ZKUŠENOSTI SOŠ a SOU V KRALUPECH NAD VLTAVOU SE SYSTÉMEM ECVET

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR Europass: Novinky ve struktuře dokumentů.
Spolupráce s firmami – cesta k partnerství školy a praxe Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Implementace EQAVET v ČR
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
EVROPSKÝ SYSTÉM KREDITŮ PRO ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVU (ECVET) Ostrava,
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Zkušenosti KOMA-Servis s absolventy pro obor hydrauliky Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM Ů STROJNÍCH OBOR Ů “ Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Jednotky výsledků učení
Zkušenosti s využitím jednotek výsledků učení při výuce v domácím prostředí SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.
Zahraniční odborné stáže jako nástroj k implementaci ECVET Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
ECVET pro TRAWI Hana Slámová ECVET expert. Výsledky analýzy p ř ihlášených materiál ů KA1 Ze 147 úspěšných přihlášek 63 deklarovalo ECVET 42,8 procent.
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Projekt celoživotního učení Comenius Partnerství škol SOŠ a SOU Šumperk, Gen. Krátkého –
PROJEKT ŠABLONY CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovala: RNDr. Dagmar Fialová SŠP, Brno, Jílová 36g
ECVET v projektech mobilit. Společné cíle politiky EU  zvýšit mobilitu a zaměstnatelnost žáků/pracovních sil v EU (6% žáků vyjíždějících na zahraniční.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Cesta k uplatnění na trhu práce
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
NSK – vazby na evropské procesy
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VIKBA32 Informační vzdělávání
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Modulová výuka a digitalizace
Transkript prezentace:

ZKUŠENOSTI SOŠ a SOU V KRALUPECH NAD VLTAVOU SE SYSTÉMEM ECVET

1) LdV – PARTNERSTVÍ CREDCHEM - TRANSFER 2011 - 2013 Projekt byl zaměřený na testování systému ECVET v odborném chemickém vzdělávání 2) LdV – MOBILITY 2013 – 2014 Dodržená metodologie systému ECVET, testujeme nové JVU a systém přidělování ECVET bodů

Známá definice ECVET JE evropský systém přenosu kreditů pro odborné vzdělávání a přípravu. Je novým evropským nástrojem k podporování vzájemné důvěry a mobility v odborném vzdělávání a přípravě…

CO TO PRO NÁS VE SKUTEČNOSTI JE? Systém, který pomohl naší škole, zapojené do projektu CREDCHEM při organizaci a realizaci zahraničních stáží Systém, který nám pomohl přesně určit a definovat obsah pracovní stáže CO TO PRO NÁS VE SKUTEČNOSTI JE?

JEDNOTKY VÝSLEDKŮ UČENÍ Základem ECVET JEDNOTKY VÝSLEDKŮ UČENÍ PŘIJÍMAJÍCÍ ORGANIZACE VYSÍLAJÍCÍ ORGANIZACE STUDIJNÍ SMLOUVA MONITORING AND MENTORING EUROPASS CERTIFIKÁT

A CO ÚČASTNÍK MOBILITY? ZPRÁVY Z MOBILITY LABORATORNÍ ZPRÁVY EOROPASS - mobilita KREDITY ZPRÁVY Z MOBILITY LABORATORNÍ ZPRÁVY CERTIFIKÁT Obr : https://www.123rf.com/photo_8586314_happy-surprised-student-woman-holding-notebooks-and-apple-looking-at-camera-isolated-on-white-backgr.html

JEDNOTKA VÝSLEDKŮ UČENÍ – v projektu CREDCHEM to byl laboratorní návod (pracovní postup), v němž jsme zdůraznili kompetence, dovednosti, schopnosti, které student, absolvující tuto JEDNOTKU ZÍSKÁ. Jednotky výsledků učení určují obsah a strukturu mobility Při výběru a hodnocení kompetencí, dovedností a schopností jsme vycházeli z EQF (EUROPEAN QUALIFICATION FRAMEWORK) , který přesně definuje jednotlivé úrovně

A) KOMPETENCE 1) Kompetence k učení: plánuje, organizuje a řídí vlastní činnost projevuje ochotu věnovat se dalšímu studiu, atd 2) Kompetence k řešení problémů: vnímá nejrůznější problémové situace 3) Kompetence komunikativní: formuluje a vyjadřuje své myšlenky a názory … 4) Kompetence pracovní: využívá znalosti a zkušenosti získané…

B) Schopnosti: schopnost shromažďovat a používat informace schopnost řešení problémů schopnost určovat cíle, schopnost rozeznat důležité od nepodstatného, analytické schopnosti

Při tvorbě jednotek učení pomůžou zkušenosti z tvorby ŠVP C) Dovednosti: řešení konfliktů, ochota učit se novým věcem, otevřenost, flexibilita schopnost se adaptovat a přijímat změny  přesnost práce, preciznost vážení, měření a výpočtů Při tvorbě jednotek učení pomůžou zkušenosti z tvorby ŠVP

V PROJEKTU CREDCHEM BYLY JVU ZPRACOVÁNY DO předepsaných šablon

A rozděleny podle tematických celků JVU 1) Míchání a dělení látek JVU 2) Stanovení látkových konstant a vlastností látek JVU 3) Spektroskopie JVU 4a) Volumetrie JVU 4b) Gravimetrie JVU 5) Chromatografie JVU 6) Výroba organických a anorganických látek JVU 7) Syntéza látek JVU 8a) Izolace a stanovení mikroorganismů JVU 8b) Izolace látek z biologického materiálu

Naše mobility SÄCHSISCHE BILDUNGSGESELLSCHAFT FÜR UMWELTSCHUTZ UND CHEMIEBERUFE DRESDEN MBH SBG DRESDEN STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ KRALUPY NAD VLTAVOU STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA CHEMICKÁ BRATISLAVA

STUDIJNÍ SMLOUVA – ZÁVAZNÝ DOKUMENT MEZI PŘIJÍMAJÍCÍ A VYSÍLAJÍCÍ ORGANIZACÍ – specifikuje výsledky učení, které v průběhu mobilit mají být dosaženy. V projektu CREDCHEM se partneři dohodli na jednotném formuláři Ve studijní smlouvě jsou uvedené kompetence, dovednosti a schopnosti, které by měl účastník mobility získat

Europass - mobilita je první evropský soubor dokladů o vzdělání držitele, jeho kompetencích, pracovních zkušenostech a jeho vzdělávací cestě

V Europassu jsou uvedeny kompetence, dovednosti a schopnosti, které účastník mobility získal

Certifikát

Hodnocení – provádí 1) přijímající organizace Hodnocení – provádí 1) přijímající organizace . Požadavky pro hodnocení jsou popsány po vzájemné dohodě ve studijní smlouvě

Hodnocení – provádí 2) doprovodná osoba

PRO ŠKOLU ZÁVĚREM: JAKÉ KREDITY SYSTÉM ECVET NABÍZÍ ? TRANSPARENTNOST MOBILITY – Z NABÍZENÝCH JVU LZE VYBRAT TAKOVÉ, KTERÉ JSOU PRO ŠKOLU PŘÍNOSEM MOŽNOST SPRÁVNÉHO VÝBĚRU STUDENTŮ NA STÁŽ MOŽNOST SPRÁVNÉHO VÝBĚRU STUDENTŮ NA STÁŽ ZVÝŠENÍ KREDITU ŠKOLY ZÍSKÁNÍ NOVÝCH PŘÁTEL A KONTAKTŮ ZVÝŠENÍ ODBORNÝCH A JAZYKOVÝCH SCHOPNOSTÍ UČITELŮ

JAKÉ KREDITY SYSTÉM ECVET NABÍZÍ ? PRO STUDENTY ROZŠÍŘENÍ MULTIKULTURNÍ KOMUNIKACE ZÍSKÁNÍ KOMPETENCÍ, DOVEDNOSTÍ, ZNALOSTÍ ZVÝŠENÍ SEBEVĚDOMÍ ÚČASTNÍKŮ MOBILIT SCHOPNOST SAMOSTATNÉ PRÁCE I TÝMOVÉ SPOLUPRÁCE ZÍSKÁNÍ NOVÝCH PŘÁTEL A KONTAKTŮ ZVÝŠENÍ ODBORNÝCH A JAZYKOVÝCH SCHOPNOSTÍ ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ÚČASTNÍKŮ MOBILIT NA TRHU PRÁCE Obr: http://www.blesk.cz/clanek

Naše nezanedbatelná zkušenost a poznatek Firmy a podniky na EUROPASS – mobilita a Certifikát začínají slyšet, protože tyto dokumenty znají od absolventů vysokých škol a účastník zahraniční stáže je při hledání práce výrazně zvýhodněný Obr: http://himekoscho.ucoz.ru/Tehbez1.htm

ECVET BODY ZNÁMKA DO PŘEDMĚTU KREDITY ECVET BODY ZNÁMKA DO PŘEDMĚTU Obr : https://www.123rf.com/photo_8586314_happy-surprised-student-woman-holding-notebooks-and-apple-looking-at-camera-isolated-on-white-backgr.html

SPOLUPRÁCE - COOPERATION

DĚKUJI ZA POZORNOST KOVÁČIKOVÁ SOŠ A SOU KRALUPY NAD VLTAVOU