Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Pozitivní dopady dotací v regionu, příští programové období MUDr. Jiří Běhounek předseda Regionální rady Jihovýchod a hejtman Kraje Vysočina Evropská unie.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Informace z Monitorovacího výboru OPPI dne 9. února 2007.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Příprava programového období ČR úroveň 13. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území , Barokní refektář.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Programové období 2014-2020 3. 12. 2013, 20. mezinárodní sympozium INOVACE 2013 JUDr. Olga Letáčková vrchní ředitelka sekce NOK Ministerstvo pro místní rozvoj

přípravy nového programového období Aktuální stav přípravy nového programového období 2014–2020

Dohoda o partnerství Dohoda o partnerství – zásadní dokument pro 2014-2020 → obdobná role jako NSRR pro 2007-2013 Neformální dialog s Evropskou komisí (od února 2013) Návrhy legislativy pro ESI fondy → Evropský parlament 20. 11. 2013 Příprava Dohody o partnerství: zapojení široké škály partnerů, šablona daná Evropskou komisí 2. 12.2013 - Projednání Dohody na jednání Rady pro fondy SSR, resp. ESI fondy 6. 12. 2013 - Neformální dialog s EK – jednání k připomínkám EK k Dohodě 11. 12. 2013 - Zaslání Dohody do meziresortního připomínkového řízení (MPŘ) Do konce roku předložíme vládě informaci o aktuálním stavu přípravy Dohody o partnerství 3. 1. 2013 - Termín pro zaslání připomínek v rámci MPŘ 17. 1. 2014 - Zaslání Dohody pro finální posouzení SEA hodnotiteli 3. 2. 2014 - Obdržení SEA hodnocení Dohody, předání na MŽP březen 2014 - Předložení Dohody spolu se stanoviskem SEA vládě ČR ke schválení březen 2014 - Zaslání verze Dohody schválené vládou na EK duben 2014 - Zahájení formálního vyjednávání s EK

Vymezení platforem MMR-NOK připravilo materiál „Vymezení platforem pro období 2014-2020“, který platformy hlouběji rozpracovává a stanovuje její charakteristiky Materiál vzat vládou na vědomí dne 20. 2. 2013 Důležitým nástrojem pro zajištění koordinace zpracování programů mezi sebou i vůči Dohodě o partnerství Základním prvkem pro nastavení a realizaci principů partnerství, který MMR-NOK respektuje

Rada pro fondy SSR, resp. ESI fondy Pro fázi přípravy programového období 2014-2020 jsou stěžejní tyto platformy: Rada pro fondy SSR, resp. ESI fondy Pracovní skupiny pro fondy SSR, resp. ESI fondy Pracovní skupina pro přípravu Dohody o partnerství 2014-2020 Pracovní skupina k rozpracování programů 2014-2020 Meziresortní expertní poradní skupina Oponentní skupina pro vytvoření jednotného metodického prostředí Pracovní skupiny pro přípravu jednotlivých programů 2014-2020 V průběhu zpracování Dohody o partnerství je přístup a postup zpracování ze strany MMR-NOK projednáván na mnoha platformách. Návrh na vznik platforem pro fázi přípravy i realizace programového období 2014–2020 je obsažen již v Podkladu pro přípravu Dohody o partnerství. Následně MMR-NOK připravilo materiál „Vymezení platforem pro programové období 2014–2020“, který byl vládou vzat na vědomí dne 20. února 2013 a který platformy hlouběji rozpracovává, přičemž pro každou stanovuje její základní charakteristiky – termín vzniku, předsedu, členy, činnosti a sekretariát. Pro fázi přípravy programového období 2014–2020 jsou stěžejní zejména tyto platformy: • Rada pro fondy SSR, resp. ESI fondy – nadresortní odborný a poradní orgán vlády ČR, který zajišťuje věcné zaměření intervencí všech ESI fondů v ČR v programovém období 2014–2020; • Pracovní skupiny Rady pro fondy SSR, resp. ESI fondy – pět pracovních skupin s konkrétním tematickým zaměřením, které řeší soulad se strategiemi a dosažení synergií v příslušných oblastech; • Pracovní skupina pro přípravu Dohody o partnerství 2014–2020 – klíčová platforma pro projednávání zpracování Dohody o partnerství se zástupci řídicích orgánů programů i ostatních partnerů; • Pracovní skupina k rozpracování programů 2014–2020 – projednávání rozpracování programových dokumentů s řídicími orgány pod koordinačním vedením MMR-NOK; • Meziresortní expertní poradní skupina – seskupení odborníků pro přípravu metodického prostředí a diskusi k jednotlivým zpracovávaným metodickým dokumentům, které zahájilo činnost již v srpnu roku 2012; • Oponentní skupina pro vytvoření jednotného metodického prostředí – oponentura připravovaných metodických dokumentů širším plénem potenciálních uživatelů a dalších dotčených aktérů z řad zástupců široké občanské společnosti; • Pracovní skupiny pro přípravu jednotlivých programů 2014–2020 – zřízeny jednotlivými řídicími orgány. Platformy jsou základním prvkem pro nastavení a realizaci principu partnerství, který MMR-NOK od zahájení celkové přípravy programového období 2014–2020 respektuje. Tyto platformy jsou také důležitým nástrojem pro zajištění koordinace zpracování programů mezi sebou i vůči Dohodě o partnerství.

Informace o aktuálním stavu přípravy programů 2014–2020

OP schváleny usnesením vlády č. 867 ze dne 28. 11. 2012 Struktura operačních programů období 2014-2020 EFRR+ESF+FS EZFRV ENRF Program rozvoje venkova OP Rybářství Cíl Investice pro růst a zaměstnanost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Výzkum, vývoj a vzdělávání OP Doprava OP Životní prostředí OP Zaměstnanost Integrovaný regionální operační program OP Praha - pól růstu ČR OP Technická pomoc Cíl Evropská územní spolupráce OP ČR - Polsko OP Svobodný stát Sasko - ČR OP Svobodný stát Bavorsko - ČR OP Rakousko - ČR OP Slovensko - ČR OP Nadnárodní spolupráce OP Meziregionální spolupráce OP schváleny usnesením vlády č. 867 ze dne 28. 11. 2012

Zpracování programů Gesce: Řídící orgány MMR-NOK: hodnocení ve fázích Pravidelné informace na vládu Aktuální verze k 30. 11. 2013 → budou zaslány Evropské komisi v rámci neformálního dialogu

Informace o přípravě programového období 2014-2020 Prosinec 2013: neformální dialog EK s MMR k Dohodě, vládě informace o přípravě DoP a programů ESIF (v souladu s UV 809/2013). Leden 2014: neformální dialog EK k programům. Březen 2014: předložení Dohody o partnerství vládě vč. SEA, předložení programů vládě vč. SEA. Duben: zahájení formálního dialogu ČR s EK.

Koncepce jednotného metodického prostředí

Harmonogram přípravy JMP Metodické oblasti řešené v materiálu Termín předložení vládě ČR (schválení) Příprava programových dokumentů UV 401 z 29. května 2013 + aktualizace k 1. červenci 2013 + aktualizace nyní Evaluace, indikátory, způsobilé výdaje, řízení rizik UV 597 z 9. srpna 2013 Řízení výzev, výběr a hodnocení projektů listopad 2013 Rozvoj lidských zdrojů prosinec 2013 Integrované přístupy Zadávání zakázek, řídicí dokumentace programů, publicita a komunikace, monitorování (1. část), procesy řízení a monitorování v MS2014+ (1. část) Revize programů leden 2014 Projekty vytvářející příjmy, finanční nástroje, veřejná podpora únor 2014 (pro info) Monitorování (2. část) a procesy řízení a monitorování v MS2014+ (2. část) březen 2014 Metodika finančních toků červen 2014 Probíhají intenzivní práce na jednotném metodickém prostředí. Metodické oblasti rozděleny do balíčků, které jsou postupně předkládány vládě ke schválení. První balíček byl schválen již v květnu a obsahoval metodiky zaměřené na způsobilost výdajů, evaluace, indikátory a řízení rizik. Aktuálně vláda schválila metodiku v řízení výzev, výběru a hodnocení projektů. Do konce roku bude ještě předložen třetí soubor. Metodika k integrovaným přístupů – rovněž do konce roku. Metodika k řízení lidských zdrojů - EK požádala o posečkání, připomínky předminulý týden – největší problém zřejmě sankce.

Odstraňování legislativních a nelegislativních bariér

CÍL přispět ke snížení administrativní zátěže sjednotit pravidla pro poskytování pomoci z fondů EU přispět ke zvýšení právní jistoty jednotlivých aktérů při výkonu jejich činnosti

Legislativní materiály Aktuálně příprava již sedmého legislativního balíčku 2010 Návrh legislativních a dalších změn za účelem zjednodušení administrace SF a FS EU (UV 03/2010) Zpráva o pokroku v řešení vybraných legislativních oblastí (UV 11/2010) 2011 Zpráva o pokroku v řešení dalších změn a nových podnětů (UV 11/2011) Vyhodnocení právních nástrojů implementace SF a FS v programovém období 2007–2013 (pro informaci 11/2011) 2012 Návrh na snížení legislativních bariér pro implementaci SF a FS EU v období 2014-2020 (UV 08/2012) 2013 Zpráva o pokroku v realizaci změn nelegislativní povahy zpracovaná v souladu s UV ze 08/2012 (pro informaci 01/2013)

Děkuji za pozornost www.mmr.cz www.strukturalni-fondy.cz