Provozní hmoty pro dopravní prostředky v praxi a ve výuce Doc. RNDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Přednáška na Autodesk Academia Fóru 2007 Absolventi středních škol na Technické univerzitě v Liberci, Fakultě strojní Zpracoval: doc. Ing. Ladislav Ševčík,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
11 Udržovatelnost a servisní logistika
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Možnost studia na Fakultě stavební a uplatnitelnost stavebních oborů
Studijní program Stavební inženýrství
ÚSTAV MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
s dopravní infrastrukturou
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
TRIBOTECHNICKÁ DIAGNOSTIKA V DOPRAVĚ Doc. RNDr
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výzkum energetického využívání kontaminované biomasy Jan Najser.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Adsorpční sušení zemního plynu za zvýšeného tlaku
Diagnostika provozních médií
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Vysoké učení technické v Brně
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Experimentální metody (qem)
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.

ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
Petr Smékal Centrum dopravního výzkumu, Líšeňská 33a, Brno Závislost emisních faktorů směsných biopaliv na pracovních režimech motoru.
Silnoproudá elektrotechnika zabývá se řízením toku a přeměn elektrické energie.
Problematika IDS na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice doc. Ing. Pavel Drdla, Ph.D. Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera.
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY – POHON CNG Z POHLEDU VÝROBCE Josef Jeleček TEDOM.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
MEZIFAKULTNÍ MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM INTELIGENTNÍ BUDOVY
Pohonné hmoty VY_32_INOVACE_25_509
BIOPALIVA.
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera
Bakalářský studijní program Elektroenergetika Garant : doc. Ing
Výukové a výzkumné centrum v dopravě
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Údržba vozidel MOTOROVÉ OLEJE.
Transkript prezentace:

Provozní hmoty pro dopravní prostředky v praxi a ve výuce Doc. RNDr Provozní hmoty pro dopravní prostředky v praxi a ve výuce Doc. RNDr. Jaroslava Machalíková, CSc. Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Katedra provozní spolehlivosti, diagnostiky a mechaniky v dopravě Dislokované pracoviště Česká Třebová tel. 0465-533 006, 040-603 8998 e-mail machalikova@upce.cz

Provozní hmoty pro dopravní prostředky PALIVA + MAZIVA Provozní hmoty pro dopravní prostředky PALIVA + MAZIVA OSTATNÍ PH uhlovodíková brzdové kapaliny, neuhlovodíková mrazuvzdorné směsi, autokosmetika a čisticí prostředky, přípravky k údržbě motoru, přípravky k ošetřování chladičů a akumulátorů, opravárenské přípravky, voda Paliva: klasická vs. alternativní aj.

Paliva a maziva PALIVA - Uhlovodíková klasická: benzín, nafta alternativní: LPG - zkapalněné ropné plyny (Liquified Petroleum Gas) CNG - stlačený zemní plyn (Compressed Natural Gas) LNG - zkapalněný zemní plyn (Liquified Natural Gas)

- Neuhlovodíková. vodík. alkoholy (methanol, ethanol) - Neuhlovodíková vodík alkoholy (methanol, ethanol) ethery (MTBE, ETBE) estery (MEŘO, EEŘO) biopaliva: bioplyn, bionafta, bioethanol

Provozní hmoty pro dopravní prostředky PALIVA + MAZIVA Provozní hmoty pro dopravní prostředky PALIVA + MAZIVA OSTATNÍ PH uhlovodíková brzdové kapaliny neuhlovodíková mrazuvzdorné směsi autokosmetika a čisticí prostředky přípravky k údržbě motoru přípravky k ošetřování chladičů a akumulátorů opravárenské přípravky voda Paliva: klasická vs. alternativní aj.

MAZIVA • plynná • kapalná (oleje) • plastická • tuhá  MAZIVA • plynná • kapalná (oleje) • plastická • tuhá  jednotlivé přednášky podle programu

Dopravní fakulta Jana Pernera vznik:. 1. dubna 1993 aktuálně: Dopravní fakulta Jana Pernera vznik: 1. dubna 1993 aktuálně: • 900 posluchačů prezenčního studia, • téměř 500 posluchačů kombinovaného studia, • 120 posluchačů doktorandského studia DFJP - fakulta charakteru obchodně-ekonomického a technologicko-technického.

V magisterském studiu lze studovat v prezenční (5 let) a kombinované formě (6 let) ve studijním programu 3708T Dopravní inženýrství a spoje studijní obory: • Dopravní management, marketing a logistika • Technologie a řízení dopravy • Dopravní prostředky • Dopravní infrastruktura

Bakalářské studium Dopravní technologie a spoje + další obory Absolventi vysokých škol se mohou ucházet o přijetí na doktorské studium ve studijním programu 3710V Technika a technologie v dopravě a spojích ve dvou studijních oborech: • Technologie a management v dopravě a telekomunikacích • Dopravní prostředky a infrastruktura

dfjp.upce.cz

Provozní hmoty ve výuce všechny obory: předmět Životní prostředí (2 Provozní hmoty ve výuce všechny obory: předmět Životní prostředí (2. roč.) oborově: Základy dopravní techniky, Dopravní prostředky, Přeprava nebezpečného zboží, Ekologické aspekty liniových staveb, Provozní hmoty, Spalovací motory aj.

DALŠÍ AKTIVITY • Řešení diplomových DALŠÍ AKTIVITY • Řešení diplomových a doktorských dizertačních prací • Projekty podporované FRVŠ • Server ODPADY & DOPRAVA (doprava.odpady.cz)

Laboratorní vybavení: v Univerzitním ekologickém centru V současné době k dispozici : • FTIR spektrometr VECTOR 22 Bruker • Plynový chromatograf CHROM 5 • Přístroj pro izotachoforézu ZKO-1 • Elektrochemický analyzátor EP 100 • Viskozitní lázeň TV 2000 s přísl. • Refraktometr AR 3

• REO 1 Ferrograf • REO 22 Ferrometr • REO 31 Denzimetr a další zařízení Během 2 měsíců budou dodány přístroje dotované FRVŠ: • Přístroj pro stanovení teploty vzplanutí • Viskotester VT-7R • Viskozimetr Höppler • Automatický titrátor TITLAB

V rámci projektu MŠMT LI0003 “Multifunkční knihovnické a informační centrum pro dopravu” je do univerzitní knihovny postupně doplňována odborná literatura z oblasti PH (časopisy, normy, monografie - tuzemské i zahraniční).

Spolupráce: České dráhy Dopravní podniky Centrum dopravního výzkumu Brno Scientific Instruments Brno ReoTrade Ostrava Ilabo Kyjov B Original Havířov Jan Kučera - Wollman Choceň OilTEAM Ostrava aj.

Tribotechnická diagnostika:  fyzikální a fyzikálně-chemické kontrolní metody pro posuzování stupně opotřebení provozních kapalin, zejména olejů, při důsledném uplatňování přináší značné úspory, získané analytické údaje poskytují kromě diagnostické informace i informaci prognostickou.

V mnoha případech výměnné lhůty neodpovídají optimálním   vyměňovaný olej může být nadměrně opotřebený, nesplňuje požadavky, kladené na kvalitní mazivo,  může být vyměňován olej, který ještě mohl plnit svou funkci (výměna je nevýhodná zvláště z ekonomického hlediska).

Význam TTD pro provoz - prodloužení dobrého technického stavu Význam TTD pro provoz - prodloužení dobrého technického stavu mechanismů, - zabezpečení vysoké provozní spolehlivosti, - úspory energie, surovin, pohonných hmot, maziv, konstrukčních materiálů i lidské práce, - úspory při prevenci havarijních stavů zařízení i při snižování spotřeby maziv  příspěvek ke snižování zátěže životního prostředí.

Experimentální práce  FTIR spektrometrie v analýze olejů Experimentální práce  FTIR spektrometrie v analýze olejů pro hnací vozidla ČD + klasické metody TTD  sledování procesu opotřebení olejů pro vznětové motory autobusů,  vytvoření databáze - vlastností olejů dostupných v ČR - vlastních FTIR-spekter.

FTIR-spektrometrie = technika vhodná především pro identifikaci a strukturní charakterizaci zejména organických sloučenin. Je založena na měření absorpce infračerveného záření o různé vlnové délce analyzovaným materiálem.

Metoda zeslabené úplné reflektance (ATR - Attenuated Total Reflectance), - princip násobného úplného odrazu záření na fázovém rozhraní vzorku a měřicího krystalu z materiálu o vysokém indexu lomu (ZnSe, diamant aj.).

Zkoušky motorových olejů z KV.  Hnací vozidla řady 810 Zkoušky motorových olejů z KV  Hnací vozidla řady 810 + 714, 730, 742  Stanoveny základní charakteristiky (Tvz, kinematická viskozita, obsah vody, NRL v směsi HEO směsi odstředěním),  Vzorky analyzovány s využitím FTIR-spektrometru Vector 22, Bruker: spektrální rozsah 600 - 4000 cm-1, rozlišení 4 cm-1, počet scanů 32.

FTIR spektrometr Vector 22 (Bruker)

FTIR spektrum oleje M7 ADS III

Typické pásy v FTIR-spektru motorového oleje

Rozdílové FTIR-spektrum

FTIR-spektrum oleje M7 ADS III z hnacího vozidla řady 810 (1 - nepoužitý olej, 2 až 6 - odběry po přibližně 4.000 km)

Testy: vozidla řady 810 (DKV Letohrad): 810 512-4: vozidlo zkoušené Testy: vozidla řady 810 (DKV Letohrad): 810 512-4: vozidlo zkoušené (M 7 ADS III + Bishop‘s Original) 810 339-2: vozidlo referenční (M 7 ADS III bez přísady) další vozidla: ř. 714, 730, 742, 810 (DKV Č. Třebová)

FTIR spektra: BO - přísada Bishops’Original, M7 ADS III - čistý nepoužitý olej, 512 - zkoušené vozidlo, 339 - referenční vozidlo

Zkoušky motorových olejů z AD  analyzovány vzorky motorových Zkoušky motorových olejů z AD  analyzovány vzorky motorových olejů (autobusy ČSAD České Budějovice a.s., DZ Písek)  Výměny prováděny v pevných kilometrických intervalech  Sledováno 16 vozidel průměrné stáří 8,9 roku (Karosa, Vysoké Mýto), provozována ve všech druzích dopravy (městská, linková meziměstská, zájezdová).

Vybudování databáze Pro každý olej se uvádí:  obchodní název výrobku,  jméno výrobce + logo,  aktivní odkaz na webovou prezentaci,   viskozitní třída SAE, výkonnostní specifikace (ACEA, API aj.),  název a umístění datového souboru FTIR spektra oleje na CD_RW disku,  parametry oleje + další údaje. Spektra jsou ukládána ve formátu OPUS.

Okno formuláře databáze

Tiskový výstup databáze

Děkuji Vám za pozornost.  Kontakt: tel.: 0465-533 006, 040-603 8998 e-mail: machalikova@upce.cz