Dopad regulace F-plynů na technologii chlazení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Tepelná čerpadla.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Organický Rankinův cyklus
Solární systémy pro aktivní topení
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Klimatizační zařízení
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
VYSOCE EFEKTIVNÍ A ÚSPORNÉ VYTÁPĚNÍ, KTERÉ VYUŽÍVÁ ZEMNÍ PLYN A OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE Robur, s.r.o
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Tepelné čerpadlo 1.
Pasivní dům Marek Švestka.
CHLADÍCÍ STROJ.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Tepelné čerpadlo aneb jak šetřit naši Zemi
Tepelné čerpadlo 3.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Mýtné systémy v ČR a Evropě 0 TRUCK & BUSINESS DAY BRNO, 10. kv ě ten 2010.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ
Dodávka chladu v teplárenských provozech XXIII. seminář energetiků
Tepelná čerpadla třetí generace
Tepelná čerpadla třetí generace
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Firemní profil GHP TEDOM … technology in harmony with nature.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Transport tepla tepelnými trubicemi
Temelín.
Jaderná elektrárna.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky.
Prezentace 1 Tyco Fire & Integrated Solutions s.r.o. člen koncernu Tyco Novodvorská Praha 4 Ing. Michal Švadlenka.
Vytápění Teplovodní otopné soustavy s nuceným oběhem.
TECHNICKÉ SLUŽBY BAHOZA s. r. o. Klimatizační jednotky tramvajových vozidel Ing. Ladislav Meluš.
Vitana uhlíková stopa a její praktické využití
VY_32_INOVACE_Racek_ Klimatizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Vzduchové clony DoorMaster Comfort C a D
Požární ochrana autobusů
Transkript prezentace:

Dopad regulace F-plynů na technologii chlazení pro prodej potravin Ing. Michal Herda 20.11.2008, Praha - Workshop EPEE

Obsah Nařízení EU týkající se regulace některých fluorovaných skleníkových plynů (F-plynů) Technologie chlazení pro prodej potravin umožňující splnění cílů nařízení EU č. 842/2006 Technologie chlazení s chladivem R404A bez sběrače kapalného chladiva a se společným kapalinovým potrubím pro chladicí a mrazicí okruh Technologie chlazení s kombinací chladiv HFC (např. R404A nebo R134a) a přírodního chladiva CO2 Technologie chlazení s přírodním chladivem CO2 (R744) Porovnání hodnot TEWI pro různá uspořádání chladicích okruhů Trendy v legislativě u některých evropských zemí Seznam použité literatury

Nařízení EU týkající se regulace některých fluorovaných skleníkových plynů (F-plynů) č. 2037/2000 č. 842/2006 Datum platnosti: Od 29. června 2000 popř. od 1. prosince 2006 Od 4. července 2007 Cíl nařízení: Zcela ustoupit od používání látek typu HCFC, např. chladivo R22 Omezení emisí látek typu HFC, např. chladiva R134a, R404A Vliv na životní prostředí: Poškozuje ozónovou vrstvu Skleníkový efekt Skleníkový efekt Chladivo: Částečně halogenované fluorchloruhlovodíky (HCFC): R22, R402A (HP80®), R401A (MP39®) Částečně halogenované fluoruhlovodíky (HFC): R134a, R404A, R422D (ISCEON MO29®) Počet kontrol těsnosti okruhu: od 3kg náplně chladiva 1x ročně, nezávisle na množství náplně chladiva od 3 do 30kg 1x ročně od 30 do 300kg 2x ročně bez MÚCH 1) 1x ročně s MÚCH 1) od 300kg 4x ročně bez MÚCH 1) (MÚCH povinnost) 2x ročně s MÚCH 1) Povinnost provozovatele na vedení dokumentace: Dokumentace všech inspekčních a servisních prací nebo kontrol těsnosti. Dokumentace množství, druhu, doby a důvodu použití chladiva. Dokumentace firmy a osob provádějící servis zařízení. Archivace „Evidenční knihy“ po dobu 5 let. Kvalifikace techniků: Osoba způsobilá podle Nařízení o látkách poškozujících ozónovou vrstvu. Nařízení komise (ES) č. 303/2008 – prováděcí právní předpis k 842 / 2006 2) Použití chladiva při servisu zařízení: Od 1. 1. 2010 zákaz servisu (doplňování) chladiv HCFC Od 1. 1. 2015 zákaz provozu zařízení s HCFC Dosud žádná omezení použití 1) MÚCH - Monitorování úniku chladiva. 2) Nařízení komise (ES) č. 303/2008 stanovující minimální požadavky na certifikaci pracovníků a společností provádějící pracovní činnosti na stacionárních chladicích a klimatizačních zařízeních a tepelných čerpadlech, která jako chladiva obsahují F-plyny.

Technologie chlazení pro prodej potravin umožňující splnění cílů nařízení EU č. 842/2006 Instalace nové technologie chlazení Technologie chlazení s chladivy HFC (např. R404A) - Chladicí okruh: R404A - Mrazicí okruh: R404A Technologie chlazení s kombinací chladiv HFC, (např. R404A) a přírodního chladiva CO2 - Chladicí okruh: R404A Technologie chlazení s přírodním chladivem CO2 - Chladicí okruh: CO2 - Mrazicí okruh: CO2 - Mrazicí okruh: CO2 (kaskáda) Zařízení bez sběrače Společný kondenzátor a dochlazovač kapalného chladiva pro chladicí a mrazicí okruh Společné kapalinové potrubí

Technologie chlazení s chladivem R404A bez sběrače kapalného chladiva a se společným kapalinovým potrubím pro chladicí a mrazicí okruh Popis systému

Technologie chlazení s chladivem R404A bez sběrače kapalného chladiva a se společným kapalinovým potrubím pro chladicí a mrazicí okruh Shrnutí výhod: Snížení náplně chladiva vlivem: - odstranění sběrače kapalného chladiva - použití společného potrubí podchlazené kapaliny pro chladicí a mrazicí okruh Snížení investičních nákladů za měděné potrubí vlivem: - použití společného kapalinového potrubí pro chladicí a mrazicí okruh Snížení hodnoty TEWI vlivem: - snížením náplně chladivem Snížení nákladů na servis a údržbu (dle nařízení č.842/2006 o F-plynech) vlivem: - snížením náplně chladiva

Technologie chlazení s kombinací chladiv HFC (např Technologie chlazení s kombinací chladiv HFC (např. R404A nebo R134a) a přírodního chladiva CO2 Popis: Chladicí okruh: chladivo R404A nebo R134a Mrazicí okruh: chladivo CO2, kondenzátor mrazicího okruhu je zároveň výparník chladicího okruhu (kaskádní zapojení) Shrnutí výhod: Snížení náplně chladiva HFC vlivem: - použití chladiva HFC pouze pro chladicí okruh Snížení investičních nákladů za měděné potrubí vlivem: - použití přírodního chladiva CO2 s vyšší objemovou chladivostí než má chladivo R404A nebo R134a a z toho vyplývající menší průměry měděného potrubí Snížení hodnoty TEWI vlivem: - snížení náplně chladiva HFC (přímý GWP) - snížení spotřeby elektrické energie při použití chladiva R134a pro plusový okruh (nepřímý GWP) Snížení nákladů na servis a údržbu (dle nařízení č.842/2006 o F-plynech) vlivem: - snížení náplně chladiva HFC

Technologie chlazení s kombinací chladiv HFC (např Technologie chlazení s kombinací chladiv HFC (např.R404A nebo R134a) a přírodního chladiva CO2 Shrnutí nevýhod: Zvýšení investičních nákladů vlivem: - instalace bezpečnostních prvků – pojistných ventilů pro okruh s chladivem CO2 - instalace systému hlídání úniku chladiva CO2 - vyšší ceny: - kompresorové jednotky - mrazicího nábytku - výparníků do mrazicích boxů

Technologie chlazení s přírodním chladivem CO2 (R744) Popis: Chladicí okruh: chladivo CO2 (R744) - nadkritický režim provozu - podkritický režim provozu Mrazicí okruh: chladivo CO2 (R744) - kaskádní zapojení - „Booster“ zapojení Shrnutí výhod: Snížení investičních nákladů za měděné potrubí vlivem: - použití přírodního chladiva CO2 s vyšší objemovou chladivostí než má chladivo R404A nebo R134a a z toho vyplývající menší průměry měděného potrubí Snížení hodnoty TEWI vlivem: - žádné náplně chladiva HFC (přímý GWP) - snížení spotřeby elektrické energie - pro severní a střední Evropu činí 5 až 10 % (nepřímý GWP) Snížení nákladů na servis a údržbu (dle nařízení č.842/2006 o F-plynech) vlivem: - žádné náplně chladiva HFC

Technologie chlazení s přírodním chladivem CO2 (R744) Shrnutí nevýhod: Zvýšení investičních nákladů vlivem: - instalace bezpečnostních prvků – pojistných ventilů pro okruh s chladivem CO2 - instalace systému hlídání úniku chladiva CO2 - vyšší ceny: - kompresorových jednotek - chladiče plynu - chladicího a mrazicího nábytku - výparníků do chladicích a mrazicích boxů - výměníků pro rekuperaci - nerezového potrubí a armatur vysokotlaké části chladicího okruhu

Porovnání hodnot TEWI pro různá uspořádání chladicích okruhů Únik chladiva za rok: 11,7% Prof.Dr.-Ing. Michael Kauffeld: Neue Technologien in der Supermarktkältetechnik, Vortrag 14.10.2008

Porovnání spotřeby energie chladicího okruhu s R404A a CO2

Trendy v legislativě u některých evropských zemí Norsko Poplatek na GWP např. u R404A: 60 EUR/kg Švédsko 20 kg náplně pro chladicí okruh - přímá expanze 30 kg náplně pro mrazicí okruh - přímá expanze 50 kg náplně pro nepřímý systém Lucembursko Max. 30 kg náplně HFC na chladicí systém a max. 100 kW chladicí výkon Švýcarsko Chladicí okruh do 80 kW: systém s chladivem HFC-R404A Chladicí okruh nad 80 kW: systém s nepřímým chlazením nebo s přírodním chladivem CO2 Dánsko Poplatek na GWP např. u R404A: 50 EUR/kg Max. 10 kg náplně HFC na chladicí systém Rakousko 100 kg náplně HFC a 1,5 kg/kW nad 100 kg

Seznam použité literatury Nařízení EU č.842/2006 Podklady firmy Carrier pro projektování technologie chlazení pro prodej potravin Prof.Dr.-Ing. Michael Kauffeld: Neue Technologien in der Supermarktkältetechnik, Vortrag 14.10.2008 B. Heinbokel, A. Gernemann, S. Haaf: Eine neuentwickelte CO2-Kälteanlage für den Normal- und Tiefkühlbereich in einem Schweizer Hypermarkt. DKV Jahrestagung 2005, Würzburg

Děkuji za pozornost.