Řešení komunálního odpadu v městech a obcích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění odpadu na naší škole
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Rozpočtové určení daní na Slovensku
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Monitorování výuky odborných předmětů
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
co o nich vypovídají čísla
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Milan Havel – sdružení Arnika Předcházej a recykluj Milan Havel – sdružení Arnika.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Současný systém managementu skládkování v MSK
ZÁMĚR ZPĚTNÉHO ODBĚRU PET LAHVÍ Odhad jeho dopadu na odpadové hospodářství měst a obcí Bc. Marek Sýkora Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje Konference.
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika
Hodnocení plnění POH LK
Odpadové hospodářství
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
EVVO aktivity pro školy
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Předcházení vzniku odpadu Zahraniční zkušenosti Milan Havel – sdružení Arnika.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Praha 5. březen 2018 Milan Havel – Arnika
Odpadové hospodářství Olomouckého kraje Ing
Poplatky za „komunální odpad“
Transkript prezentace:

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích Ing. Ivo Kropáček, Hnutí DUHA Seminář Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny: „Odpady a obaly stav a praxe, legislativa po roce 2014“ 10. dubna 2014

Hnutí DUHA Zabýváme se odpady přes 20 let Navrhujeme praktická řešení Pracujeme na legislativě Spolupracujeme s obcemi 25 pracovníků, rozpočet: 14 mil. Kč Nejvíce od drobných přispěvatelů

Komunální odpad v EU 2002–2012: produkce komunálního odpadu stagnuje   Komunální odpad v EU 2002–2012: produkce komunálního odpadu stagnuje Průměrná recyklace nyní: 40 % Německo recykluje 65 % Nadměrná kapacita spaloven

Komunální odpad v České rep. Recyklace pouhých 30 % Produkce komunálního odpadu stagnuje (cca 500 kg/os.) Produkce zbytkového, směsného kom. odp. (SKO) klesá (279 kg/os.)

Nakládání s komunálním odpadem

Řešení odpadového hospodářství pro obce Analytická část Návrhová část

První krok: ankety, rozbory odpadů

  Úspěšné příklady Praha – Řepy komunitní kompostování

Statutární město Olomouc Sběr bioodpadu, papíru, plastu, skla Poslední 3 roky: 50% recyklace

Staré Město (Zlínský kraj)

Hustopeče nad Bečvou (Olom. kraj) 1800 občanů Min. 1 žeton na SKO a 1 na plast Výsledky: méně než 100 kg/os. a rok (ČR má 279 kg/os.) Náklady: 300 Kč/os. a rok

Dubnica nad Váhom (Slovensko) Třídění stouplo o: papír: 110 % plasty 94 % kovy 20 % Zbytkový odpad (SKO): ubylo 84 %

Mikulovsko (Jihomoravský kraj) 20 tisíc obyvatel sváží fa. STKO Svážení tříděných surovin od domu Nádoby osazené čipem na vážení Platba dle množství zbytkového SKO Během 6 měsíců snížení SKO o 33 % Náklady klesly během dvou let o 247 Kč na osobu

Mikulovsko (Jihomoravský kraj)

Obce potřebují pomoc od státu

Řešení 1: praktické projekty Peníze z EU fondů soustředit na: Lepší recyklaci v městech a obcích Třídění bioodpadů Domácí a komunitní kompostování Opakované použití Snižování produkce odpadu Další pomoc obcím

Řešení 2: legislativa Reforma poplatků Recyklační sleva pro úspěšné obce Platby za popelnice dle množství (PAYT) Regulace spalování a skládkování recyklovatelných surovin Zrovnoprávnění technologie MRBT

Řešení 3: další kroky Podpora opakovaného použití Rozšířená odpovědnost výrobce Stát přednostně nakupovat výrobky z recyklovaných surovin Poradenství pro obce: např. vzory infokampaní, metodiky

Evropská komise ČR navrhla, aby: Zvýšila poplatky za skládkování Zavedla poplatek za spalování Umožnila domácnostem PAYT Usnadnila domácnostem třídění Přijala plán, jak sníží skládkování bioodpadů Rozšířila systémy zpětného odběru ...

Hnutí DUHA bude spolupracovat na konkrétních řešeních Děkuji za pozornost Ivo Kropáček Ivo.kropacek@hnutiduha.cz www.hnutiduha.cz/obce