Evropský referenční rámec (ERR/CEFR)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Environmentální výchova pro základní školu
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Realizace tvorby e-learningových kurzů odborné angličtiny
V RÁMCI ZKVALITNĚNÍ A USNADNĚNÍ STUDIA JAZYKŮ NA SU OPF VÁM KATEDRA CIZÍCH JAZYKŮ A KOMUNIKACE NABÍZÍ V ZS 2011/2012 MOŽNOST ABSOLVOVÁNÍ TĚCHTO JAZYKOVÝCH.
Studentská inovace praxí Jana Mina ř íková, 5. NŠ-NJ.
Informace pro studenty kombinovaneho studia AJ PEF, FLD, FŽP
Informace pro studenty kombinovaneho studia - AJ
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Čeština pro cizince a azylanty – B1 (učebnice, cvičebnice, metodika)
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Výuka jazyků na Provozně ekonomické fakultě
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
ŽIVOTOPIS Osobní údaje Kontaktní údaje Vzdělání Pracovní zkušenosti
OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 Evropské jazykové portfolio pro VŠ.
S TUDENTSKÉ T RENÉRSKÉ C ENTRUM I LEARN TO TEACH.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Informace pro studenty kombinovaneho studia AJ PEF, FLD, FŽP
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
CENTRUM JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY PdF UP
Standardy RVP ZV září 2013 Praha, Všechno, co jste chtěli vědět o standardech … O TOM, CO URČITĚ BYLO O TOM, CO URČITĚ JE O TOM, CO MOŽNÁ BUDE…
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Seminář kurzů Alfa Praha Příprava a péče o kvalitní tým kurzu.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Evropské jazykové portfolio v praxi
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
Jazykový projev Profil a plán předmětu. Cíl předmětu Naučit se využívat mluveného a psaného jazykového projevu  k odpovídající prezentaci sebe sama 
NEŽ VYRAZÍM ZA STUDIEM A CESTOVÁNÍM DO SVĚTA Tereza Ševčíková British Council Liberec.
Zkušenosti s využitím jednotek výsledků učení při výuce v domácím prostředí SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Structures, tunnels - zeměpis Růžena Dryeová - ZŠ SNP HRADEC KRÁLOVÉ Metodické pokyny pro učitele Předmět: zeměpis Jazyk: AJ Jazyková úroveň: A2 Rok: 2010.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Vzdělávací portál eKabinet.cz a digitální obsah pro střední školy Ing. Richard Valenta
Právní psaní – Legal writing JAK UČIT PRÁVO na počátku 21. století? Konference pořádaná projektem OPPA – Právo pro praxi PF UK, úterý 5. března 2013 PhDr.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Obecná didaktika ÚVOD.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště
Konflikt, koření života
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Prezentační a komunikační dovednosti
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Transkript prezentace:

Evropský referenční rámec (ERR/CEFR) 1 Evropský referenční rámec (ERR/CEFR) Margareta Zábranská Glossa – škola jazyků EdMeeting / Konference 15. 3. 2013, Vsetín

Glossa – škola jazyků Mezi Top Ten v ČR 69 000 hodin za rok 2012 Velká škola Mezi Top Ten v ČR 69 000 hodin za rok 2012 Více než 3 500 studentů za rok 2011 Tým 130 lektorů Kvalitní škola Zakládající člen ACERT; člen AJŠA Certifikát kvality ISO 9001:2008 (2004) Akreditované centrum City & Guilds (2004) Stabilní akademický tým

Něco o mně Moje pozice: Akademický tým: Zkušenosti s ERR: Akademická ředitelka od 2007 Odpovědná za vzdělávání lektorů a obsahovou stránku výuky Akademický tým: Metodička 7 vedoucích lektorů Neformální okruh dalších spolupracovníků Zkušenosti s ERR: Od roku 2003

Obsah semináře o ERR Co to je Úrovně ERR: co obsahují a znamenají Deskriptory: sumativní a detailní Rychlost pokroku Záludnosti a výhody K čemu se hodí: sylaby, testy, EJP

Na počátku byla otázky… Kdo je to středně pokročilý student?

Počátky ERR Možné odpovědi: Zvládl učebnici XY Elementary a Pre-intermediate Zvládá základní časy pro vyjádření přítomnosti, minulosti a budoucnosti, ale ne subjontivo Absolvoval 200 vyučovacích hodin Umí se domluvit v základních situacích běžného života, na dovolené, v restauraci… Nedokáže sám udržet hovor a je dost pasivní

Počátky ERR Abychom se shodli, potřebujeme definici, která není založená na učebnicích, gramatických sylabech nebo počtu absolvovaných hodin… Je založená na tom, co dokáže vyjádřit a pochopit a jak se mu to daří.

(S)ERR / CEF(R) Společný evropský referenční rámec pro jazyky Common European Framework of Reference for Languages

Co je to ERR? „Společný evropský referenční rámec poskytuje obecný základ pro vypracovávání jazykových sylabů, směrnic pro vývoj kurikulí, zkoušek, učebnic atd. v celé Evropě.“ In: Společný evropský referenční rámec pro jazyky: Jak se učíme jazykům, jak je vyučujeme a jak v jazycích hodnotíme, Council of Europe. 2001, str. 1

Uživatel základů jazyka Základní úrovně ERR Úroveň A Úroveň B Úroveň C Uživatel základů jazyka Samostatný uživatel Zkušený uživatel A1 A2 B1 B2 C1 C2 A1 průlom (breakthrough) A2 „na cestě“ () B1 práh (threshold) B2 rozhled (vantage) C1 efektivní ovládnutí (effective operational proficiency) C2 suverénní znalost (mastery) Pracovní list…

Základní úrovně ERR Úroveň A Úroveň B Úroveň C A1 A2 B1 B2 C1 C2 Uživatel základů jazyka Samostatný uživatel Zkušený uživatel A1 A2 B1 B2 C1 C2 Průlom Práh Efektivní ovládnutí Breakthrough Threshold Effective operational proficiency A1 průlom (breakthrough) A2 „na cestě“ () B1 práh (threshold) B2 rozhled (vantage) C1 efektivní ovládnutí (effective operational proficiency) C2 suverénní znalost (mastery)

Základní úrovně Úroveň A Úroveň B Úroveň C A1 A2 B1 B2 C1 C2 Uživatel základů jazyka Samostatný uživatel Zkušený uživatel A1 A2 B1 B2 C1 C2 Průlom Na cestě Práh Rozhled Efektivní ovládnutí Suverénní znalost Breakthrough Waystage Threshold Vantage Effective operational proficiency Mastery A1 průlom (breakthrough) A2 „na cestě“ () B1 práh (threshold) B2 rozhled (vantage) C1 efektivní ovládnutí (effective operational proficiency) C2 suverénní znalost (mastery)

Souhrnná stupnice ERR Pracovní list…

Souhrnná stupnice ERR ERR má popsané jednotlivé úrovně A1, A2, B1, B2, C1, C2 Každá vyšší úroveň zahrnuje dovednosti nižší

Sumativní tabulka ERR Pracovní list… Co je to umět dobře jazyk? C2?

Sumativní tabulka ERR ERR má popsané jednotlivé úrovně A1, A2, B1, B2, C1, C2 Každá vyšší úroveň zahrnuje dovednosti nižší ERR je rozlišeno na jednotlivé jazykové dovednosti: poslech, čtení, mluvení, psaní

Diskuse Která úroveň je minimální pro to, aby student zvládl dobře komunikaci v zahraničí při aktivní dovolené? Která úroveň je nutná, aby student dokázal sám a dobře komunikovat v práci s cizojazyčnými kolegy?

ERR do větší hloubky KRITÉRIA, dle kterých lze řadit jazykový projev studentů: co nového dokáží vyjádřit jaké nové formáty zvládají a do jaké míry jak zvládají interakce s mluvčími jakému typu jazyka rozumí jaké rozumí výslovnosti a přízvuku do jaké míry se vyjadřují plynule, přesně a účinně z hlediska kontextu

Co dokážeme? … na A2? … na B1? … na B2? … na C1? Pracovní list…

Co dokážeme?

Na jaké úrovni tedy dokážeme… Komunikovat v běžných situacích? Vyjádřit názory a emoce? Argumentovat? Vyjadřovat nuance?

Shrnutí ERR má popsané jednotlivé úrovně A1, A2, B1, B2, C1, C2 Každá vyšší úroveň zahrnuje dovednosti nižší ERR je rozlišeno na jednotlivé jazykové dovednosti: poslech, čtení, mluvení, psaní Každá úroveň má svá specifika, co nového umíme vyjádřit.

Jaké formáty při čtení? Pracovní list…

Jaké formáty na A1-C2? Čtení s porozuměním: Informace na plakátech Orientace v jídelním lístku Osobní dopisy Aktuální zprávy ze světa Současná próza Odborný článek mimo vlastní obor Krásná literatura

Shrnutí ERR má popsané jednotlivé úrovně A1, A2, B1, B2, C1, C2 Každá vyšší úroveň zahrnuje dovednosti nižší ERR je rozlišeno na jednotlivé jazykové dovednosti: poslech, čtení, mluvení, psaní Každá úroveň má svá specifika, co nového umíme vyjádřit. Každá úroveň má své typické formáty

Další kritéria k úrovním Zvládání interakce Typ jazyka, výslovnost a přízvuku Plynulé, přesné a účinné vyjadřování Gramatická správnost Rozsah slovní zásoby … Pracovní list (domácí úkol)

Za jak dlouho se dostane student na úroveň B1? Rychlost pokroku Za jak dlouho se dostane student na úroveň B1?

Rychlost pokroku Pokrok na vyšší úroveň může trvat až dvojnásobek času potřebného pro předešlou úroveň C2 C1 B2 B1 A2 A1

Členění úrovní Pomocí plusů: např. B1 – B1+ - B1++ Rychlý pokrok na A1 a ještě na A2 Poté pokrok zpomaluje. Jak jej vyjádřit? Pomocí plusů: např. B1 – B1+ - B1++

Shrnutí ERR má popsané jednotlivé úrovně A1, A2, B1, B2, C1, C2 Každá vyšší úroveň zahrnuje dovednosti nižší ERR je rozlišeno na jednotlivé jazykové dovednosti: poslech, čtení, mluvení, psaní Každá úroveň má svá specifika, co nového umíme vyjádřit. Každá úroveň má své typické formáty a jiná kritéria Pokrok na vyšší úroveň může trvat až dvojnásobek času potřebného pro předešlou úroveň Úrovně lze dále členit, např. pomocí plusů

Záludnost i výhoda ERR byl vytvořen Radou Evropy… ALE! ERR nemá žádný „orgán“ kontroly Jeho využití a interpretace jsou založeny na zkušenosti a kompetenci jeho uživatelů

K čemu se hodí ERR? K učení: Jazykové učebnice Sylaby kurzů ve školách K hodnocení: Mezinárodní jazykové zkoušky Testy připravované školami K sebehodnocení Evropské jazykové portfolio = EJP

Od ERR k EJP ERR EJP „Student umí…“ „Já umím…“ Sumativní Tabulka tabulka sebehodnocení

Součásti EJP Jazykový životopis Jazykový pas Soubor prací Hodnocení podle detailních deskriptorů pro jednotlivé jazykové dovednosti Jazykový pas Soubor prací

EJP on line: http://ejp.rvp.cz/

Shrnutí ERR má popsané jednotlivé úrovně A1, A2, B1, B2, C1, C2 Každá vyšší úroveň zahrnuje dovednosti nižší ERR je rozlišeno na jednotlivé jazykové dovednosti: poslech, čtení, mluvení, psaní Každá úroveň má svá specifika, co nového umíme vyjádřit. Každá úroveň má své typické formáty a jiná kritéria Pokrok na vyšší úroveň může trvat až dvojnásobek času potřebného pro předešlou úroveň Úrovně lze dále členit, např. pomocí plusů Nemá žádný kontrolní úřad Má použití v učení, hodnocení i sebehodnocení

Víte, co je ERR…