Dědičnost krevních skupin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

Irena Svobodová Gymnázium Na Zatlance
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
ZÁKLADY DĚDIČNOSTI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Mendelovy zákony, gonozomální dědičnost, Hardy-Weibergův zákon
Mendelovy zákony, zpětné křížení
Genetika eukaryotní buňky
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Genetika člověka.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Co je to genetika a proč je důležitá?
4 Pravděpodobnost a genetické prognózování
Základní genetické pojmy – AZ kvíz
Dědičnost monogenních znaků
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Prof. Ing. Václav Řehout, CSc.
Hardy – Weibergův zákon
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_621_GENETIKA Téma:ZÁKLADNÍ GENETICKÉ POJMY Číslo.
Dědičnost monogenní znaků
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Klíčová slova: Mendelistická genetika
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_470.
Příklady na rodokmen a genovou vazbu
Krevní skupiny, dárcovství krve
Heritabilita multifaktoriálních chorob, Dědičnost vázaná na pohlaví
Výpočty rizik monogenních chorob
Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v serii n pokusů jsou dány rozvinutím.
Krevní skupiny Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Příklady z populační genetiky
Vazba genů seminář č. 405 Dědičnost
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tercie 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Příklady z mendelovské genetiky
gonozomální dědičnost
Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v serii n pokusů jsou dány rozvinutím.
Autozomální dědičnost
Genetické poruchy - obecně
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost krevních skupin, mimojaderná dědičnost Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/11 Šablona:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_14 Název materiáluDědičnost.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace.
Genetika v příkladech I - monohybridní křížení Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_15 Název materiáluHemofilie,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Vazba genů I Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Krevní skupiny: Opakování Vyřešte příklady a nezapomeńte odpověď !
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Genetika Přírodopis 9. r..
3. Mendelovy zákony.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
EU peníze středním školám
Genetické zákony.
Genetika. Pojmy: dědičnost genetika proměnlivost DNA.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Dědičnost krevních skupin VY-32-INOVACE-BIO-317 AUTOR: Ing. Helena Zapletalová ANOTACE: Tento DUM je určen žákům 3. a 4. ročníku gymnázia pro předmět biologie a seminář z biologie KLÍČOVÁ SLOVA:krev, krevní skupiny, kodominance, AB0 systém, Rh faktor

Interakce mezi alelami gen kódující antigeny krevního systému AB0 se v lidské populaci vyskytuje ve více formách, mnohotná alelie = v populaci existují tři alely AB0 krevního systému: A, B a 0. Tyto tři alely mají odlišné alelické interakce. Alely A a B mají navzájem vztah kodominance. Alela 0 má k alelám A a B vztah recesivní.

Kodominance je vztah dvou odlišných alel jednoho genu, kdy se u heterozygota uplatňují ve fenotypu obě alely rovnocenně a paralelně. To znamená, že jedinci s genotypem AB (heterozygoti) mají na buněčných membránách rovnocenně přítomny oba antigeny, jak krevně skupinový antigen A tak i B. Oba odlišné rodičovské znaky jsou vzájemně nezávislé.

Fenotyp a genotyp krevních skupin Fenotyp - krevní skupina A = Genotyp AA nebo A0 Fenotyp - krevní skupina B = Genotyp BB nebo B0 Fenotyp - krevní skupina AB = Genotyp AB Fenotyp - krevní skupina 0 = Genotyp 00

Dědičnost krevních skupin Krevní skupina A Od jednoho rodiče zdědíme gen A a od druhého gen 0, vznikne A0 = krevní skupina A Od jednoho rodiče zdědíme gen A a od druhého gen A, vznikne AA = krevní skupina A Krevní skupina B Od jednoho rodiče zdědíme gen B a od druhého gen 0, vznikne B0 = krevní skupina B Od jednoho rodiče zdědíme gen B a od druhého gen B, vznikne BB = krevní skupina B Krevní skupina AB Od jednoho rodiče zdědíme gen A a od druhého gen B, vznikne AB = krevní skupina AB Krevní skupina 0 Od jednoho rodiče zdědíme gen 0 a od druhého gen 0, vznikne 00 = krevní skupina 0

Dědičnost krevních skupin Při dědičnosti krevních skupin nehraje žádnou roli pohlaví Jednovaječná dvojčata mají vždy naprosto shodnou krevní skupinu, protože pocházejí z jednoho oplozeného vajíčka, které se po oplození rozdělilo. Dvojvaječná dvojčata mohou mít různé krevní skupiny, tak jako běžní sourozenci.

Rh systém Kromě systému antigenů AB0 se rozlišuje ještě velké množství dalších systémů (Rh, MNSs, Lewis, P atd.) . Nejznámější je systém Rh, objevený Wienerem na základě pokusu s krví opice druhu Maccacus Rhesus. Podle tohoto systému dělíme osoby na Rh positivní (Rh+) a Rh negativní (Rh-).

Rh systém V Rh systému rozlišujeme zda je krev Rh+ (pozitivní), nebo Rh- (negativní). Negativita či pozitivita je dána přítomností nebo chyběním antigenu D a d. Rh+ na krvinkách je antigen D Rh- na krvinkách je antigen d

Rh systém Stejně jako u ABO systému je tento fakt velmi důležitý při krevních transfůzích. Např. pacient Rh- v žádném případě nesmí dostat krev Rh+, protože jinak by si pacientova krev vytvořila protilátky anti-D, které by způsobily rozpad krvinek dárcovy krve, což by velmi poškodilo zdraví pacienta (může nastat i smrt). Lidé Rh+ mohou dostat při transfůzi krev Rh+ i Rh-.

Rh systém Výskyt krevních skupin u bělochů Rh+ 85% Rh- 15 %

Dědičnost Rh faktoru při oplození získá každý jedinec vždy polovinu genetické výbavy od matky a druhou od otce. Proto je každý Rh faktor tvořen dvěma formami genu záleží na tom, který z těchto dvou forem genů je silnější (dominantní) a který je slabší (recesivní). Silnější (dominantní) je alela D pro Rh+ krev. Slabší (recesivní) je alela d pro Rh- krev . .

Dědičnost Rh faktoru Rh+ krev Rh- krev Od jednoho rodiče zdědíme gen D a od druhého gen D, vznikne DD = Rh+ krev Od jednoho rodiče zdědíme gen D a od druhého gen d, vznikne Dd = Rh+ krev Rh- krev Od jednoho rodiče zdědíme gen d a od druhého gen d, vznikne dd = Rh- krev

Dědičnost Rh faktoru 1 matka Rh+ (genotyp DD) otec Rh+ (genotyp Dd) Rh faktor dětí Rh+ (DD) Rh+ (Dd) 2 matka Rh+ (Dd) otec Rh+ (Dd) Rh+ (DD) Rh+ (Dd) Rh- (dd) 3 otec Rh- (dd) Rh+ (Dd) Rh- (dd) 4 matka Rh- (dd) Rh- (dd)

Opakování

Příklady Jaké krevní skupiny mohou mít děti, jejichž matka má krevní skupinu A a otec krevní skupinu 0?   A nebo 0

Matka má krevní skupinu 0 a otec krevní skupinu AB Matka má krevní skupinu 0 a otec krevní skupinu AB. Může mít některé z jejich dětí shodnou krevní skupinu s jedním z rodičů? NE

Matka má krevní skupinu 0 a otec krevní skupinu B Matka má krevní skupinu 0 a otec krevní skupinu B. Může mít některé z jejich dětí krevní skupinu shodnou s matkou? ANO

A, B, AB, 0 Rodiče mají krevní skupiny A a B. Jaké krevní skupiny mohou mít jejich děti? A, B, AB, 0

A, B Chlapec má krevní skupinu 0 a jeho sestra krevní skupinu AB. Jaké krevní skupiny asi mají jejich rodiče? A, B

50% (nezáleží na pohlaví) Oba rodiče mají heterozygotně krevní skupinu A. Jaká je pravděpodobnost, že jejich prvorozené dítě (syn) zdědí skupinu A? A jaká je tato pravděpodobnost, bude li prvorozeným potomkem dcera? 50% (nezáleží na pohlaví)

Může být otcem, ale nelze ho za otce 100% označit Matka má krevní skupinu B a její dítě skupinu A. Matka označuje za otce muže , který má skupinu AB. Může být tento muž skutečně jeho otcem? A lze už na základě tohoto znaku dokázat, že jím skutečně je? Může být otcem, ale nelze ho za otce 100% označit

Ze tří sourozenců má první krevní skupinu B, druhý 0 a třetí A Ze tří sourozenců má první krevní skupinu B, druhý 0 a třetí A. Které krevní skupiny mají rodiče? B a A

POUŽITÉ ZDROJE: Http://www.wikiskripta.eu/index.php/Alelick%C3%A9_interakce [online]. [cit. 2013-10-31]. Http://www.dvojcata.kat.cz/Krevniskupiny.html. [online]. [cit. 2013-10-31]. Http://cs.wikipedia.org/wiki/Krevn%C3%AD_skupina. [online]. [cit. 2013-10-31]. Http://www.wikiskripta.eu/index.php/Krevn%C3%AD_skupiny [online]. [cit. 2013-10-31]. Http://www.gymbos.cz/LinkClick.aspx?fileticket=de4Hkx9swoU%3D&tabid=85&mid=733. [online]. [cit. 2013-11-01]. RNDR. JAN JELÍNEK, RNDr. Vladimír Zicháček. Biologie pro gymnázia. 2011. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2011. ISBN 978-80-7182-213-4. www.glassschool.cz