Úvod 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické posouzení možnosti zajištění údržby vozů metra na trase A a B formou plného outsourcingu Připraveno pro Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. Listopad.
Advertisements

Účetní dopady finanční krize v podnicích z pohledu auditora
Plánování auditu 3. cvičení.
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
Nová koncepce účetnictví veřejné správy po v praxi pro p.o.
Ing. D. Kubíčková, CSc. Letní semestr 2009/2010
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účetní subsystémy dle primárních uživatelských potřeb
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
 Poprvé se objevila v USA v souvislosti s Securities Act 1933  Pojem Due Diligence byl tehdy použit jako jistý druh ochrany pro makléře při nákupu cenných.
Audit seminář CGI duben 2014.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Dlouhodobá aktiva dle IFRS a ČÚS
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
KV. Kurzy, s.r.o. Nabídkový katalog pro rok 2010.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
IFA, Česká republika 17. května 2011
Účetní reforma v druhém roce
Dopady změn směnných kurzů
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
. Účetní systémy 2 Účetní systémy 2 4. přednáška 4. přednáška IAS / IFRS IAS / IFRS ( ú v o d ) ( ú v o d )
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
Devátá přednáška z UCPO
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
CZECH STATISTICAL OFFICE Tvorba hrubého fixního kapitálu za sektor vládních institucí Jaroslav Sixta ČSÚ Odbor ročních národních účtů.
Základy účetnictví 1. přednáška.
Teorie ES a jejich aplikace Biskup Jiří, Fakulta stavební, ČVUT Praha, Květen 2004.
Ekonomická přidaná hodnota
Petráčková Jozová Cézová
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1156Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
IFRS 1 První aplikace IFRS.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
Úvod do účetních systémů Ing. Jana HINKE, Ph.D. Ing. Jitka Zborková
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
EVROPSKÉ ÚČETNICTVÍ. Charakteristika předmětu Harmonizace účetnictví Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Kombinované metody oceňování. Metody založené na analýze trhu
Dopady změn směnných kurzů
. Účetní systémy 2. přednáška IFRS – koncepční rámec.
Metody FINANČNÍ ANALÝZY:
Podnikohospodářské techniky postupu
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Webové portály LDS/MDS
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Finanční účetnictví RADNICE
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

Trendy v IFRS IFRS pro malé a střední podniky (MSP) 14. října 2010 David Šrom

Úvod 1

Důvody pro vznik IFRS pro malé a střední podniky Plná verze IFRS Lokální účetní legislativa Není specificky zaměřena na požadavky akcionářů malých a středních podniků Příliš detailní požadavky a podmínky pro účely malých a středních podniků Nezohledňuje fakt, že malé a střední společnosti nejsou schopny nést vysoké náklady spojené s implementací plné verze IFRS Nízká srovnatelnost napříč různými ekonomikami Nemusí být považována za vysoce kvalitní MSP IFRS pro MSP

IFRS pro MSP v praxi Výhody S čím se MSP budou potýkat? Srovnání s lokální účetní legislativou Srovnání s plnou verzí IFRS Znalost na mezinárodní úrovni Lépe pochopitelné pro společnosti v mezinárodním měřítku Srovnatelné na mezinárodní úrovni Lépe zacílené standardy pro potřeby menších společností Odstranění mnoha možných variant přístupů Zjednodušení v souvislosti Náklad/Užitek Pochopení jak tyto standardy aplikovat Pochopení ze strany uživatelů finančních a účetních informací

IFRS pro MSP 4

Obsah IFRS pro MSP IFRS pro MSP jsou: Jedná se o soubor standardů vycházejících z plných IFRS nastavené pro potřeby MSP: Oblasti nerelevantní pro MSP jsou vyňaty Některé účetní přístupy jsou vyloučeny, neboť se v plných IFRS mohlo vybrat z různých možností. Pro účely MSP byly vybrány ty nejjednodušší možnosti. Zjednodušení některých principů Významné omezení rozsahů příloh k finančním výkazům Zjednodušení jazyku IFRS Organizace dle jednotlivých standardů je uživatelsky výhodnější Pravidelná aktualizace. Na základě zkušeností s IFRS pro MSP, celková revize každé dva roky a novely se budou každé 3 roky předkládat odborné veřejnosti k diskusi

IFRS pro MSP Skládá se z 35 sekcí napsaných srozumitelným jazykem, obsahuje 230 stran textu Zahrnuje příklad finančních výkazů a přílohy včetně požadavků na přílohu Standardy jsou k dispozici zdarma na stránkách IASB: www.iasb.org V současné době k dispozici v angličtině, španělštině a italštině

Komu jsou IFRS pro MSP určeny Malé a střední podniky Jedná se o účetní jednotky, které: nejsou předmětem veřejného zájmu a které vydávají účetní závěrku určenou pro externí uživatele a ke všeobecným účelům, rozhodnutí o povinnosti/oprávněnosti používat standard je v kompetenci příslušných regulačních nebo legislativních orgánů jednotlivých států.

Schopnost dalšího fungování Základní principy Správná prezentace Předpoklad při využití IFRS pro MSP Výjimky jsou možné pouze v extrémních případech Schopnost dalšího fungování Pokud společnost není schopna provádět svou činnost v následujícím účetním období, musí tyto důvody uvézt v příloze k účetní závěrce včetně uvedení předpokladů na základě kterých byly finanční výkazy sestaveny Konzistentnost Zajistit stejná pravidla aplikovaná v čase pokud: Jiná prezentace a klasifikace je možná Toto změní přímo IFRS Srovnatelnost údajů Prezentace srovnatelných údajů Nejsou kladeny požadavky na první srovnatelné období Významnost a agregace Každá významná skupina transakcí by měla být prezentována odděleně

Základní principy Rozeznání Ocenění Definování aktiva, pasiva, výnosů a nákladů Definování možností v jakých cenách lze dané položky ocenit Rozeznání Ocenění Kritéria Pravděpodobnost, že společnosti budou z aktiva plynout výhody; a Možnost kvantifikace těchto výhod Běžené ocenění Historické náklady Reálná hodnota

Srovnání s plnými IFRS Nepoužité oblasti Zjednodušené oblasti Výnos na akcii Mezitimní účetní závěrka Segmentové výkaznictví Pojištění Aktiva držená k prodeji Finanční instrumenty, zajišťovací účetnictví Goodwill a jiné nehmotné aktiva Přidružené společnosti a Joint Ventures Majetek – revize doby životnosti Zaměstnanecké požitky Kurzové rozdíly Výpůjční náklady – účtuje se v době vzniku Kapitalizace nákladů na výzkum a vývoj

První použití IFRS pro MSP Možné výjimky při prvním použití IFRS pro MSP Podnikové kombinace Transakce vztahující se k platbám akciemi Použití reálné hodnoty Použití přecenění Finanční instrumenty Odložená daň Leasingové smlouvy Náklady spojené s uvedením do původního stavu nemusí být součástí aktiv Nejvýznamnější výjimka: Nemusí se opravovat počáteční rozvaha pokud existuje malý počet rozdílů a bylo by to nepraktické

S čím se můžou MSP potýkat při aplikaci IFRS 12

Lze výhody z aplikace IFRS pro MSP vyčíslit ? Jak náročný bude přechod z plných IFRS na IFRS pro MSP? Jak přechod správně naplánovat? Jak jednotlivé standardy interpretovat? Jaké jsou obecné problémy se kterými se jiné společnosti při implementaci IFRS pro MSP potýkají? Standard u řady požadavků uvádí, že není nutné dodržovat, pokud by si to vyžádalo nepřiměřené náklady nebo úsilí. Jak se bude tato možnost v praxi používat?