Manuál pro práci s elektrospotřebiči

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost při práci s elektřinou
Advertisements

Hasičský záchranný sbor České republiky 2010
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Bezpečnost práce při obsluze s elektrickými spotřebiči 9. ročník
Střídavý proud Zdeněk Hartman, V.B 2008.
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
aneb co čím se ha sí a nehasí
Bezpečná domácnost Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
jmenuji se dráček HASÍK
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
PRVNÍ POMOC PŘI ÚRAZU ELEKTRICKÝM PROUDEM
Elektrický obvod IV..
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Šetříme energií v domácnosti
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Elektřina v domácnosti
Úraz elektrickým proudem
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Přepěťová ochrana počítače
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
s elektrickým zařízením
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s různými druhy živelných pohrom.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
VY_32_INOVACE_B3 – 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektrické a elektronické spotřebiče v domácnosti
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Rychlovarná konvice Domácí elektrický spotřebič
Bezpečnost práce na počítači
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s. AUTOR: Mgr. Ivana Hampejsová NÁZEV: VY_32_INOVACE_181_NÁŠ SVĚT_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE V.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
VY_32_INOVACE_05-21 Ročník: VI. r. VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Bezpečnostní zásady.
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VY_32_INOVACE_05-38 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektřina v domě Jméno autora:Jaroslava.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.1 První pomoc při úrazu.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenílistopad 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 10) Lidé.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Elektřina v domácnosti
Evakuace VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_EVAKUACE
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Praktická měření Elektrikář – 2 ročník
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Spotřebiče. spotřebiče Člověk začal vynalézat a využívat spotřebiče různého druhu k tomu, aby si ulehčil práci či měl možnost díky nim dosáhnout něčeho,
Elektrické spotřebiče v domácnosti
aneb co čím se ha sí a nehasí
Bezpečná domácnost Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska
AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Manuál pro práci s elektrospotřebiči

ÚVOD Plnit úkoly Malé energetické akademie nás vždy velmi bavilo. Avšak pracovat na tomto úkolu se nám obzvlášť líbilo. Pustili jsme si k tomu totiž písničku od Ivo Jahelky „Balada o pozitivním dopadu školení z bezpečnosti práce“ a hned jsme věděli, jak poznáme člověka zasaženého elektrickým proudem a jak mu máme pomoci. Pro zpestření jinak nudného (?) čtení si dovolujeme tuto písničku přiložit.

ELEKTROSPOTŘEBIČE V moderní domácnosti se můžeme setkat s mnoha pomocníky, bez nichž si již život ani neumíme představit. Pro názornost uvádíme jejich přehled (i když je nám jasné, že není kompletní).

Nejčastějšími elektrospotřebiči jsou: pračka, lednička, mikrovlnka, televizor, mixér, žehlička, kávovar, varná konvice, fén, počítač, vysavač, sporák, trouba, sušička prádla a ovoce, rádio, video, nářadí v dílně, topná tělesa, osvětlovací tělesa, odšťavňovač atd.

Nebezpečí elektrospotřebičů Pokud je jakýkoliv elektrospotřebič zakoupen v odborném obchodě a pokud dodržujeme návod k obsluze, pak by to měl být opravdu jen dobrý sluha a k žádné škodné události by nemělo dojít. Ale každý spotřebič se používáním jednou opotřebuje, materiál stárne, občas zapomeneme na jeho údržbu nebo se pokoušíme drobné opravy provádět sami a malér je na cestě. Jak se dovídáme z televize (krimi zprávy) nebo z novin (černá kronika), škody způsobené elektrickými spotřebiči nejsou zas až tak ojedinělé. Elektrospotřebiče mohou ublížit dvojím způsobem: jsou příčinou požáru nebo nás zasáhne (kopne) elektrický proud.

Všeobecný návod pro práci s elektrospotřebiči přístroj používejte pouze k tomu účelu, ke kterému je určen přístroj nenechávejte pod proudem v dosahu dětí údržbu a ošetřování provádějte po odpojení ze sítě nemanipulujte se zapnutým přístrojem mokrýma rukama opravy svěřte odborné dílně cítíte-li zápach (hoření), přístroj odpojte od sítě

Konkrétní pokyny pro práci s elektrospotřebiči nesahejte na vypínače mokrou rukou nefénujte si vlasy ve vaně elektrická topidla nezakrývejte nenechávejte stát zapnutou žehličku dlouho na žehlící ploše nenechávejte rychlovarnou konvici postavenou po vypnutí na spodním dílu (pokud je v zásuvce) při vytahování pohyblivých přívodů ze zásuvky tuto druhou rukou přidržte (tlačte směrem na zeď) nekupujte elektrospotřebiče na tržišti, bývají sice levnější, ale mohou mít poddimenzované součástky při bouřce vytahujte spotřebiče ze zásuvky v místech, kde se pohybují malé děti, užívejte bezpečnostní vložky do zásuvek

Postup při požáru odpojte přístroj od zdroje (případně vypněte hlavní jistič), pak lze i tento požár hasit klasickými způsoby v případě, že nemáme jistotu odpojení, hasíme následovně: malá ohniska tlumnicí (nebo nějakou silnější látkou)  na půdách nebo v rizikových prostorách bývají bedny s pískem vhodným hasicím přístrojem (práškový, sněhový) v případě, že oheň přesahuje možnosti „amatérského“ uhašení, voláme na číslo 150

Zásady při úrazu elektrickým proudem Obecně elektřina způsobuje křeče svalstva, vysoké napětí pak i popáleniny. nejprve zjistíme, zda je postižený stále v kontaktu se zdrojem el. proudu. Pokud ano, proud vypneme nebo pro odstranění kontaktu postiženého použijeme předmět z nevodivého materiálu (dřevo, plast) pokud postižený nekomunikuje, zkontrolujeme hlavní životní funkce (dýchání, tep) v případě potřeby provedeme masáž srdce a prováníme umělé dýchání voláme lékaře na telefon 155 i když se postižený po zásahu rychle zotaví, měl by navštívit lékaře. Existuje možnost poškození vnitřních orgánů.

Závěr Závěrem vyslovujeme přání, abychom výše uvedené lékařské a požární rady nikdy nemuseli použít. Žáci 8. roč. ZŠ Slavičín