Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

REACH 2018 Najděte ostatní žadatele o společnou registraci a připravte ji společně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "REACH 2018 Najděte ostatní žadatele o společnou registraci a připravte ji společně."— Transkript prezentace:

1 REACH 2018 Najděte ostatní žadatele o společnou registraci a připravte ji společně

2 Účel této prezentace Tuto prezentaci s poznámkami připravila Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) jako pomůcku k přípravě prezentace o registraci podle nařízení REACH v roce 2018, tj. poslední lhůtě pro registraci zavedených látek. Je koncipována tak, abyste si mohli vybrat příslušné snímky a upravit je pro potřeby vašeho publika, ať už je jím vedení, pracovníci, odborníci na ochranu zdraví a bezpečnosti životního prostředí, úřady apod. Můžete ji použít bez dalšího svolení. Tato prezentace poskytuje stručný přehled fáze 2 (Najděte ostatní žadatele o společnou registraci) plánu agentury ECHA pro registraci podle nařízení REACH v roce Je součástí řady prezentací souvisejících s registrací podle nařízení REACH v roce 2018, které jsou k dispozici na internetových stránkách agentury ECHA. Vaše komentáře a připomínky nám prosím zasílejte na Právní upozornění: Informace obsažené v této prezentaci nepředstavují právní poradenství a nemusejí z právního hlediska nutně představovat oficiální postoj Evropské agentury pro chemické látky. Evropská agentura pro chemické látky nenese odpovědnost za obsah tohoto dokumentu. Datum vydání: květen 2017

3 Registrace podle nařízení REACH v roce 2018
Kroky ve fázi 2 Zjistěte, zda jsou vaše látky již registrovány Ověřte své předběžné registrace Najděte a oslovte ostatní žadatele o společnou registraci Stanovte stejnost látky Připravte se na spolupráci ve fóru SIEF Tato prezentace vás povede při zjišťování totožnosti společností, s nimiž budete žádat o společnou registraci. Tato fáze přípravy na registraci zahrnuje 5 klíčových činností.

4 SIEF – Fórum pro výměnu informací o látce
Spolupráce firem, které žádají o společnou registraci stejné látky Prohloubíte své znalosti o látce Snížíte náklady na registraci pro všechny Vyhnete se zbytečným zkouškám na zvířatech Sdílíte údaje o látce i náklady Předběžná registrace > předběžné fórum SIEF > fórum SIEF > společná registrace Nařízení REACH ukládá povinnost společné registrace stejné látky. Fórum SIEF představuje speciální formu spolupráce společností, které registrují stejnou látku podle nařízení REACH. Tato spolupráce je obvykle promítnuta do formální smlouvy. Spolupráce členů fóra SIEF je nezbytná ke schválení souboru údajů pro registraci a sdílení nákladů na tyto údaje. Společná registrace je výhodná pro všechny, neboť umožňuje sdílet údaje a náklady, snížit náklady a vyhnout se zbytečným zkouškám na zvířatech. Výchozím bodem při hledání žadatelů o společnou registraci je předběžná registrace v systému REACH-IT. Všechny společnosti, které podle čísla ES nebo čísla CAS nebo chemického názvu předběžně zaregistrovaly stejnou látku, mají přístup na speciální stránku v systému REACH-IT, na níž je uveden seznam všech společností a jejich kontaktní údaje. Tato stránka v systému REACH-IT se nazývá stránka předběžného fóra SIEF. Když se žadatelé o společnou registraci shodnou, že jejich látka je stejná, vytvoří fórum SIEF a začne pro ně platit povinnost sdílet údaje a odpovídat na žádosti o údaje.

5 Zjistěte, zda je vaše látka již registrována
Databáze registrovaných látek agentury ECHA Seznam hlavních žadatelů o registraci V systému REACH-IT: Menu  Společná předložení  poskytněte identifikátory vaší látky První krok spočívá ve zjištění, zda je vaše látka již registrovaná ostatními či nikoli. Nejprve můžete rychle zkontrolovat registrované látky na internetových stránkách agentury ECHA. Registrované látky jsou do databáze přidávány až několik týdnů po registraci, nedávno registrované látky proto bude pravděpodobně potřeba zkontrolovat znovu za několik týdnů. Na seznamu hlavních žadatelů o registraci jsou kromě dokončených registrací uvedeny také látky, jejichž registraci hlavní žadatel o registraci zahájil vytvořením společného předložení v systému REACH-IT. Stejné informace naleznete v systému REACH-IT u látek, které byly předběžně registrovány. Co dál? Pokud vaše látka registrována není, budete muset vytvořit nové fórum SIEF. Pokud registrována je, budete se muset připojit k fóru, které již existuje. Užitečné odkazy: https//echa.europa.eu/cs/information-on-chemicals/registered-substances NE: vytvořte nové fórum SIEF ANO: připojte se k fóru SIEF, které již existuje

6 Ověřte svou předběžnou registraci
Uděluje vám právo být na trhu do 31. května 2018 předběžnou registraci potřebujete pro každou látku, kterou potřebujete registrovat V systému REACH-IT zkontrolujte, že máte přístup ke svému účtu: potřebujete uživatelské jméno a heslo Výchozí bod pro žadatele o společnou registraci, aby se vzájemně našli zkontrolujte, že jsou vaše kontaktní údaje aktuální Předběžná registrace vám dává právo být na trhu až do lhůty pro registraci, tedy do 31. května 2018, proto je důležité zkontrolovat, zda máte předběžnou registraci pro každou látku, kterou potřebujete registrovat. Potřebujete uživatelské jméno a heslo k přístupu do systému REACH-IT. Pokud jste své uživatelské jméno nebo heslo zapomněli, postupujte podle pokynů na internetových stránkách agentury ECHA. Zajistěte, aby byla v předběžné registraci uvedena správná kontaktní osoba a aktuální ová adresa. Jestliže od 31. května 2018 nemáte platnou předběžnou registraci nebo registraci své látky, budete muset agentuře ECHA předložit dotaz a svou látku zaregistrovat předtím, než ji budete moci vyrábět nebo dovážet. Užitečné odkazy:

7 Jestliže látka dosud není registrována
Najděte ostatní žadatele o společnou registraci v předběžné fóru SIEF v systému REACH-IT Kontakt: em Jako pomocník při vytváření fóra SIEF (SIEF Formation Facilitator, „SFF“) můžete v systému REACH-IT uvést, že / kde chcete hledat žadatele o společnou registraci a diskutovat s nimi Fóra SIEF mohou být malá nebo můžete být i jediným žadatelem o registraci Na stránce předběžného fóra SIEF v systému REACH-IT naleznete kontaktní údaje ostatních žadatelů o společnou registraci. Pokud má látka zásadní význam pro vaše podnikání, ujměte se iniciativy a zahajte diskuze. V systému REACH-IT můžete také kliknutím na tlačítko pomocníka při vytváření fóra SIEF oznámit, že chcete začít vytvářet fórum SIEF, a zanechat v systému vzkaz pro ostatní žadatele o společnou registraci. Můžete například uvést informace o stavu vašeho fóra SIEF nebo další kontaktní údaje, jako je adresa nebo příslušné internetové stránky. Při kontaktování ostatních členů předběžného fóra SIEF je důležité být aktivní a odpovídat na jejich y, abyste zjistili, kdo se stane žadatelem o společnou registraci spolu s vámi, a připojí se tedy k fóru SIEF. Vezměte na vědomí, že ne všichni předběžně zaregistrovaní se také registrují, takže i když může být předběžné fórum SIEF velké, fórum SIEF může nakonec čítat jen několik účastníků. Může se také stát, že budete jediným žadatelem o registraci látky, a proto je důležité se navzájem kontaktovat a odpovídat na y ostatních, abyste to včas zjistili.

8 Profil identity látky (SIP)
Název Ostatní identifikátory (např. ES, CAS) Složení (rozmezí složení) pro společně registrovanou látku SIP zahrnuje název, identifikátory, například číslo ES a číslo CAS, a složení látky, která je registrovaná společně. Ke společné registraci budete muset nejprve prodiskutovat, zda se jedná o stejnou látku a shodnout se na názvu a identifikátorech, které použijete. Budete se muset také shodnout na tom, jaké složení bude registrováno a spojeno s poskytnutými údaji. Výsledkem těchto diskuzí bude profil identity látky.

9 Stanovte stejnost látky
Vychází z identifikace látky Žadatelé o společnou registraci určí název své látky podle pokynů agentury ECHA s  ohledem na složení a druh látky Shoduje-li se název látky, jedná se o stejnou látku Společně určete profil identity látky (SIP) a rozmezí složení látky, která má být společně registrována Jakmile identifikujete možné ostatní žadatele o společnou registraci, budete se muset ubezpečit, že máte všichni stejnou látku. Jestliže se jedná o stejnou látku, budete se muset registrovat společně. Jestliže se nejedná o stejnou látku, společná registrace není možná. Je potřeba, aby všichni žadatelé o registraci zkontrolovali své analytické údaje a určili název své látky podle pravidel popsaných v pokynech agentury ECHA. Pokud je vaše látka již registrována, měl by být již k dispozici profil identity látky (SIP). Jestliže SIP složení vaší látky nezahrnuje, ale vy ji přesto musíte registrovat společně, protože se jedná o stejnou látku, můžete: rozšířit možné rozmezí složení nebo jestliže to není možné a potřebujete jiný soubor údajů, je možné do SIP přidat druhé rozmezí složení.

10 Rozmezí složení V zásadě je definováno podle identity
složek a rozmezí koncentrace Mohou do něj patřit i další identifikátory např. pro látky UVCB Postupem času se může vyvíjet Zajistěte, aby složení vaší látky spadalo do dohodnutého rozmezí složení Rozmezí složení je v zásadě definováno podle: identity složek, včetně nečistot a jejich rozmezí koncentrace Mohou do něj patřit i další identifikátory, například u látek UVCB je třeba poskytnout také popis způsobu výroby. Profil identity látky (SIP) se postupem času může vyvíjet. Například když se k registraci přidá nový člen, který látku vyrábí s jinými úrovněmi koncentrace. Každý žadatel o registraci je povinen zajistit, aby údaje poskytnuté ke společné registraci odpovídaly konkrétnímu složení jeho látky a aby složení jeho vlastní látky spadalo do dohodnutého rozmezí složení pro společnou registraci. Užitečné odkazy: Pokyny k určení a pojmenování látek podle nařízení REACH a CLP, dodatek 3 (

11 Pokud je látka již registrována
Zkontrolujte seznam žadatelů o registraci na internetových stránkách agentury ECHA Pro vaše předběžně registrované látky najdete kontaktní údaje hlavního žadatele o registraci na portálu REACH-IT vyhledáním společných předložení Možná jste obdrželi od fóra SIEF Kontaktujte fórum SIEF em Potvrďte, že se identita vaší látky slučuje se SIP společné registrace

12 Klíčová sdělení Zkontrolujte, které vaše látky již jsou registrované a které nikoli Pokud vaše látka registrována není, budete muset vytvořit nové fórum SIEF s ostatními žadateli o společnou registraci Pokud vaše látka již registrována je, budete se muset připojit k fóru SIEF, které již existuje Spojte se s členy předběžného fóra SIEF / fóra SIEF nebo hlavním žadatelem o registraci. Buďte aktivní Shodněte se na stejnosti látky Určete látky, které máte pouze vy a k nimž nemáte žádné údaje. Jestliže se jedná o látky zásadního významu pro vaše podnikání, požádejte o pomoc Podpora je k dispozici zde:


Stáhnout ppt "REACH 2018 Najděte ostatní žadatele o společnou registraci a připravte ji společně."

Podobné prezentace


Reklamy Google