Dům zahraničních služeb a Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Od eTwinningu Od eTwinningu Národní konference eTwinning, Most, 11. května 2012 k eTwinningu? k eTwinningu?
ECVET v Programu celoživotního učení
Doba trvání : březen 2013 – únor 2015 Počet zapojených zemí: 9 Počet pilotních škol z ČR: 5 Počet asociovaných škol v ČR: 16 Finančně podpořeno z grantu.
 Poskytujeme všeobecné studium, některé studijní obory jsou zaměřeny na rozšířenou výuku angličtiny.  Patříme mezi gymnázia v Brně s nejdelší historií.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Aktivity Domu zahraniční spolupráce
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
Další vzdělávání učitelů v oblasti ICT Aktivity Domu zahraniční spolupráce Pavla Šabatková vedoucí odboru primárního vzdělávání DZS.
COMENIUS Co si představit pod názvem projektu - A rainbow of cultures ? 2 roky rozvoje tvořivosti a myšlení žáků, prohlubování jazykových - IT.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Akademická informační agentura Informace o možnostech studia v zahraničí.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
STUDIJNÍ ODBOR Vládní stipendisté Studijní pobyty na základě mezinárodních dohod Krajanský vzdělávací program Letní školy slovanských studií
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Evropská jazyková cena Label Praha, Historie programu iniciativa vycházející z dokumentu vydaného EK v roce 1992 – „White Paper“ v ČR od.
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Další vzdělávání učitelů češtiny na UK ÚJOP Praha Hloubětín
Zahraniční stáže- Evropské programy
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Lektorát českého jazyka a literatury v Dillí Dillíská univerzita, Severní kampus Katedra slovanských a ugrofinských studií Studium ruštiny, polštiny, maďarštiny,
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
Z historie eTwinningu. Proč eTwinning? Součást Programu celoživotního učení (LLP) - Comenius součást KA2 Erasmus+ vznik 2005 fáze 2: září 2008 fáze 3:
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Rozvoj výuky cizích jazyků
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Dům zahraničních služeb a Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy

Dům zahraničních služeb (DZS) spravuje: AIAAktionCEEPUS LLP Tempus FM EHP/Norska Euroguidance ERASMUS Mundus eTwinning SCIEX-NMS ch LektorátyKrajané Studijní oddělení PIAAC European Schoolnet Studium cizinců v ČR webové stránky stránky

Jazykové aktivity Domu zahraničních služeb • Evropská jazyková cena Label • Program podpory českého kulturního dědictví v zahraničí (Krajané/Lektoráty českého jazyka a literatury) • AIA – zahraniční stipendia pro studenty SŠ • Comenius - Další vzdělávání pedagogických pracovníků - jazykové kurzy • Comenius - IPM - studium v zahraničí pro studenty SŠ

Evropská jazyková cena Label • iniciativa Evropské komise • administrována DZS ve spolupráci s MŠMT • cena udělována od roku 2002 • inovativní projekty a učitelé • podpora inovativních forem a metod jazykového vzdělávání • šíření dobré praxe na národní úrovni mezi učitele a vzdělávací instituce

Krajanský vzdělávací program Lektoráty českého jazyka a literatury • Pracoviště převážně univerzitního typu, kde je vyučována čeština jako cizí jazyk.  CELKEM 48 LEKTORÁTŮ (2012/13) • (45 lektorátů Programu + 3 lektoráty krajanské) • 40 lektorátů ve 20 evropských zemích (např. Francie, Polsko, Itálie, Portugalsko, Německo, Srbsko, Belgie) • 5 lektorátů v mimoevropských zemích • nejvíce lektorátů: Francie a Polsko (po 6 lektorátech), dále Itálie a Rusko (po 4 lektorátech) MIMOEVROPSKÉ DESTINACE • Čína (Peking) • Egypt (Káhira) • Indie (New Delhi) • Izrael (Tel Aviv) • USA (Nebraska-Lincoln) • Výuka českého jazyka a literatury u krajanů - aktuálně vysíláme 13 učitelů (Evropa, Jižní i Severní Amerika, Austrálie) • Studijní pobyty na veřejných vysokých školách v ČR – jednosemestrální či dvousemestrální studium v českém jazyce pro české krajany žijící v zahraničí (FF UK a FF MU, ročně je k dispozici 30 semestrů). • Letní jazykový kurz českého jazyka – čtyřtýdenní letní kurz pro české krajany starší 18 let (Dobruška, tradice od roku 1995, 60 účastníků). • Kurz metodiky výuky českého jazyka – dvoutýdenní kurz pro vyučující z řad krajanů (Praha, od roku 2006, 20 účastníků). • Podílíme se na zajištění pobytů studentů z řad krajanských komunit na českých středních školách (v současné době studují 3 studenti z Banátu na Gymnáziu a střední pedagogické škole v Liberci).

Časopis Krajiny češtiny Elektronický časopis, vydávaný 1 x ročně Cíl: prezentace výsledků programu, komunikační platforma ke sdílení informací, metod a přístupů k výuce napříč spektrem učitelů a lektorů a dalších zájemců o problematiku výuky češtiny v cizině. folder&project_folder_id=421&

AIA - studium na SŠ v zahraničí Francie: Francie: tříleté studium lycea v Dijonu a v Nîmes (tradice od roku 1920) Německo: Německo: šestileté studium Dvojnárodnostní dvojjazyčné gymnázium Pirna • Oboje zakončeno státní maturitní zkouškou nostrifikovanou v ČR, jejíž součástí je pro české studenty i povinná maturitní zkouška z českého jazyka a literatury

IST Comenius Umožňuje pedagogickým pracovníkům účastnit se vzdělávací akce v zahraničí: • stínování (job-shadowing) priorita pro Výzvu 2013 • vzdělávací kurzy – metodologické – čistě jazykové – všeobecné (odborné) – priorita pro Výzvu 2013 • seminář nebo konference pořádané EK JOB SHADOWING • stáže nebo hospitace • instituce shodná s domovskou institucí absolventa stáže • podpora přímé výměny nejlepších postupů v daném oboru • “stínování” kolegy z jiné instituce za účelem studia jeho každodenních pracovních činností • poznání tamního pracovní prostředí, metod a postupů • uplatnění daných metod v praxi • hostitelská instituce musí sídlit v zahraničí (země EU, kandidátské země, EFTA – Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko) JAZYKOVĚ METODOLOGICKÉ, ODBORNÉ KURZY: • Nové metody ve výuce, využití ICT, zvýšení motivace učitelů i žáků, využití nových metod a přístupu v hodinách, efektivnější výuka, komunikace v cizím jazyce – zlepšení jazykových dovedností, získání materiálů pro výuku, srovnání se systémem školství v jiných zemích, navázání kontaktů • Více informací:

Individuální mobilita žáků Comenius Linda Tran z Gymnázia Teplice strávila tři měsíce ve finském Rovaniemi = dlouhodobé studijní pobyty (3 až 10 měsíců) žáků starších 15 let na zahraničních školách a v hostitelských rodinách

Děkuji za pozornost.