REACH Implementation Project 3.10 (RIP 3.10) Technické pokyny pro identifikaci a volbu názvu v rámci REACH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
BIOCHEMIE.
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Chemie technické lyceum 1. ročník
Alkeny.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
RIP 2 – REACH-IT Vývoj informačního systému pro potřeby REACH Jarmila Sládková Ministerstvo životního prostředí.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
technologie využití biomasy
Chemie a její obory.
REACH Implementation Project 3.10 (RIP 3.10) Technické pokyny pro identifikaci a volbu názvu v rámci REACH.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_109.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
„Svět se skládá z atomů“
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Zdroje organických sloučenin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Chemická rovnováha Výpočet rovnovážné konstanty, rovnvážného složení, ovlivnění rovnovážného složení.
Metodika řízení projektů
CASEC 1 DATABÁZE CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ CHEMICAL ABSTRACT SUBSTANCES EVIDENCE CENTER JE TU PROGRAM CASEC PRÁVĚ PRO VÁS.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic II Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s postupy při řešení příkladů na výpočty z chemických.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
9. Řízená depolymerace Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza,
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Česká inspekce životního prostředí
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
REACH 2018 Najděte ostatní žadatele o společnou registraci a připravte ji společně.
Příklad k řešení CHEMICKÁ RECYKLACE PET
Organická chemie Chemie 9. r..
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Nebezpečné chemické látky a přípravky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava a izolace arenů.
CYKLOALKANY.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
SMĚSI HRA.
„Svět se skládá z atomů“
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
„Svět se skládá z atomů“
Transkript prezentace:

REACH Implementation Project 3.10 (RIP 3.10) Technické pokyny pro identifikaci a volbu názvu v rámci REACH

CÍL PROJEKTU •Vypracovat pokyny pro výrobce a dovozce, které budou sloužit k jednoznačné identifikaci látky v rámci REACH •Vypracovat pokyny pro rozhodování o tom, zda jsou pro účely REACH určité látky identické

DEFINICE LÁTKY •Chemické látky jsou chemické prvky a jejich sloučeniny v přírodním stavu nebo získané výrobním postupem včetně případných přísad nezbytných pro uchování jejich stability a jakýchkoliv nečistot vznikajících ve výrobním procesu, s výjimkou rozpouštědel, která mohou být z látek odděleny bez změny jejich složení nebo ovlivnění jejich stability.

INFORMACE POŽADOVANÉ PŘI REGISTRACI V RÁMCI REACH •Předběžná registrace – vyžaduje se pouze název látky a její čísla ES a CAS •Řádná registrace – požadují se informace uvedené v části 2 přílohy IV návrhu nařízení o REACH

POŽADAVKY NA INFORMACE ( PŘÍLOHA IV ČÁST 2) •Název látky a její identifikátory (název podle IUPAC, podle CAS, čísla CAS, EINECS nebo ELINCS, jiné identifikační kódy) •Molekulární a strukturní vzorec (sumární a strukturní vzorec, informace o optické aktivitě, molekulární hmotnost) •Složení látky (čistota, názvy nečistot včetně jejich obsahu, názvy aditiv včetně jejich obsahu, spektrální údaje, chromatogramy, informace o analytických metodách)

PREZENTACE ÚDAJŮ Prezentace, která bude formalizována v rámci databáze IUCLID (International Uniform Chemical Information Database), bude zahrnovat: -popis látky (údaje identifikující výrobce, vzhled látky a její složení (včetně nečistot a adidtiv) -definici látky (název, čísla ES a CAS, vzorec) - analytické údaje (metody, spektra, optická aktivita)

PŘÍSTUP K IDENTIFIKACI LÁTEK V TECHNICKÝCH POKYNECH Dvě základní skupiny látek: -látky, které je možno plně definovat na základě údajů o jejich složení -látky, které není možno plně definovat na základě údajů o jejich složení – UVCB (Unknown and Variable composition, Complex reaction products or Biological materials)

LÁTKY S DEFINOVANÝM SLOŽENÍM •Látky jednosložkové – obsahují více než 80% hlavní složky, zbytek tvoří nečistoty Látka se nazývá: Název hlavní složky Příklad: látka obsahuje 85% o-xylenu a 10% p-xylenu Název pro registraci: o-xylen

LÁTKY S DEFINOVANÝM SLOŽENÍM •Látky vícesložkové – obsahují více složek v koncentraci větší než 10% a nižší než 80%. Látka se nazývá: Směs… (uvedou se názvy jednotlivých složek v pořadí jejich koncentrací. Příklad: látka obsahuje 60% o-xylenu, 30% p- xylenu a 6% m-xylenu. Název: Směs o-xylenu a p-xylenu

LÁTKY S NEDEFINOVANÝM SLOŽENÍM (UVCB) K identifikaci UVCB budou sloužit kromě dostupných údajů o složení látky navíc údaje, které se týkají: - jejich zdroje (přírodní látka, chemikálie, minerál) - procesu jejich přípravy (fyzikální procesy, chemická reakce)

LÁTKY S NEDEFINOVANÝM SLOŽENÍM (ÜVCB) •Látky biologického původu získané chemickou přeměnou zdroj – biologický druh (název druhu, kmene, odrůdy) proces – chemická přeměna (kvašení, esterifikace) název – kombinace názvu biologického materiálu a příslušného procesu

LÁTKY S NEDEFINOVANÝM SLOŽENÍM (ÜVCB) •Látky biologického původu získané fyzikálním postupem zdroj – biologický druh (název druhu, kmene, odrůdy) proces – fyzikální proces (destilace, extrakce) název – kombinace názvu biologického materiálu a příslušného procesu příklad: Esenciální olej z Lavendula hybrida grosso (Lamiaceae) – následuje popis extrakčních podmínek

LÁTKY S NEDEFINOVANÝM SLOŽENÍM (ÜVCB) •Látky nebiologického původu získané chemickou přeměnou zdroj – výchozí chemické látky (název, čísla ES a CAS) proces – chemická reakce (esterifikace, alkylace, chlorace) název – Reakční produkt…(názvy výchozích látek) příklad: Reakční produkt formaldehydu s fenolem a diethylenglykolem – následuje podrobnější popis reakčních podmínek

LÁTKY S NEDEFINOVANÝM SLOŽENÍM (ÜVCB) •Látky nebiologického původu získané fyzikálním postupem zdroj – výchozí chemické látky (název, číslo CAS nebo ES) proces – fyzikální proces (destilace, frakcionace) název – kombinace názvu výchozích látek a příslušného procesu příklad – plynové oleje (ropně), těžké atmosférické – následuje podrobnější popis včetně rozmezí bodu varu a počtu uhlíkových atomů v řetězci.

IDENTIFIKACE V RÁMCI PŘEDBĚŽNÉ REGISTARCE •Údaje požadované v rámci předběžné registrace nejsou postačující pro posouzení identity •Posouzení identity proběhne v rámci SIEF (Substance Information Exchange Forum) se zohledněním dalších údajů •Posouzení bude probíhat podle zásad identifikace stanovených v těchto technických podkladech včetně dalších kritérií používaných již při tvorbě EINECSu