MALÍŘSTVÍ S KŘESŤANSKÝMI MOTIVY V ČESKÉ REPUBLICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průlet liturgickým rokem
Advertisements

CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
JERUZALÉM.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Přehled nejvýznamnějších malířů
Michelangelo Buonarotti
Projekt CZ.1.07/1.1.08/ Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na SOŠ Luhačovice Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Bartoloměj  byl jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů  narození: 1. století, Galilea  úmrtí: 1. století, Arménie  svátek: 24. srpen - západ;
Německé renesanční malířství
Křesťanství.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
GOTICKÉ MALÍŘSTVÍ.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DUM (digitální učební materiál)
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Náboženská literatura
Bazilika svatého Václava
Gotická kultura.
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Gotika 12 st. – 16 st..
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Česká gotika.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Průlet liturgickým rokem
Prostor v barokním umění
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Gotika -vzniká ve Francii -uplatňuje se v století
Malířství, sochařství GOTIKA
České země ve středověku
Jsi Bůh, jsi náš Pán, zpíváme: jsi Bůh, jsi náš Pán, ať každý ví, jak nádherný jsi Pán. Chris Tomlin.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_13_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
I T A L I E MADONNA CORONA REGIONE VENETO SVATYNĚ MADONNA della CORONA UNIKÁTNÍ SKALNÍ CHRÁM SE NACHÁZÍ V LOKALITĚ CAPRINO VERONESE V MASIVU MONTE BALDO.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Byzantské umění a jeho vliv na západní kulturu
Gotické umění počátku 14. století ve Francii a Porýní
Fresky v kapli Arena Giotto di Bondone
Název školy: ZŠ Průhonice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
De Civitate Dei Rozbor ilustrací
Křesťanství a středověká Evropa
GOTIKA název gotika je podle Gótů
CESTA LIDSKÉ DUŠE Nové nebe a země Nový Jeruzalém duše v novém těle
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
BAROKO.
Křivonosková Kateřina
Byzantská říše.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

MALÍŘSTVÍ S KŘESŤANSKÝMI MOTIVY V ČESKÉ REPUBLICE KŘESŤANSTVÍ MALÍŘSTVÍ S KŘESŤANSKÝMI MOTIVY V ČESKÉ REPUBLICE

Od počátku křesťanství pokrývá stěny chrámů výzdoba v podobě mozaiky nebo fresky. Zpočátku s dominujícím Kristem ve výjevu Posledního soudu, později často skládající cyklus výjevů ze života Krista.

Od počátku křesťanství pokrývá stěny chrámů výzdoba v podobě fresky Od počátku křesťanství pokrývá stěny chrámů výzdoba v podobě fresky. Zpočátku s dominujícím Kristem ve výjevu Posledního soudu, později často skládající cyklus výjevů ze života Krista.

Časem se objevují samostatné deskové obrazy, jednak skládající více či méně složité oltáře (časté jsou diptychy a triptychy), jednak volně rozmístěné v interiéru kostelů; oblibu získal zvláště cyklus výjevů Křížové cesty.

Vyšebrodský oltář

Starozákonní motivy Adam a Eva - obvyklým námětem je Prvotní hřích a Vyhnání z ráje; Adam s Evou stojí často po stranách stromu, kolem nějž se ovíjí had s jablkem v tlamě, jindy jsou vyháněni z bran Ráje rukou ukazující z mraků.

Nejsvětější trojice Často ztvárňovaná na barokních sloupech, kde Bůh Otec drží kříž s Kristem a výjev doplňuje holubice jako ztvárnění Ducha svatého.

Kristova ikonografie alegorické ztvárnění Krista - typické v počátcích křesťanství, někdy i později. Obvykle bylo ztvárnění Krista jako Dobrého pastýře nebo Beránka božího

Mariánská ikonografie Madona - zobrazení Panny Marie s dítětem, nejčastější mariánský motiv. Pieta - zobrazení truchlící Madony s mrtvým Kristem v náručí;

Apoštolové Apoštolové jsou většinou ztvárňováni společně s Kristem ve výjevech jako je Poslední večeře. Známé je ztvárnění dvanácti apoštolů na Staroměstském orloji v Praze.

Evangelisté Čtyři evangelisté (tedy autoři čtyř evangelií Nového zákona) bývají znázorňováni se svými atributy nebo jsou těmito atributy zastoupeni: Matouš - s andělěm Marek - se lvem (známý jako patron Benátek) Lukáš - s obětním dobytčetem Jan - s orlem;