Některá typografická pravidla (a různá další doporučení pro psaní textů na počítači)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafická a formální úprava písemných projevů
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
MS Office Word část, Jan Podloučka.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základní typografická pravidla
Název: Jak správně psát VY_32_inovace_VT5_04 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Popis psaní jednoduchého dokumentu. Jak vytvářet odstavce. Výběr.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Základní pravidla typografie
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Zpracování a využití informací
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Interpunkční znaménka Označení materiálu:
Jak napsat odbornou práci?
Word – Zásady psaní textu
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
Základní typografická pravidla
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
ROZDĚLOVACÍ ZNAMÉNKA Mgr. Michal oblouk.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_054 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Textový editor.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Základní pravidla typografie
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Základní editace textu
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Úprava rozsáhlého dokumentu
Transkript prezentace:

Některá typografická pravidla (a různá další doporučení pro psaní textů na počítači)

Typografická pravidlaSnímek č.2 Základní doporučení: Nejdříve napište celý dokument základním písmem (konspekt), potom teprve formátujte (písmo, odstavec, stránku). Klávesa ENTER se používá POUZE NA KONCI ODSTAVCE, nikoli na konci řádku! (Při psaní textu se neohlížejte, zda se blížíte k pravému okraji stránky, text se AUTOMATICKY sám přesune na nový řádek, pokud se již na konec řádku nevejde.) Klávesa MEZERNÍK se používá jen pro psaní mezery mezi slovy, nepoužívá se k odsazování textu. Mezi slovy se píše vždy JEDNA mezera.

Typografická pravidlaSnímek č.3 Další obecnější doporučení: Dávejte přednost patkovému písmu – nejběžnější je Times New Roman Dodržujte jednotný font a velikost pro různé typy nadpisů. Používejte maximálně dvě barvy v textu. V jednom odstavci nepoužívejte více druhů ani velikostí písma. Odstavce zarovnávejte vlevo (i nadpisy!), případně do bloku. Zarovnání na střed či vpravo se používá jen velmi zřídka. Nevkládejte do textu laciné efekty typu klipart, wordart apod. Nepoužívejte v textu podtržené písmo. Když něco chcete vyznačit, používejte raději jiný řez písma – tučně nebo kurzívou Poznámka: podtržené písmo se dá lehce zaměnit s hypertextovýn odkazem, uživatel se bude snažit „klikat“ a čekat na otevření webové stránky)

Typografická pravidlaSnímek č.4 INTERPUNKČNÍ ZNAMÉNKA (tečka, čárka, středník, dvojtečka, otazník, vykřičník) se píší TĚSNĚ za slovo, po nich následuje mezera. Řekl mi, abych už šel. Ale kam? To mi neřekl! Nevadí. Ukázka: Poznámka: pokud nebudete výše uvedené pravidlo respektovat, mohou nastat tyto problémy: - řádek bude začínat tečkou, čárkou apod. - na konci řádku budou velké mezery Mezera za tečkou se NEPOUŽÍVÁ u: - názvu souborů (tabulka.exe) - členění kapitol (1.1–1.1.2) - určení času (16.00)

Typografická pravidlaSnímek č.5 Tečka se nepíše: - za nadpisy - u popisů obrázků Tři tečky (nahrazují vynechaný text) Přisazuje se k příslušnému výrazu bez mezery.... tady citát začíná a končí... U neúplného výčtu se vkládá mezera Člověk má pět smyslů: zrak, sluch,... Doplň scházející slovo: jedna, dvě,..., čtyři, pět. Závorky Píší se bez mezer těsně ke slovům, větám nebo údajům, které obklopují - podobné jako interpunkce. Správně: (text v závorce)Chybně: ( text v závorce ) Uvozovky se v českém textu používají dolní a horní. Táta řekl: „Dnes pojedeme domů.“ Lomítko se neodděluje mezerami 20 km/h, školní rok 1995/96

Typografická pravidlaSnímek č.6 Číslovky vícemístná čísla se píší s pevnou mezerou po trojciferných skupinách , , tel: Pevná mezera se píše (Ctrl + Shift + mezerník) Mezerou neoddělujeme tisíce u letopočtů a dalších čtyřmístných čísel. v roce 1989, r Za řadovou číslicí se píše tečka. Nepřidávají se žádné koncovky Skončil 15. v pořadí. Nelze: 23tí v pořadí Číslovky a jednotky 10 m znamená „deset metrů“ (mezera mezi číslovkou a jednotkou) 10m je přídavné jméno „desetimetrový“ (bez mezery) Podobně: sleva na zboží je 10 % („deset procent“), ale 10% sleva („desetiprocentní“ sleva) Mezera není mezi matematickou značkou plus či minus a číslicí, mezi číslicí a stupněm se mezera píše. +15 °C, -10 °F Pro označení stupně používáme Alt Píše se 21letý mladík, 6strunná kytara, 4násobný reprezentant apod.

Typografická pravidlaSnímek č.7 Čas – dynamický – píše se s dvojtečkou Rekord pokořil s časem 1:40:15. – statický – píše se s tečkou Začátek představení v (možno i 20 h 30 min) Datum za čísly se píše tečka a mezera: , 3. března 1999 Dvojtečka ve smyslu matematické značky je oddělena mezerami. Stejně tak ostatní matematická znaménka. 6 : 3 = 2, = 7

Typografická pravidlaSnímek č.8 Zkratky Používáme jen všeobecně známé zkratky, méně známé rozepisujeme. Za zkratkami, které se tvoří začátkem slova, se píše tečka: p. (pan, pánové), popř. (popřípadě), r. (rok). Jestliže se slovo krátí začátkem a koncem, tečka za zkratku nepatří: fa (firma), pí (paní), cca (circa = přibližně). Uvnitř zkratek dvou nebo více slov náleží za každou tečku mezera: a. s. (akciová společnost), t. r. (tohoto roku), v. r. (vlastní rukou). Zkratky společností jsou ve větě přístavkem, proto se musí oddělit čárkami z obou stran: Horáček & Pažout, s. r. o., exportuje do celého světa. Ve městě zaměstnává množství lidí firma DEZA, a. s.

Typografická pravidlaSnímek č.9 Spojovník (-) Najdeme jej na klávese s otazníkem Není nikdy oddělen mezerou.od ostatního textu. Používáme ho ke spojování slov: Praha-Holešovice, česko-německý slovník, literárně-dramatický obor, Anna-Marie Poláková, uvidíš-li Pomlčka (–) Není na klávesnici Píšeme pomocí Ctrl + mínus na numerické klávesnici nebo Alt a) před a za pomlčkou je mezera Používá se k naznačení přestávky mezi řečí víno – ženy – zpěv b) před a za pomlčkou není mezera. Označování celých peněžních hodnot v cenících, účetnictví, ,– Kč Nahrazuje spojky ve významu od, do, str. 12–25, v letech 1977–1992, otevírací doba 8–15 hod.

Typografická pravidlaSnímek č.10 Odstavec – řádkování Pro lepší přehlednost nastavte větší řádkování mezi jednotlivými řádky v odstavci. Ústřední ɰ ÿta ㈳ɷ gen Oněgin žije v Moskvě rozmarným a hýřivým životem. Jím znudě ౮డ u znechucen odjíždí na venkov převzít dědictví po svém zesnulém strýci. Tam se seznamuje s mladým básníkem Vladimírem Lenským. Ústřední postava Eugen Oněgin žije v Moskvě rozmarným a hýřivým životem. Jím znuděn a znechucen odjíždí na venkov převzít dědictví po svém zesnulém strýci. Tam se seznamuje s mladým básníkem Vladimírem Lenským. Pro oddělení dvou odstavců použijte alespoň dvojitou mezeru. ChybněSprávně Ústřední postava Eugen Oněgin žije v Moskvě rozmarným a hýřivým životem. Jím znuděn a znechucen odjíždí na venkov převzít dědictví po svém zesnulém strýci. Tam se seznamuje s mladým básníkem Vladimírem Lenským... Stručný děj celé knihy napsal žák 1.ročníku gymnázia. Objevuje se zde řada drobných nepřesností, ale celkově můžeme hodnotit text jako zdařilý. Pravopisné chyby se v textu prakticky nevyskytují...

Typografická pravidlaSnímek č.11 Při tvorbě delšího dokumentu používejte předdefinované styly

Konec prezentace © Mgr. Ivan Šošolík