Využití anorganických polymerů a druhotných surovin pro stavebnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Advertisements

Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
LEHKÉ BETONY.
Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař
Žáromateriály pro spalovny
Vratislav Tydlitát, Pavel Tesárek, Robert Černý
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Půdy:.
Přehled stavebních materiálů
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
PORCELÁN A KERAMIKA.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
Výzkumný ústav stavebních hmot, a. s.
LEHKÉ MATERIÁLY.
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Možnosti solidifikace nebezpečného odpadu z průmyslu
SOLI RZ
Žáruvzdorné materiály a výrobky
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
Chemie technické lyceum 1. ročník
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Chemická stavba buněk Září 2009.
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Chemie a její obory.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Autoři: Ing. Dominik Gazdič Prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc.
Vápno pro speciální účely - měkce pálené
Společenské a hospodářské prostředí
Fixace těžkých kovů v geopolymerních materiálech
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Základy chemických technologií 2009
VLIV NETRADIČNÍCH SUROVIN NA VÝPAL PORTLANDSKÉHO SLÍNKU
SOLI Stavební materiály
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vliv přídavku odpadního čedičového a odpadního skelného vlákna
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
RUGEN® lehké umělé kamenivo Vlastnosti a využití
Základní pojmy organické chemie
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků o horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_615 Název školy příspěvková organizace Autor
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Organická chemie Chemie 9. r..
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vzduch Vzduch.
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
Transkript prezentace:

Využití anorganických polymerů a druhotných surovin pro stavebnictví Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR Oddělení chemie geopolymerů Hanzlíček T., Perná I., Steinerová M., Straka P.

. [OSi(OH)3]-+OH-=-OSi(OH)2O-+H2O (2) Schéma tvorby polymerních řetězců a síťování aluminuim-silikátových vazeb (Al-Si)solid+(OH-)liquid=[Al(OH)4]-+[OSi(OH)3]- (1) . [OSi(OH)3]-+OH-=-OSi(OH)2O-+H2O (2) . -OSi(OH)2O- + OH- = -OSi(OH)O- + H2O (3) M+ + -OSi (OH)3 = M+-OSi (OH)3 (4) monomer  2M+ + -OSi(OH)2O- = M+-OSi (OH)2O-+M (5) monomer monomer 3 M+ + -OSi(OH)O- = M+-OSi(OH)O-+M (6) monomer M+ + [Al(OH)4]- + OH- = M+ -OAl(OH)3 + H2O (7) . -OSi(OH)3 + M+-OSi(OH)3 + M+ = M+-OSi(OH)2–O–Si(OH)3 + MOH (8) dimer

Schéma konečného polymerního řetězce Tvořená třírozměrná a prostorová síť je elektricky vyvážena atomy sodíku, respektive draslíku, Základní schéma : | | | | | [ - Si – O – Si – O – Al – O – Si – O – Si -]- Na+ Tvorba anorganických polymerů proběhne za 12 – 16 hodin při normální teplotě a tlaku okolí, Směs neobsahuje ani cement ani vápno a je prosta organických pojiv.

Základní vlastnosti geopolymerních materiálů Nerozpustnost ve vodě. Odolnost proti vysokým teplotám do 1000 °C. Odolnost proti změnám teplot ( 900 – 20 °C). Odolnost proti vlivu zředěných kyselin a zásad. Nehořlavost – hmoty nevyvíjejí žádné zplodiny. Základní „báze“ je schopná akceptovat a uzavírat do polymerní sítě řadu dalších materiálů včetně materiálů druhotných.

Příklady inhibovaných materiálů v geopolymerní síti Písky včetně monofrakcí. Vysokopecní a ocelářské strusky. Popílky z elektrofiltrů. Obrusy slídy. Kamenný prach ( vápenec, čedič, opuka apod.). Drcený porcelán. Odpady z výroby SiC. Dřevěné štěpky, případně papír.

Vstupní suroviny geopolymerních reakcí Laboratoř úpravy nerostných surovin je zaměřena na solidifikaci druhotných a odpadových surovin v ČR, výběr základních jílových je orientován na těžené ale nezpracovávané jíly ( znečištěné barvicími oxidy, organickými látkami apod.), kvalifikovaný odhad množství těchto jílů je cca 250 000 tun ročně, Množství haldovaných průmyslových odpadů je v milionech tun ( vysokopecní strusky, ocelářské strusky, popílky apod.)

Hlavní přednosti geopolymerních směsí Pevné a nerozpustné polymerní hmoty jsou tvořeny za normální teploty a tlaku. Neobsahují cement ani vápenatá pojiva, stejně tak neobsahují pojiva sádrová. Příprava jílových materiálů – jejich aktivace nevyžaduje vysoké teploty na rozdíl od výroby cementu. Do ovzduší při aktivaci neuniká CO2 ale pouze voda. Podle druhu a zrnitosti plniva lze plynule měnit fyzikální vlastnosti materiálů pro různé účely použití. Dosažení základní pevnosti lze dosáhnout již během 1 hodiny zvýšením teploty při zrání na 45 – 60 °C.

Historické souvislosti Práce italských, francouzských a španělských vědeckých ústavů a laboratoří poukazuje na skutečnost, že řada antických památek nebyla postavena z tesaného kamene, ale kamene aglomerovaného. Naše práce na tomto úseku výsledky potvrzuje na studiu originálních vzorků stavebních dílů Sumerských a v poslední době i na vzorcích přivezených z Ctesiphonu (Perská stavební památka, jihovýchodně od Bagdadu- cca 100 let př.n.l.). V obou případech bylo prokazatelně potvrzeno, že stavební prvky nebyly páleny – nejsou tedy cihlami v pravém slova smyslu, ale byly připraveny jako aglomerát spraší s polymerní Al-O-Si vazbou. Toto poznání i vzhledem k trvanlivosti staveb ( Pantheon v Římě, Via Appia, Ctesiphon a další) vede k zamyšlení nad možností využít geopolymerních reakcí jak ke stavebním tak rekonstrukčním účelům památek.

Pantheon v Římě 118-120 před n.l.

Závěr Předpokládáme, vzhledem k velkému množství kvalitních jílových ale nevyužívaných zásob, možnost nejen tyto jíly zpracovat, ale využít nabízených možností v jejich vytvořené amorfní polymerní síti inhibovat řadu dalších odpadů – vytvořit tak alternativní stavební materiál s řadou zajímavých vlastností. Vzhledem k plně anorganické skladbě geopolymerů tyto materiály odolávají vysokým teplotám při kterých již nelze použít cement. Výrazný je i význam ekologický nejen při zpracování skládek průmyslových odpadů ale důležitá je i možnost snížení emisí CO2 v ovzduší. Práce na solidifikaci a inhibici průmyslových odpadů jsou řešeny v rámci přijatého výzkumného plánu AVOZ 30460519 AV ČR.