Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Systém bank v ČR.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Bankovnictví Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Rozvaha banky.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Nominální a reálná úroková sazba
Finanční řízení pro nefinančníky Bankovní systém Ing
Bankovní systém, centrální banka
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Komerční bankovnictví 1 Přednášející: Filip Novotný Externí člen katedry bankovnictví, finančního investování.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Bankovnictví a jeho historie Pavel Seknička. Obsah Bankovnictví Bankovní soustava Banka a bankovní operace Bilance banky Regulace bank a bankovní dohled.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Struktura finančního trhu
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_62_INOVACE_ – Komerční (obchodní) banky
Peníze a měnová politika
Podnikání na kapitálovém trhu – investiční služby
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Bankovnictví a jeho historie
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Bankovnictví a jeho historie TNH 2 (S-6)
Transkript prezentace:

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ Ing. Václav Zeman E-mail: zeman@fbm.vutbr.cz

Banka a její funkce ve finančním systému 3. dubna 2017 Banka a její funkce ve finančním systému Přednáška č. 1

Obchodování s penězi Finanční investor (majitel volných peněz) Peníze jsou zboží Finanční investor (majitel volných peněz) Finanční dlužník (vypůjčovatel) Finanční prostředník Monitoring trhu a jednotlivých subjektů

Varianty financování Finanční investor Vnější dohled (vnější monitoring) Finanční investor financování přímé Prostředník (vnitřní monitoring) Finanční dlužník financování nepřímé

Prostředníci na finančním trhu Banky – společnosti s oprávněním působit jako banka Nebankovní instituce (bez bankovní licence)

Funkce finančních prostředníků Transformace peněz a kapitálu Redukce transakčních nákladů Monitoring bonity dlužníků Racionalizace platebních systémů

Banka podnik, který od veřejnosti nakupuje peníze ve formě vkladů a takto získané peníze investuje formou úvěrů a půjček obchodní společnost (a.s.), má své vnitřní zákony a musí dodržovat státní legislativu

Banka v ČR Zákon o bankách č. 21/1992 Sb. definuje banku jako: právnickou osobu ve formě akciové společnosti, která přijímá vklady od veřejnosti, poskytuje úvěry a k výkonu těchto činností má bankovní licenci

Další významné činnosti banky: Investování do CP na vlastní účet Finanční pronájem (finanční leasing) Platební styk a zúčtování Vydávání a správa platebních prostředků (karty, šeky) Poskytování záruk Otevírání akreditivů a obstarávání inkasa Finanční makléřství Směnárenskou činnost a obchodování s devizami

Povolení k činnosti banky vydává dohled nad finančními trhy ČNB, splacený základní kapitál (min. 500 Mio Kč) způsobilost osob k výkonu práv akcionáře odborná kvalifikace managementu technické a organizační předpoklady funkční řídící a kontrolní systém banky plán obchodní činnosti sídlo banky na území ČR.

Obezřetné podnikání Kapitálová přiměřenost Závazná pravidla likvidity Úvěrová angažovanost Pojištění vkladů v ČR ⇒ fyzická i právnická osoba 100% vkladu, max. 50 000 € Opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti

Bankovní obchody Pasivní – přijímání vkladů od klientů, bank, přijímání úvěrů od bank a centrální banky, emitování obligací (banka je dlužník) Aktivní – poskytování úvěrů klientům, bankám, nákup obligací a jiných cenných papírů (banka je věřitel) Neutrální – vedení účtů, platební styk, vydávání platebních instrumentů, poradenství

Bankovní rozvaha AKTIVA PASIVA pokladní hotovost vklady u CB (rezervy) šeky a splatné CP úvěry klientům úvěry bankám vklady u bank CP v portfoliu majetkové účasti majetek ostatní aktiva vklady klientů vklady bank emise obligací přijaté úvěry od CB přijaté úvěry od bank fondy a nerozdělený zisk rezervy na krytí ztrát kapitál ostatní pasiva

Součásti bankovního systému v ČR ČNB (nezávislá) ________________________________ Dohled nad fin. trhem komerční (obchodní) banky, investiční banky spořitelny stavební spořitelny hypotéční banky obchody: - s klienty, - s bankami - s ČNB speciální banky Česká exportní banka ČMZRB úvěrová družstva (nemají statut banky)

Centrální banka Hlavním cílem je péče o měnovou a cenovou stabilitu Emisní funkce Vrcholný objekt měnové politiky Banka bank Věřitel poslední instance Regulace a dohled v bankovním systému Banka státu Správce devizových rezerv státu Reprezentant státu v měnové oblasti

Obchodní banky Nabídka bankovních služeb všem zákazníkům Orientace na klienty z podnikového sektoru a v průměru na střední a velké podniky, Vysoký podíl krátkodobých vkladů a vyšší podíl na provádění platebního styku Výrazně vyšší podíl krátkodobých úvěrů Vysoký podíl na emisi žirových (účetních peněz).

Spořitelny Provozují všechny druhy bankovních obchodů v pasivních operacích věnují zvláštní pozornost soustřeďování úspor obyvatelstva v aktivních obchodech zaujímají největší význam dlouhodobé půjčky obyvatelstvu, samosprávným celkům a státu

Stavební spořitelny Soustřeďují účelové úspory na řešení bytových potřeb občanů, které jsou státem podporovány. V aktivních obchodech figurují specifickými způsoby podmíněné výhodné úvěry na bytové potřeby.

Hypotéční banky Úvěrová družstva Hlavním úvěrovým obchodem je poskytování dlouhodobých půjček proti zajištění nemovitým majetkem. Úvěrová družstva Jejich služby (přijímání vkladů a poskytování úvěrů) jsou určeny pouze členům družstva.

Nebankovní instituce na finančním trhu (Nemají bankovní licenci, nemohou přijímat vklady a z nich poskytovat úvěry Investiční společnosti, Pojišťovny, Penzijní fondy, Leasingové spol., Splátkové (úvěrové) spol., Faktoringové spol., Forfaitingové spol., Finanční makléři, Směnárny, Zastavárny.

Děkuji za pozornost