volného času (VČ)
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
1 CELOŽIVOTNÍ UČENÍ − KROMĚŘÍŽ 2010 PŘÍKLADY INSTITUCIONÁLNÍ PODPORY ROZVOJE CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ V KRAJI Výměna zkušeností z rozvoje a podpory celoživotního.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Ve zdravém těle, zdravý duch … a ten je jen ve zdravé škole!!!
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Společenská odpovědnost organizací
Zdravá škola.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Zdravé MAS = aktivní a vzdělaný venkov Ing. Marta Krejčíčková, MAS Rozkvět zahrady jižních Čech Ing. Václav Kolář, MAS Blanský les – Netolicko, o.p.s.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Program Mládež v akci Program Evropské unie na podporu neformálního vzdělávání.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Společensky odpovědné podnikání
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Konflikt, koření života
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Co je program Mládež v akci?
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Transkript prezentace:

Pro potřeby projektu Cesty venkova CZ1.07/3.1.00/37.0094 Komunitní školy v České republice Příležitosti, výzvy a o tom, kde začít Marek Lauermann Pro potřeby projektu Cesty venkova CZ1.07/3.1.00/37.0094

Jak školy chápou pojem komunitní školy má společný základ sdílených hodnot vyznačuje se vzájemnou péčí, důvěrou a týmovou prací má rozvinutou efektivní vnitřní komunikaci usnadňuje lidem účast na veřejných záležitostech utváří si vlastní identitu je otevřená do budoucnosti

Komunity ve vazbě na školu Školní komunita Místní komunita Komunita státu, v němž škola existuje Evropská a globální komunita Navíc může škola cíleně vytvářet a formovat další komunity

3 typy komunitních škol Školy, které oddělují koncept komunitní školy od běžných školních funkcí a činností (např. komunitní škola, ale ne pro děti) Multikulturní školy, pro které pojem komunitních škol je existenciální záležitost, protože pokud chtějí vychovávat děti, musí nejprve (anebo současně) vzdělávat rodiče a širší příbuzenstvo

Školy pojímající koncept komunitních škol jako společenství lidí, spojených se školou. Tyto školy nejsou primárně zaměřeny na komunitu mimo školu (geograficky definovanou komunitu), ale snaží se pořádat a implementovat do své činnosti pravidelné akce pro veřejnost.

Proč jsou školy tím správným místem pro zajišťování potřeb komunity? Dostupnost – školy se nacházejí v téměř každé obci a byly budovány obvykle tak, aby byly snadno dosažitelné pro každé dítě ze spádové lokality. To samé platí i pro dospělé, kteří mají do školy fyzicky mnohem blížeji než k prvnímu profesionálnímu školícímu nebo kulturnímu středisku. Přirozenost – příslušníci komunity navštěvovali základní školu ve svém dětství. Později do té samé instituce docházely jejich vlastní děti. Škola je tedy přirozeně organizací, s kterou mají zkušenost široké zástupy lidí a vnímají ji jako základ vlastního vzdělání.

Neformální vztah – kroužky a kurzy probíhají spíše v neformálním duchu a věnují se často nejen předmětu kurzu, ale reflektují i další pozitivní aspekty rozvoje lidského společenství – demokratické principy, sdružování, motivace ke zvyšování vzdělání apod. Cena – nespornou výhodou zabezpečení kurzů a jiných aktivit svépomocí jsou nízké náklady. Školy využívají disponibilních zdrojů a motivují schopné jedince k dobrovolnému lektorování kurzů pro své spoluobčany. Jedná se o vzájemnou výpomoc, která na rozdíl od komerční firmy vyjde na zlomek ceny.

Aktuální témata, které KŠ napomáhají řešit: • integrace přistěhovaleckých komunit; • Škola hraje vedoucí roli v demokratizaci vzdělávání; • Práce s rodinami s cílem zlepšit zdraví dětí; • Pomoc komunitě vyrovnat úspěšně se vyrovnat s důsledky ekonomické transformace; • Informovat o aktuálních otázkách, jako je udržitelný rozvoj apod.

Škola jako součást života Celoživotní učení k veřejnému životu Vztah školy Škola jako součást života komunity

Mezinárodní standardy kvality KŠ Leadership Partnerství Sociální inkluze Služby Dobrovolnictví Celoživotní vzdělávání Rozvoj komunity Zapojení rodičů Kultura školy

Výzkumy zaměřené na koncept KŠ Mezinárodní projekt Ověření standardů kvality KŠ, 2009 – 2011, mezinárodní konsorcium NNO pod vedením ContinYOU a Step by step Ukraine Průzkum komunitních škol ve světě, 2011 Ch. S. Mott foundation, Flint, USA Analýza připravenosti prostředí v ČR a možností rozvoje komunitních škol, MŠMT, 2008

Komunitní školy v ČR První stopy už v Příhodovské reformě - důraz na žákovskou samosprávu, společná shromáždění řešící problémy školy, třídní schůzky, školní časopisy, exkurze – vliv myšlenek Ch. S. Motta, zakladatele hnutí KŠ v USA Podpora rozvoje KŠ od Nadace OSF Praha – po roce 1992

Podpůrné organizace od r. 1992 Nová škola, o.p.s Mezinárodní projekt Ověření standardů kvality KŠ Liga komunitních škol NSVKŠ Centrum komunitní práce Ústí n L. Moravskoslezský kraj Člověk v tísni, British council

Počty KŠ v ČR Cca 100 škol, které mají tento pojem obsažen v některém z oficiálních dokumentů školy Detailněji zkoumáno 40 škol Většinou se takto samy identifikují Nejsou jasná pravidla pro určení toho, zda je škola skutečně komunitní – terminologická neujasněnost

Základní použitá literatura Hendl, J. Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace. Praha: Portál, 2005. Janík, T. Zkoumání subjektivních teorií pomocí techniky strukturování konceptů. Pedagogická revue, 2005, roč. 57, č. 5. s. 477–496. Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J. Pedagogický slovník. Praha: Portál, 2001. Walterová, E. Fungování základní školy: pilotní případová studie. In Spilková, V., Vašutová, J. (eds). Rozvoj národní vzdělanosti a vzdělávání učitelů v evropském kontextu. II. díl, Metody a výsledky empirických výzkumů. Praha: Pedagogická fakulta UK, 2002, s. 9–23. Yin, R. K. Case study research. Design and methods. Thousand Oaks: Sage Publications, 2009.

Pedagogická fakulta UK Mgr. Marek Lauermann Katedra pedagogiky Pedagogická fakulta UK lauermann@email.cz 603 946 300