ZADLUŽENOST OBYVATEL ČR a s ní spojené problémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
Advertisements

1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Úvěrové operace.
AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
, Křesťan a práce, EAPN ČR Následky dluhů, prevence zadlužování a insolvenční zákon pohledem Poradny při finanční tísni, o.p.s. Praha.
Zajištění a utvrzení dluhu
Nástroje finančního trhu
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Stavební spoření, úvěry, leasing
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
PASIVA Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Petr Machala. Co je to úvěr? Kde je možné peníze půjčit? Obchodní zákoník poskytovatelem úvěru může být kdokoli – zákon hovoří pouze o „věřiteli“ název.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Osobní bankrot - Insolvence -
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
Život na dluh…aneb zadluženost českých domácností
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
FINANČNÍ PRODUKTY 4. Téma.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Struktura obchodní smlouvy
Nominální a reálná úroková sazba
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
ZA ETICKÉ PŮJČKY Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Etické perspektivy 2) Sankční model - Proficredit 3) IPU - parametry 4) Souhrnný index 5) Výsledky 6)
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
INVESTOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ. Finanční rozpočet  Finanční rozpočet domácnosti je souhrnný přehled příjmů a výdajů všech členů domácnosti za určité časové období.
23. září 2016 Praha Aktuální situace zadluženosti české společnosti, dopady na jednotlivce a domácnosti Konference Zadluženost české společnosti a související.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚVĚROVÉ SLUŽBY BANK 2 ÚVĚROVÉ PRODUKTY.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
MGR. JIŘÍ BOZDĚCH Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/
OBCHOD S BÍDOU Člověk v tísni, o.p.s.. Pár čísel… … živností „Zprostředkování a poskytnutí úvěru“ (MPO) … 5 férových nebankovních společností (spotřebitelské.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Kam s penězi, aby nezahálely
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Kód vzdělávacího materiálu:
Bankovní a nebankovní půjčky
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Základy obchodního práva v Evropě Smluvní právo
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

ZADLUŽENOST OBYVATEL ČR a s ní spojené problémy Olomouc 2.5.2013 Mgr. Markéta Klozíková 1 1

OBSAH SEMINÁŘE - pár statistik na úvod - spotřebitelský úvěr - bankovní x nebankovní sektor – nejčastější způsoby „podvodů“ - nejčastější chyby dlužníků - důsledky nesplácení poskytnutých úvěrů - SJM snímek: 2 2 2 2

1 130 000 000 000,- Kč VÝŠE DLUHU ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ 3

Zadluženost českých domácností

NÁZEV PREZENTACE

POČET NAŘÍZENÝCH EXEKUCÍ snímek: 6 6 6 6

POČET INSOLVENČNÍCH NÁVRHŮ NÁZEV PREZENTACE

POČET ODDLUŽENÍ snímek: 8 8 8 8

TYPOLOGIE ÚVĚRŮ spotřebitelský úvěr revolvingový úvěr konsolidační úvěr kreditní karta kontokorent hypotéka (x americká hypotéka) úvěr ze stavebního spoření leasing

Typy zajištění ZAJIŠTĚNÍ ÚVĚRU zástavní právo ručení zajišťovací převod práva zajišťovací směnka zajištění postoupením pohledávky snímek: 10 10

SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR od 1. 1. 2011 je účinný zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru – na smlouvy uzavřené do 31. 12. 2010 se stále vztahuje zákon č. 321/2001 Sb., o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru nejde o zvláštní smluvní typ – poskytuje jen zvýšenou ochranu spotřebitelům, pokud si berou úplatné půjčky (úvěry), které v rámci své obchodní nebo jiné podnikatelské činnosti poskytuje podnikatel snímek: 11 11

SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR Neuplatní se na půjčku, úvěr či jiný obdobnou finanční službu: poskytnutou pro účely bydlení, v níž je pohledávka zajištěna zástavním právem k nemovitosti poskytnutou bezúročně či bez jiné úplaty nižší než 5.000,- Kč a vyšší než 1.880.000,- Kč (800.000,- Kč) snímek: 12 12

SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR informační povinnost věřitele: povinné informace v reklamě, povinné informace před uzavřením smlouvy, povinné informace poskytnuté ve smlouvě - např. o právu spotřebitele obdržet kdykoliv bezplatně výpis z účtu, odstoupit ve stanovené době od smlouvy, v průběhu úvěru povinnost písemně informovat o změnách úrokových sazeb apod. - dojde-li k porušení informační povinnosti a spotřebitel tuto skutečnost uplatní u věřitele, pokládá se spotřebitelský úvěr od počátku za úročený ve výši diskontní sazby platné v době uzavření této smlouvy uveřejněné ČNB a ujednání o jiných platbách na spotřebitelský úvěr jsou neplatná snímek: 13 13

SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR povinnost poskytovatele úvěru posoudit s odbornou péčí schopnost spotřebitele splácet spotřebitelský úvěr (např. v rámci databází dlužníků) – porušení může vést ke správnímu řízení a pokutě (až 2.000.000,- Kč/ 20.000.000,- Kč) možnost spotřebitele odstoupit od smlouvy do 14 dnů od okamžiku jejího uzavření, a to i bez uvedení důvodu a také bez jakékoliv sankce (v případě nesplnění informační povinnosti až od doplnění informací)

SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR stanovuje maximální možné výše poplatků za předčasné splacení úvěru (nesmí přesáhnout 1% z uhrazené zbývající části jistiny a současně výši úroku, kterou by spotřebitel zaplatil za dobu od předčasného splacení do skončení spotřebitelského úvěru) nově upraven institut smlouvy o vázaném spotřebitelském úvěru (při odstoupení od kupní smlouvy automaticky zaniká i smlouva o vázaném spotřebitelském úvěru - spotřebiteli vzniká poté vůči prodejci nárok na vrácení uhrazené kupní ceny a zároveň povinnost vrátit poskytovateli úvěru poskytnutý úvěr. Poskytovatel úvěru se stává zákonným ručitelem prodejce pro případ, že tento nesplní dobrovolně soudem přiznaný nebo jím uznaný nárok spotřebitele na vrácení kupní ceny.) snímek: 15 15

Novela zákona o spotřebitelském úvěru SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR Novela zákona o spotřebitelském úvěru - zákaz „přezajištění“ - zákaz zajišťovacích směnek - odměna zprostředkovateli až po vykázání činnosti - zákaz drahých telefonních čísel 9.. … ... snímek: 16 16

Banky Nebankovní instituce BANKOVNÍ x NEBANKOVNÍ SEKTOR přísná právní úprava (licence, kontrola…) v podstatě žádná právní úprava – volná živnost (od 1. 1. 2011 vázaná živnost) kontrola ČNB kontrola max. ČOI, živnostenský úřad Striktní pravidla pro poskytování úvěru Větší flexibilita Nízká rizikovost pro obě strany Často problematické podmínky Existence podvodných společností snímek: 17 17

NEBANKOVNÍ SEKTOR NEJČASTĚJŠÍ ZPŮSOBY „PODVODŮ“: - zprostředkovatelské společnosti - přezajištění - „zajišťovací“ blankosměnka - společnosti nabízející „oddlužení“ - správcové dluhů - podomní prodeje snímek: 18 18

NEBANKOVNÍ SEKTOR NEJČASTĚJŠÍ ZPŮSOBY „PODVODŮ“: - notářské zápisy se svolením k přímé vykonatelnosti - množství formalit, ústní dohoda v rozporu s textem smlouvy - podpis před právníkem či notářem - nemožnost odkladu podpisu smlouvy - rozhodčí doložka – rozhodce vybírá věřitel snímek: 19 19

podpis smlouvy, kterou si nepřečetli ÚVĚROVÁ PROBLEMATIKA NEJČASTĚJŠÍ CHYBY DLUŽNÍKŮ – lehkomyslný přístup podpis smlouvy, kterou si nepřečetli uvádění nepravdivých údajů do smluv neschopnost komunikace s věřitelem pozdní řešení problémů nezanechávání dostatečných rezerv braní úvěrů na splácení předchozích úvěrů snímek: 20 20

CO PŘEDCHÁZÍ EXEKUCI vznik dluhu (uzavření úvěrové smlouvy, aktivace kreditní karty, uložení pokuty apod.) prodlení s placením mimosoudní vymáhání soudní vymáhaní – vydání vykonatelného rozhodnutí návrh na nařízení exekuce 21

Děkuji za pozornost snímek: 22 22 22