Územní ekologické limity těžby uhlí v SHP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Současný systém podpory
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Skupina Czech Coal a její místo v regionu září
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Limit těžby důl Bílina Hranice DP Uhlí Uhlí.
Teorie optimální velikosti města
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Půda – složka životního prostředí
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.
REKULTIVACE Severočeský hnědouhelný revír se rozkládá na přibližně 70 km délky a km šířky mezi městy Ústí nad Labem a Kadaň Severočeský hnědouhelný.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Marketingové prostředí obce
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SUBURBANIZACE.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
Teorie optimální velikosti města
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Přednáška Akce: Přednášející: RNDr. Věra Palkovská | starostka | město Třinec| TFM Město Třinec a Facility Management.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Krajina Co to je krajina?
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Výsledky projednávání
Krajský úřad Středočeského kraje
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Územní ekologické limity těžby uhlí v SHP

Stručně k historii Těžba uhlí v regionu od přelomu 18. a 19. stol. V Horním Jiřetíně první povolení v roce 1819 Od poloviny 19. stol. výrazný rozvoj těžby Po celé 19. a v první polovině 20. století těžba v hlubinných dolech a v malých povrchových lomech V době nacismu rozvoj povrchové těžby, zejména v souvislosti s výrobou syntetického benzínu v novém chemickém podniku v Záluží u Litvínova (pozdější Velkolom Obránců míru)

Stručně k historii Obrovský rozmach povrchové těžby od počátku 60. let. Rozhodnutí komunistického režimu o tzv. „velké variantě vyuhlení“ Podkrušnohoří, tedy o plošné, totální likvidaci téměř všech sídel a veškeré krajiny v oblasti mezi Kláštercem n. O. a Ústím n. L. V roce 1964 rozhodnuto o likvidaci historického města Mostu (jednoho z pěti nejcennějších historických měst Čech a Moravy)

Důsledky povrchové těžby V letech 1960 až 1993 zlikvidováno v přímé souvislosti s povrchovou těžbou uhlí asi 110 měst a vesnic, vzhůru nohama převráceno více jak 300 km2 krajiny, více než 100 tis. obyvatel vystěhováno ze svých domovů Nenávratně zničeno nesčetné množství kulturních a přírodních památek Plošné odumření prakticky všech jehličnatých lesů na hřebenech Krušných hor

Některé důsledky povrchové těžby Nejkratší střední délka života v ČR Mimořádně vysoká nemocnost Problematická sociální a vzdělanostní struktura v důsledku jednostranné orientace kraje na těžbu uhlí a uhelnou energetiku Dlouhodobé stavební uzávěry v obcích, dlouhodobé znemožnění rozvoje Zničení mezilidských vztahů, likvidace spolkového života

Krajina Podkrušnohoří Velkolom ČSA – letecký pohled od východu

Krajina Podkrušnohoří

Územní ekologické limity těžby uhlí v SHP Územní ekologické limity těžby (ÚEL) stanoveny v roce 1991 vládním usnesením č. 444/91 Limity vymezují hranice, ze něž je zakázáno rozšiřovat povrchovou těžbu (včetně výsypek) Limity se týkají celkem 30 obcí a měst v devíti těžebních lokalitách Limity byly vyhlášeny za účelem stanovení „nepřekročitelných hranic v území, za nimiž nesmí být těžbou a energetikou přímo narušovány a likvidovány přírodní prvky tvořící součást územního systému ekologické stability krajiny, sídelní struktura a infrastruktura zajišťující život v území“ (viz. důvodová zpráva k ÚEL – 1991)

Územní ekologické limity těžby v SHP Obsahem usnesení vlády č. 444/91 není jen stanovení nepřekročitelných hranic - limitů, ale také nařízení zrušit či upravit dobývací prostory a odepsat uhelné zásoby za limity (splněno jen částečně) ÚEL jsou významným nástrojem územního plánování a územního rozvoje pro obce ležící v CHLÚ a DP. Limity a následně vydané „souhrnné souhlasy s umísťováním staveb“ v jednotlivých CHLÚ ukončily mnohaleté stavební uzávěry v obcích a umožnily obnovu a rozvoj území

Územní ekologické limity těžby v SHP V obcích ležících v CHLÚ probíhá již od poloviny 90. let obnova infrastruktury, příprava stavebních parcel a výstavba nových objektů pro bydlení, obnova staršího bytového fondu, vyhledávání a úprava prostor a ploch pro podnikání Snaha o podporu zaměstnanosti (podpora malých a středních podnikatelů) Stabilizace obyvatelstva (podpora školství, zlepšování služeb, podpora bydlení, zlepšování ŽP v obcích a okolí, podpora sportovních a společenských aktivit apod.) Obnova památek a přírodních výtvorů a celková snaha o zatraktivnění obcí a jejich okolí.

Územní ekologické limity těžby v SHP Horní Jiřetín v období 1994 až 2014 : Nová elektrifikace Nová ČOV a splašková kanalizace Téměř kompletní obnova chodníků a místních komunikací Výstavba cca 130 nových RD Obnova starých nájemních domů a bytů Celková obnova budov škol a dalších veřejných budov

Horní Jiřetín – výstavba nových RD

ÚEL – Horní Jiřetín v období 1994-2014 Rekonstrukce a adaptace nevyužívaných výrobních objektů pro účely nájemního bydlení Celková obnova kulturního domu Obnova sportovních zařízení Postupná obnova památek

Kostel Nanebevzetí P. Marie v Horním Jiřetíně

Zámek Jezeří (30. léta 20. st.)

Zámek Jezeří (současnost)

Zámek Jezeří

ÚEL a zaměstnanost Počet zaměstnanců MUS v roce 1993 – 16 000 Počet zaměstnanců firem, které vznikly z MUS ( Vršanská uhelná, Severní energetická, Důl Kohinoor ) v roce 2012 – 1 600 90 % zaměstnanců původní MUS bylo propuštěno bez jakéhokoliv vlivu limitů Z VČSA by v případě zachování limitů postupně odešlo celkem asi 800 zaměstnanců v průběhu následujících cca 10 let

ÚEL a zaměstnanost Zachování limitů neznamená konec těžby uhlí Tři ze čtyř velkolomů v regionu budou těžít ještě desítky let, Velkolom Vršany až do poloviny 50. let 21. st. Další možnosti na VČSA a hlubinném dolu Centrum :

ÚEL a zaměstnanost Možnost dotěžení části zásob ze závěrných svahů VČSA chodbicováním (při dodržení ochranných pásem sídelní zástavby a paty Krušných hor s tímto postupem město Horní Jiřetín souhlasí) Možnost prodloužení těžby v hlubinném dolu Centrum (město H. Jiřetín souhlasí s ražbou průzkumných štol)

ÚEL a nové možnosti Agentura Czech Invest připravila investiční pobídky, které v Ústeckém kraji vytvořily 23 tis nových pracovních míst mimo těžbu uhlí a uhelnou energetiku Možnost vzniku 2300 nových pracovních míst přímo v sektoru čisté energetiky v ÚK, další místa v navazujících segmentech (viz. Aliance pro energetickou soběstačnost - studie „Možnosti OZE a energetických úspor v ÚK“) Využití těžbou zničených ploch (jedná se o desítky km2 výsypek a zbytkových jam) pro energetické zemědělství. Existující studie nabízejí alternativy tohoto záměru. Přínos řádově několika tisíc pracovních míst v zemědělství a navazujícím zpracovatelském sektoru.

ÚEL a nové možnosti Obnova krajiny zničené těžbou Turistika Návrat k tradičním odvětvím (rukodělná výroba, sadařství aj.) K realizaci některých výše uvedených záměrů by bylo potřebné zvýšit těžařům odvod z vydobytého nerostu. Současných 1,5 % z ceny vytěženého uhlí je výsměchem celému regionu SZ Čech. Již současný Horní zákon umožňuje až 10 %. Důvod, proč Báňský úřad stanovuje odvod téměř na nejnižší možné hranici, si lze jen domýšlet.

Negativní dopady těžby na okolí Z více než třicetiletého výzkumu Ústavu experimentální medicíny AV v regionu SZ Čech vyplývá, že řada vážných negativních dopadů na zdraví místních obyvatel přímo souvisí s povrchovou těžbou a spalováním hnědého uhlí : Jemný polétavý prach v kombinaci s polyaromatickými uhlovodíky má velmi negativní vliv na zdravotní stav obyvatel Oproti jiným regionům výrazně zvýšený výskyt zánětů plic, chřipek, zánětů průdušek, vysokého tlaku, ischemických chorob srdečních, aterosklerózy aj. O dva roky nižší střední délka života oproti jiným krajům

Negativní dopady těžby na okolí Nepřetržité obtěžování hlukem a prachem Velmi omezené možnosti volného pohybu v krajině (nespočet omezení, zákazů, závor aj.) Velmi komplikované získávání územních rozhodnutí či stavebních povolení Blokování rozvojových záměrů Živná půda pro spekulanty Odliv mladých a vzdělaných lidí

Horní Jiřetín