Biopaliva v dopravě a jejich očekávaný rozvoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastislav Tůma šéfredaktor Truck&business
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Kritéria udržitelnosti biopaliv Novela zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Jiří Hromádko.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Ondřej Cudlín Kašparová Iva Petr Tejml
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Divize: Dopravní infrastruktura a životní prostředí.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Zásady správné zemědělské praxe
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Jak pracovat na nových rozvojových tématech v ČR? Petr Patočka, Glopolis 1.
Analýza životního cyklu biopaliv Analýza životního cyklu biopaliv Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Ústředna:
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
PRÁVNÍ RÁMEC PODPORY ALTERNATIVNÍCH PALIV V DOPRAVĚ VOJTĚCH MÁCA Pracovní seminář k projektu VaV MD „Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
2.Marketingové prostředí
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Petr Smékal Centrum dopravního výzkumu, Líšeňská 33a, Brno Závislost emisních faktorů směsných biopaliv na pracovních režimech motoru.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2015.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Biopaliva v dopravě a jejich očekávaný rozvoj Ing. Libor Špička Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Divize rozvoje dopravy Divize bezpečnosti a dopravního inženýrství Divize dopravní infrastruktury a životního prostředí Problematika alternativních paliv a pohonů – přehled činností: ekonomické hodnocení zavádění alternativních paliv včetně externalit, optimalizace zavádění alternativních paliv v městské hromadné a meziměstské linkové dopravě, posouzení při zavádění alternativních paliv v uzavřených vozových flotilách, návrh rozmístění infrastruktury čerpání pohonných hmot, návrhy opatření zvýhodňující provoz „čistých vozidel“, konzultační činnost v oblasti alternativních paliv – legislativa, možnosti financování.

Evropská legislativa COM (2000) 769 Zelená kniha „K evropské strategii bezpečnosti zásobování energií“ COM (2001) 370 „Bílá kniha evropské dopravní politiky do r. 2010 – čas k rozhodnutí“ Cíl: nahrazení 20% motorových paliv vyráběných na bázi ropné suroviny alternativními palivy do roku 2020 Podíl alternativních paliv na celkové spotřebě motorových paliv v zemích EU do roku 2020: Rok Biopaliva Zemní plyn Vodík Celkem 2010 6 2 - 8 2015 (7) 5 14 2020 (8) 10 (23)

Evropská legislativa Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/30/ES ze dne 8. května 2003 o podpoře používání biopaliv nebo jiných obnovitelných pohonných hmot. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/28/ES ze dne 23.dubna 2009 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů a o změně a následném zrušení směrnic 2001/77/ES a 2003/30/ES. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/30/ES ze dne 23.dubna 2009 kterou se mění směrnice 98/70/ES, pokud jde o specifikaci benzinu, motorové nafty a plynových olejů, zavedení mechanizmu pro sledování a snížení emisí skleníkových plynů, a směrnice Rady 1999/32/ES, pokud jde o specifikaci paliva používaného plavidly vnitrozemské plavby, kterou ruší směrnice 93/12/EHS. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/33/ES ze dne 23. dubna 2009 o podpoře čistých a energeticky účinných silničních vozidel. (Směrnice Rady 2003/96/ES ze dne 27. října 2003, kterou se mění struktura rámcových předpisů Společenství o zdanění energetických produktů a elektřiny.)

Směrnice 2009/28/ES a 2009/30/ES Pro členské země závazný cíl do roku 2020 nahradit minimálně 10 % energetického obsahu motorových paliv (benzinů a motorové nafty) obnovitelnými zdroji energie. Možnosti dosažení cíle: čistá biopaliva (např. bionafta) vysokoprocentní směsi (např. SMN 30, E85) nízkoprocentní směsi Platnost od FAME [%] Ethanol [%] 1.9.2007 2 1.1.2008 1.1.2009 4,5 3,5 1.1.2010 1.6.2010 6 4,1

Směrnice 2009/28/ES a 2009/30/ES – kritéria udržitelnosti pro biopaliva úspora emisí skleníkových plynů alespoň 35 %, od 1.1.2017 alespoň 50 %, od 1.1.2018 alespoň 60 % jsou-li vyráběna v zařízeních zprovozněných v roce 2017 a mladších, nesmí být vyrobena ze surovin získaných z půdy s vysokou biologickou rozmanitostí, původních lesů a jiných zalesněných ploch, oblastí určených k ochraně přírody, nebo k ochraně vzácných nebo ohrožených ekosystémů či druhů, vysoce biologicky rozmanitých travních porostů (pokud se neprokáže že získávání suroviny je nezbytné k uchování statusu travních porostů), půdy s velkou zásobou uhlíku (mokřady, souvisle zalesněné plochy, půda mající více než 1 ha se stromy vyššími než 5 m a porostem koruny tvořícím 10 – 30 %), rašelinišť, je požadováno, aby byly stanoveny minimální požadavky týkající se dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy, které zohledňují charakteristiky dotyčných oblastí, zejména půdní a klimatické podmínky, stávající způsoby hospodaření, využití půdy, střídání plodin, zemědělské praktiky a strukturu zemědělských podniků, musí být dodržovány úmluvy Mezinárodní organizace práce, je požadováno dodržování Cartagenského protokolu o biologické bezpečnosti a úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin.

Směrnice 2009/33/ES Směrnice vyžaduje, aby veřejní zadavatelé nebo jiní zadavatelé (podle směrnic 2004/17/ES a 2004/18/ES) a někteří provozovatelé zohledňovali při nákupu vozidel energetické a ekologické dopady po dobu životnosti vozidla. Cíl: podpora trhu s čistými a energeticky účinnými vozidly, přínos pro politiku Společenství v oblasti životního prostředí, klimatu a energetiky Zohledněné dopady: spotřeba energie emise CO2 emise NOx, NMHC a částic

Chystaná novela směrnice 2003/96/ES Zavádí mimo jiné zdanění emisí CO2. Informativní předpokládaná výše daně: Palivo Benzín Nafta Bioetanol Bionafta 2. generace biopaliv Výše daně €/t CO2 30

Národní legislativa Zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční, v platném znění: - od daně jsou osvobozena vozidla pro dopravu osob nebo vozidla pro dopravu nákladů s největší povolenou hmotností méně než 12 tun, která jsou vybavena motorem určeným jeho výrobcem ke spalování automobilového benzínu a ethanolu 85 označovaného jako E85. Zákon č. 353/2003Sb., o spotřebních daních, v platném znění : snížená sazba daně pro směsi minerálních olejů určené jako palivo pro pohon vznětových motorů s metylestery řepkového oleje, přičemž podíl metylesteru řepkového oleje musí činit nejméně 30 % objemových všech látek ve směsi obsažených, metylestery mastných kyselin jsou osvobozeny od spotřební daně, nárok na vrácení spotřební daně z podílu biosložky ve směsi benzínu a etanolu.

Spotřeba biopaliv Infrastruktura Údaj k 31.12.2009 Údaj k 30.6.2010 Vícedruhové standardní veřejné ČS 122 92 2 Jednodruhové veřejné ČS 3 19 Neveřejné ČS Celkem 125 111 Údaj k 30.6.2010 B30 B100 E85 Vícedruhové standardní veřejné ČS 57 31 12 Jednodruhové veřejné ČS 15 1 Neveřejné ČS 19 40 Celkem 91 72 Zdroj: Evidence čerpacích stanic pohonných hmot - MPO

Emise CO2 ze spotřebovaného paliva Použitá vozidla: Škoda Octavia 1.9TDI (NM, B30, B100) Ford Focus Flexifuel (E85) Režimy měření: jízda konstantní rychlostí 50 km/h na III. převodový stupeň jízda konstantní rychlostí 80 km/h na V. převodový stupeň městský cyklus

Emise CO, HC, NOx a PT

Předpokládaný vývoj do roku 2020 Nízkokoncentrované směsi: benzínu s obsahem bioetanolu do 5 % V/V a do 10 % V/V nafty s obsahem metylesterů mastných kyselin do 7 % V/V a do 10 % V/V Vysokokoncentrované směsi: E 85 a E95 B 30 a B100 Biopaliva 2. generace - vyráběná parciální oxidací biomasy a zpracováním synthezního plynu FT syntézou na syntetickou ropu a komponenty motorových paliv, - vyráběná pyrolýzou biomasy za vzniku biooleje, výroba bioetanolu hydrotermickým zpracováním biomasy - výroba biobutanolu. Biometan

Děkuji za pozornost Libor Špička Divize dopravní infrastruktury a životního prostředí Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. e-mail: libor.spicka@cdv.cz http://www.cdv.cz