„Open Access“ – světové hnutí a revoluce v přístupu k publikování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Jak využít Open Access ve vaší publikační činnosti 1 8. – 24. října Mezinárodní akce na podporu open access.
Jak využít Open Access ve vaší publikační činnosti Jan MACH 19. ledna 2012 Jindřichův Hradec.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Facility management ČSN EN
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Akademické publikování praktické zkušenosti Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV RNDr. Dalibor Ciprian, Ph.D. Institut fyziky,
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Informační kulturní portál
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
OpenAIRE Plán managementu dat
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Nástroje otevřeného publikování
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

„Open Access“ – světové hnutí a revoluce v přístupu k publikování PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě

„Žít aktivně znamená žít s přiměřenými informacemi“ [Norbert Wiener]

Úvodem Svět se rychle zmenšuje Nové možnosti a příležitosti pro tvorbu informačního bohatství Účelné a tvořivé využívání informací je životně důležité pro budoucí prosperitu a rozvoj Podstatnou roli při řízení změn hrají technické prostředky Důležité faktory pro další vývoj společnosti - vzdělaná populace; výchova občanů k nepřetržitému získávání informací a znalostí; využití technologií komunikačních a informačních

Úvodem Moderní svět stále složitější a chaotičtější Hybné síly vyvolávající změny ve společnosti Obrovský význam informační a kognitivní vědy v procesech transformace společnosti na společnost informační Zásadní dynamická síla v 21. století – informace a znalosti Intence pojmů: globální, informační, virtuální, digitální či elektronická společnost => Informační společnost, resp. společnost ZNALOSTNÍ

Informační prostředí Nárůst počtu publikovaných informací Rozmach přístupu k informacím prostřednictvím moderních ICT Rostoucí poptávka po fyzickém přístupu k dokumentům Omezování a postupné snižování kupní síly informačních institucí, včetně odborných a vědeckých knihoven => Nové koncepce a principy fungování informačního sektoru

Vědecká komunikace Komunikace informací – předpoklad pokroku Počátky vědecké komunikace – 17. století Prvotní předávání informací – ústní forma, vzájemná korespondence Vznik vědeckých časopisů – zdlouhavá forma předávání informací Časopisecký článek nadlouho vrchol komunikace mezi vědci Dnes stále doplňován a místy nahrazován novými komunikačními médii

Vědecká komunikace Počátek 21. století – obrovský rozvoj technologií a prostředků pro jejich praktické využití Klasické způsoby komunikace a zpřístupňování odborných informací doplněny komunikací elektronickou Nárůst počtu volně dostupných poznatků v elektronickém virtuálním prostředí Rychlá výměna informací za relativně nízkou cenu, bez časového nebo územního omezení => formování hnutí za otevřený přístup k informacím

Vědecká komunikace Změny v oblasti neformální výměny informací mezi vědci Elektronická výměna odborných textů ve formě preprintů a postprintů Podstatné změny a počátek nových modelů komunikace spojen s vědci z různých elektronických diskusních skupin Cílem – prosazování novodobé, efektivní, rychlé a bezplatné komunikace vědeckých poznatků z aktuálního výzkumu a vývoje mezi vědci navzájem

Vymezení termínu „OA“ Exaktní terminologické vysvětlení – podstatný rys práce odborníků různých oborů lidské činnosti Přesné definování termínů => jednoznačné a nezaměnitelné chápání pojmů a pojmových vztahů Termín „Open Access“ - neexistence ustáleného a rovnocenného českého ekvivalentu Subjektivní rozdíly chápání významu pojmu Příklon k jednotnému užívání českého ekvivalentu „Open Access“ = otevřený přístup

Vymezení „OA“ „Zajištění otevřeného a volného přístupu k plným textům na veřejném internetu, dovolující uživatelům číst, stáhnout, kopírovat, distribuovat, tisknout, vyhledávat nebo propojovat plné texty článků, jejich procházení pro indexaci, zaznamenání ve formě dat v počítačových programech, nebo jejich užití pro jakýkoliv další zákonný záměr, bez finančních, právních nebo technických bariér, kromě nedílného a neoddělitelného dosažení samotného přístupu k internetu.“ (BOAI)

Vymezení „OA“ Pojem OA shrnuje několik podstatných rysů a charakteristik: Trvalý a bezplatný online přístup k dokumentům (plným textům) pro všechny uživatele Dokumenty dostupné bezplatně i když nemusejí být bezplatně vytvářeny Vlastník copyrightu dává jednoznačné svolení k jejich neomezenému čtení, stahování, kopírování, ukládání, tištění, vyhledávání a hypertextovému propojování

Podpora OA Poprvé prezentována myšlenka otevřeného přístupu r. 2001 Pravidelné setkání členů Open Society Institute (OSI) v Budapešti Podpora rozvoje modelu otevřeného přístupu k vědeckým a odborným informacím ze všech vědních oborů prostřednictvím internetu Účastníci – aktivní zkušenosti s různými činnostmi v rámci otevřeného přístupu k vědeckým a odborným informacím

Budapešťská iniciativa Vyjadřuje základní principy, strategie a závazky uplatňované při prosazování otevřeného přístupu k informacím Definuje dvě cesty otevřeného přístupu: auto-archivace v institucionálních či oborových repozitářích budování archivů a repozitářů pro ukládání časopisů s otevřeným přístupem

Budapešťská iniciativa Hlavní cíl – získání finančních zdrojů na podporu změn stávajícího ekonomického způsobu financování existujících časopisů a posílení vzniku nových časopisů Ekonomická stránka vychází z faktu – všechny náklady na publikování by měly být hrazeny autorem, resp. publikující stranou Uživatel přístup k materiálům zdarma Autor rozhoduje o volném zpřístupnění příspěvku = držitel autorského práva

Prohlášení z Bethesdy Prohlášení o otevřeném přístupu k publikování z Bethesdy Podnítit diskuzi o publikování informací s otevřeným přístupem v biomedicínských oborech Přesné vymezení konkrétních kroků pro všechny organizace a instituce v rámci otevřeného přístupu Hlavní cíl – jak postupovat při prosazování zásad rychlého a otevřeného přístupu k primární vědecké literatuře Text dokumentu rozdělen do 4 částí

Berlínská deklarace Berlínská deklarace o otevřeném přístupu ke znalostem v přírodních a humanitních vědách Internet podstatný prvek a významný článek, měnící praktickou a ekonomickou skutečnost distribuce vědeckých poznatků a kulturního dědictví Internet vyvolal mnohé změny a stal se nově vznikajícím funkčním médiem pro distribuci znalostí Prostředek podporující vznik globální a interaktivní reprezentace lidských znalostí, kulturního dědictví Záruka celosvětové přístupnosti odborných informací

Berlínská deklarace Významná změna podstaty vědeckého publikování v elektronickém prostředí Publikované informace musí být široce přístupné a jednoduše dostupné uživateli Hlavní cíl – podpora otevřeného přístupu k vědeckým poznatkům prostřednictvím internetu Nutnost realizace globálního a otevřeného přístupu ke znalostem Budoucnost webu – udržitelná, interaktivní a transparentní; dosažitelný a kompatibilní SW

Další podpora OA Prohlášení Wellcome Trust o podpoře otevřeného a neomezeného přístupu k dokumentům – prosazování podpory výzkumu, s cílem zlepšení podmínek pro zdraví lidí a zvířat Deklarace o přístupu k výsledkům výzkumu financovaného z veřejných zdrojů – důležitost zpřístupňování vědeckých poznatků prostřednictvím internetu Evropský přínos k podpoře otevřeného přístupu – pilotní projekt otevřeného přístupu k recenzovaným vědeckým článkům v oblasti výzkumu - požadavek na zveřejnění výsledků výzkumu ve volném režimu (6-12 měsíců)

Brisbane deklarace Závazné rozhodnutí k vyřešení důležitých otázek OA v rámci jednotlivých zemí Každý občan právo k volnému přístupu k veřejně financovanému výzkumu, k informacím a znalostem z výzkumu Každá univerzita by měla vytvářet a mít přístup k digitálnímu repozitáři pro ukládání akademických prací Postupné ukládání materiálů (co nejkratší doba od vzniku dokumentu) Autoři by měli respektovat otevřený přístup

Prvky systému OA Systém OA tvořen propojením řady prvků, faktorů a činitelů Komplexní pojetí jednotlivých částí = dosažení širšího uplatnění otevřeného přístupu, jako účinného způsobu vědecké komunikace a zveřejňování výsledků vědy a výzkumu Systém OA = autoři + vědecké instituce, výzkumná pracoviště, univerzity + komerční vydavatelé + knihovny + koncoví uživatelé

Praktická realizace OA Činitelé systému OA - nuceni reagovat na změny v informačním průmyslu Elektronická forma vědecké komunikace, ICT – uživatel získává primární dokument bez nutnosti zprostředkování Překonány bariéry času a prostoru Řešeny záležitosti ekonomické stránky šíření vědeckých poznatků Řada komerčních vydavatelů podporuje hnutí OA 2 základní cesty přístupu ke zdrojům s OA

Zelená cesta k OA „green roads to OA“; „OA self-archiving“ Autorům uděleno svolení k auto-archivaci vlastních kopií publikovaných dokumentů Autor ukládá zpravidla redakčně neupravený rukopis svého příspěvku Příspěvek je okamžitě k dispozici uživatelům – bez hodnocení kvality Výjimkou články, které již hodnocením prošly jinde Autor popisuje dokument metadaty

Zlatá cesta k OA „golden roads to OA“; „OA publishing“ Autor nabídne vydavateli článek k publikování, redakce zajistí recenzní řízení Pokud je článek přijat redakce zajistí jazykovou a formální úpravu Ekonomický model – financování vydávaných časopisů ze strany autorů Přístup k textu neplatí uživatel, ale autor, který usiluje o zveřejnění svého článku v odborném časopise

Projekt SHERPA Zahájení činnosti r. 2002 Zabývá se otázkami výzkumu podpory univerzit v zavádění otevřeného přístupu prostřednictvím institucionálních repozitářů Na počátku 7 rozvojových partnerů, dnes 34 Projekt poskytuje následující služby: RoMEO JULIET OpenDOAR SHERPA search

Služba ROMEO Zahájení provozu r. 2004 Vytvořena v rámci projektu SHERPA Umožňuje vyhledávat v repozitářích podle názvu vydavatele, nebo názvu časopisu Kategorie vydavatelů časopisů, dle individuálního přístupu k auto-archivaci: Zelená kategorie Modrá kategorie Žlutá kategorie Bílá kategorie

Licence CC Používaný legitimní prostředek umožňující vycházet z autorského práva © Veřejné licence, přidělující publikovanému materiálu míru zpřístupnění V praxi: vlastník autorských práv k dílu – směřuje svou vůli vůči neuzavřenému počtu osob Akceptace jeho návrhu vzniká tím, že nabyvatel licence užívá licencované dílo v souladu s licenčními podmínkami Skládá se z několika prvků – jednoduché grafické symboly

Práva nabyvatele licence

Povinnosti nabyvatele licence

Typy licencí CC

Zdroje odborných informací s OA Šíření odborných informací a znalostí – stěžejní role ve vědecké komunitě Pouze zpřístupněné a přijaté informace mohou vést k dalšímu výzkumu a vytváření nových vědeckých poznatků Postupný nárůst fondů vědeckých informačních materiálů dostupných zdarma v prostředí webu

Zdroje odborných informací s OA Kategorie zdrojů: Předmětově profilované archivy a institucionální repozitáře Online časopisy Povrchový web a kolaborativní systémy Registry zdrojů s OA Digitální a virtuální knihovny

Předmětově profilované archivy Orientace na předmětově vymezenou oblast vědy arXiv.org PubMed Central BioMed Central E-Print Network CogPrints PhilSci Archive History & Theory of Psychology EPrint Archive

Institucionální repozitáře Vznik po r. 2000, na univerzitách po celém světě Různorodá podoba: úložiště administrativních dokumentů, úložiště pro dokumenty a digitální objekty k výuce, úložiště výsledků vědecko-výzkumné práce instituce CERN Document Server ECS Eprints Repository Asociace knihoven VŠ ČR - Odborná komise pro elektronické zpřístupňování VŠ kvalifikačních prací Archivy e-VŠKP Národní registr VŠKP

Online časopisy s OA Zachovávají tradiční charakteristiky klasických časopisů Jsou určeny k bezplatnému užívání koncovému uživateli Public Library of Science BioMed Central DigiZeitschriften Jednotná informační brána

Povrchový web a kolaborativní systémy Odborné texty autorů publikované na personálních webových stránkách Přístupné s pomocí univerzálních, nebo speciálních webových vyhledávacích služeb Google Scholar Scirus encyklopedie Wikipedia OpenWetWare

Registry zdrojů s OA Slouží k rychlé a aktuální orientaci ve zdrojích s otevřeným přístupem ROAR – Registry of Open Access Repositories Zastoupení ČR v ROAR OpenDOAR – The Directory of Open Access Repositories Statistiky DOAR; zastoupení ČR v DOAR DOAJ – Directory of Open Access Journals Přehled DOAJ; zastoupení ČR v DOAJ

Digitální knihovny Networked Computer Science Technical Reference Library The New Zealand Digital Library @SIC Archive dLIST DoIS E-LIS

Evropská podpora OA Rámcové programy s dlouholetou tradicí (1984) Aktuálně řešený 7. rámcový program Evropského společenství pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace Složen ze 4 specifických programů: Spolupráce Myšlenky Lidé Kapacity Podpora Společného výzkumného centra EK k jadernému výzkumu a odborné přípravě

Evropská podpora OA Evropská komise převzala principy otevřeného přístupu – obecná podpora názoru „výsledky výzkumu mají být volně dostupné, pokud byly financovány z peněz daňových poplatníků“ Předpoklad – OA podporuje návratnost vložených investic do výzkumu a vývoje; zvyšuje socioekonomický přínos vložených investic a šetří investice za separované dotování výzkumu, recenzní řízení a konečný nákup časopisu

Evropská podpora OA Evropský přínos k podpoře otevřeného přístupu – Pilotní projekt otevřeného přístupu k recenzovaným vědeckým článkům v oblasti výzkumu Vztahuje se na část projektů podpořených v rámci 7. rámcového programu pro výzkum Projekt je aplikován na oblasti: energetika, životní prostředí, zdraví, ICT, výzkumné infrastruktury (e-infrastruktura), věda ve společnosti, sociální, ekonomické a humanitní vědy

Evropská podpora OA Navržený projekt pokrývá cca 20% z rozpočtu 7. rámcového programu Orientace na tzv. „zelenou cestu“ OA – autoarchivace recenzovaných článků Částečná podpora tzv. „zlaté cesty“ OA – pokrytí nákladů na publikování Příjemce podpory je povinen uložit články neprodleně do institucionálního, popř. vhodného tematického repozitáře

Evropská podpora OA Požadavek na zveřejnění výsledků výzkumu v režimu otevřeného přístup v rozmezí 6-12 měsíců Časový horizont zveřejnění závislý na oblasti vědy a výzkumu Prakticky – autoři článků jsou povinni zajistit publikování v časopise, jehož vydavatel je vstřícný vůči myšlenkám OA, popř. si tyto podmínky s vydavatelem vyjednat

Evropská podpora OA Základní podmínkou praktického naplňování pilotního projektu: „… aby příjemci grantů ze zmíněných oblastí uložili recenzované výzkumné články, nebo konečné rukopisy, jež jsou výsledkem jejich projektů řešených v rámci 7. rámcového programu do online repozitáře a vynaložili maximální úsilí pro zajištění otevřeného přístupu k těmto článkům“

Evropská podpora OA Zvláštní dodatek 39 – návazný krok k podpoře zpřístupňování výsledků grantů v systému OA Příspěvek k zajištění co nejširšího a nejefektivnějšího šíření výsledků výzkumů financovaných v 7. rámcovém programu Garance maximálního využití a dopadu na vědecko-výzkumné prostředí i mimo ně OA přístup napomáhá zvýšení vlivu investic EU na výzkum a vývoj, zamezuje plýtvání časem i zdroji na totožný výzkum

Aktuální situace Veřejná konzultace o vědeckých informacích v digitálním věku (15. 7. – 9. 9. 2011) Vznik nové politiky EU v oblasti OA a doporučení členským státům Klíčovou úlohou EU je trvat na zavedení politiky OA do národních strategií Nutnost zaměřit se na otázky: standardizace, financování, nové metriky pro OA, vědecký korpus, revidování smluv s vydavateli a řešení otázek autorských práv

Aktuální situace Vznik studií, ukazatelů, sítí a hodnocení strategií podpory a praktického naplňování OA v evropském prostoru Budování sítí klíčových aktérů na národní, evropské i mezinárodní úrovni – podpora rozvoje společných agend v oblasti vědeckého publikování Podpora politiky EU v oblasti přístupu k vědeckým informacím

Zajímavé odkazy SOAP - Study of open access publishing SPARC - Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition OpenAIRE – Open Access Insfrastructure for Research in Europe DRIVER II PEER ACUMEN SISOB eScidr

Děkuji za pozornost! PhDr. Jindra Planková, Ph.D. jindra.plankova@fpf.slu.cz +420-553-684-358 Ústav informatiky, FPF Oddělení informační vědy Slezská univerzita v Opavě