Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Knihovny současnosti, České Budějovice, 13. –
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Přístupnost prakticky v Seznam.cz
Architektonická soutěž
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Zkvalitnění práce úředníka vůči veřejnosti pomocí dalšího profesního vzdělávání Přínos projektu a další rozvoj e-learningu Ing. Miloslav Urban Projektový.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
ISSS, Jaroslav Winter BMI sdružení Veřejně přístupný Internet ano, nebo ne?
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Webová aplikace: Publikační systém. Členové týmu Jan Suchan Štěpán Hašek Jakub Hušek Petr Horský Bc. Petr Salač (SI2)
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Valná hromada ČESKÁ SPOLEČNOST AKTUÁRŮ.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
SOLÓN elektronická publikace pro pracovníky veřejné správy a návštěvníky knihoven Vydavatel: Triada, spol. s r. o. Ing. Barbora.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Nástroje podpory uživatelů
Transkript prezentace:

Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web Jak to všechno začalo Milníky projektu Vývoj metodik hodnocení v testech přístupnosti Lidé v projektu sestavila RNDr. Hana Bubeníčková Praha / Brno, 20.10.2010

Co je projekt BLIND FRIENDLY WEB iniciativa Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých a obecně prospěšné společnosti TyfloCentrum Brno, která se systematicky věnuje přístupnosti webových stránek. Proč? přístupnost umožňuje a usnadňuje práci s webem uživatelům s těžkým zrakovým postižením (a nejen jim) zvyšuje soběstačnost a samostatnost uživatelů s TZP při práci s informacemi Jak? metodický materiál – pravidla přístupnosti s návodem na použití a s řadou příkladů /WCAG, Vyhláška o přístupnosti/ bezplatné konzultace testy přístupnosti (Zlatý erb, Biblioweb) školení (pro tvůrce a správce webů a pro pracovníky, kteří weby plní daty) účasti na seminářích a konferencích (ISSS /Internet ve státní správě a samosprávě/, WebExpo /největší konference o webu ve střední Evropě/)

Kdy to vlastně začalo? zpřístupňování práce s výpočetní technikou uživatelů s těžkým postižením zraku 1990 dovoz prvního přístroje na bázi PC, který se vskutku masově mezi nevidomými rozšířil (prodáno více než 600 v tehdejším Československu – Eureka A4 - kromě mnoha funkcí obsahuje MODEM pro vzdálený přenos dat) www.blindfriendly.cz/hlasove-syntezy

Kdy to vlastně začalo? zpřístupňování práce s výpočetní technikou uživatelů s těžkým postižením zraku 1992 Česká unie nevidomých a slabozrakých (1989) zakládá digitalizační středisko, které za pomoci skeneru, OCR programu a ruční kontroly převádí knihy do TXT formátu 1993 takto připravené dokumenty jsou ukládány na server, který je dostupný prostřednictví modemů a protokolu BBS, vzniká Knihovna digitálních dokumentů kromě ukládání a stahování jednotlivých souborů (nejen knih) umožňovala BBS výměnu informací mezi uživateli (předchůdce elektronické pošty)

Kdy to vlastně začalo? zpřístupňování práce s výpočetní technikou uživatelů s těžkým postižením zraku VZDĚLÁVÁNÍ 1991 už i Eureka A4 vyžadovala zácviky s obsluhou nových uživatelů 1994 začátek systematického vzdělávání nevidomých a slabozrakých uživatelů v obsluze PC / spec. zařízení na bázi PC 1995 zpřístupnění systému Windows pro nevidomé PC vybavené spec. programy pro ZP = kompenzační pomůcka

Kdy to vlastně začalo? zpřístupňování práce s výpočetní technikou uživatelů s těžkým postižením zraku INTERNET 13. 2. 1992 ČR připojena k internetu 30. 9. 1996 zaregistrována doména www.braillnet.cz 1997 - 1999 Internet pro zdravotně postižené 1999 Internet zdarma (www.volny.cz)

Milníky projektu 1999 – první pravidla, jak tvořit bezbariérový web 2000 – vznik první verze metodiky Blind Friendly Web 26. – 27. 3. 2001 – první prezentace projektu na ISSS 15. 6. 2001 – vzniká portál www.blindfriendly.cz. Článek s názvem „Jsou internetové stránky vašeho úřadu přístupné nevidomým občanům?“ s přílohou Projekt Blind Friendly Web zveřejněný v týdeníku Veřejná správa číslo 11 ze 14.3.2002 se v 9. ročníku soutěže Ceny Vládního výboru pro zdravotně postižené v kategorii písemných děl veřejně publikovaných získal 1. cenu 1.3.2004 – Projekt získal zvláštní ocenění v soutěží IT projekt roku 2003. 28.7.2004 – zveřejněn dokument Best practice - pravidla pro tvorbu přístupného webu, které vydalo MI ČR pro účely novely zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy. Na přípravě tohoto dokumentu jsme se podíleli.

Milníky projektu • 1.7.2006 – vstup strategického partnera do projektu – TyfloCentrum Brno, o.p.s. Společnost se podílela na projektu výzkumu a vývoje s názvem „Přístupnost webových stránek orgánů státní správy“ (2006 – 2007), buduje tým testerů z řad těžce zrakově postižených a zaměstnává je. 7.2.2008 – vychází ve Sbírce zákonů Vyhláška o přístupnosti 11.12.2008 – vychází finální verze metodiky WCAG 2.0 do konce roku 2010 – vznik autorizovanému překladu metodiky WCAG 2.0 do českého jazyka blog POSLEPU Radka Pavlíčka (POmoc SLEPým Uživatelům) 30.10.2007 zahájen provoz blogu 24.11.2009 nejlepší blog neziskové organizace roku 2009 4.12.2009 - 3. cena v kategorii děl uveřejněných na internetu Cena Vládního výboru pro zdravotně postižené občany od ledna 2010 - blog POSLEPU archivován Národní knihovnou ČR

Vývoj metodik hodnocení v testech přístupnosti • 2001 – 2002 výpočet míry přístupnosti v procentech v závislosti na stanovené prioritě jednotlivých zásad nad 80 % byl považován za přístupný 2003 – 2007 zařazení webu podle splnění všech kritérií dané úrovně přístupnosti nepřístupný / základní / střední / nejvyšší úroveň příst. od roku 2008 audity reálné přístupnosti podrobná zpráva, která informuje zadavatele o konkrétních zjištěných nedostatcích a obsahuje i návrhy možných řešení. Součástí auditů reálné přístupnosti je uživatelské testování. V hodnocení se zadavatel dozví, zda se jedná o drobné a snadno odstranitelné závady, nebo se jedná o závažné porušení přístupnosti.

Lidé v projektu Metodici • Ing. Svatoslav Ondra (do 9/2001) Mgr. Radek Pavlíček (od 6/ 2001) – „guru přístupnosti“ (webexpo 2010) Testeři z těžkým zrakovým postižením Mgr. Marek Susčík (do roku 2003) Michal Jelínek (od roku 2004) Jan Šnyrych (od roku 2006) Jiří Fenz (od roku 2007) Bc. Roman Kabelka (od roku 2007) Ing. Jan Pokorný (od roku 2007) Bc. Martin Baláž (od roku 2009) v testování nám pomáhali a pomáhají i vidící testeři. Organizace a administrativa RNDr. Hana Bubeníčková

Poděkování PhDr. Milanu Pešákovi, radnímu Hlavního města Praha, který projekt významně podporuje a propaguje už od nesmělých začátků. Společnosti Triada, jmenovitě RNDr. Tomáši Renčínovi a jeho skvělému týmu spolupracovníků, kteří pomohli cíleně propagovat myšlenku přístupnosti webů tím, že nám po dobu deseti let umožnili bezplatnou prezentaci projektu na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS). Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých, která projekt již 10 let finančně podporuje. Kolegovi, Mgr. Radku Pavlíčkovi, bez jeho profesionálního přístupu a skvělého týmu handicapovaných testerů, který vede, by tento projekt prostě nebyl. Děkuji všem, kteří přístupnost svého webu berou jako prestiž a projevují tím solidaritu s těmi, kterým osud nebyl příznivě nakloněn a do cesty postavil bariéry, které musí překonávat.