Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný záchranný systém
Advertisements

Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Spolek pro Trvalý Rozvoj a Okrašlování Městské části Praha 21, neboli.
Projekty EVVO na Blatensku Partneři:  mikroregion tj. Svazek obcí Blatenska  Město Blatná  Základní školy (7x) a mateřské školy (7x) v území mikroregionu.
Organizace ochrany přírody v ČR
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Finanční možností svépomocných skupin
Petr Kurz Krasec, o.s. Fr. Šrámka České Budějovice KRAjská Síť Environmentálních Center
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
Studie dobrovolných aktivit ekologických NNO Tomáš Růžička
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
 Odpad -recyklace, rušení skládek a spaloven  Příroda -ochrana flóry a fauny  Zemědělství - bioprodukty a šetrné zacházení se zvířaty  Další oblasti.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Irena Opršalová Projektová manažerka.  Základní info o Sluňákovu  Zkušenosti s Národními programy SFŽP  Proč je pro neziskové organizace našeho typu.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Krajské ředitelství Šumperk 0 Velké Losiny
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Organizace zabývající se ochranou přírody
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI619 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
Chaloupky o.p.s. Štoky,
EVVO v Plzeňském kraji.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Roman Zajíc Ekologické organizace v České Republice.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Školy, státní organizace, organizace mládeže, občanská sdružení, cestovní kanceláře, tzv. „outdoorové“ firmy rozvíjející a využívající aktivity v přírodě.
EVVO v Muzeu regionu Valašsko Mgr. Pavlína Vymazalová.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Český svaz ochránců přírody – Regionální sdružení Iris EVP Den Země Exkurze Semináře Besedy Den stromů Zlatý list Tvořivé dílny Vycházky Ukliďme si svět.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
vynaloženou práci drobnou odměnu.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana přírody a krajiny
vynaloženou práci drobnou odměnu.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Co je program Mládež v akci?
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Transkript prezentace:

Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr. Helena Knappová

Východiska pro mapování dobrovolnictví v ochraně ŽP v roce 2011 systematická spolupráce MŽP s neziskovými organizacemi (dotazníkový průzkum v roce 2010) vytvoření tématické skupiny pro dobrovolnictví v ŽP spolupráce s dalšími organizacemi a institucemi při příležitosti ERD 2011 (MŠMT, MV, Hestia, ČRDM …)

Výsledky průzkumu dobrovolnictví v ŽP z května 2010 33 organizací ze 160 oslovených odpovědělo, že pracují s dobrovolníky více než 50% dobrovolníků jsou členové organizace pouze 3% jsou dobrovolníci podle zákona o dobrovolné službě 90% dobrovolníků připadá na pět organizací

Organizace s nejvyšším počtem dobrovolníků Český svaz ochránců přírody Hnutí Brontosaurus Česká společnost ornitologická Čmelák – společnost přátel přírody Hnutí Duha Arnika, Asociace strážců přírody, Sluňákov a další

Druhy dobrovolných činností Monitoring, občanská věda Terénní práce, výsadby, sběr odpadků Dobrovolná stráž přírody Organizování kampaní, akcí pro veřejnost Ekologická výchova a osvěta (EVVO) Pomoc v zázemí organizací Firemní dobrovolnictví

Monitoring, občanská věda Česká společnost ornitologická - partner Birdlife International v ČR projekty Pták roku, Vítání ptačího zpěvu, sčítání ptáků, Rorýs a člověk pod jednou střechou atd.

Monitoring, občanská věda Společnost pro ochranu motýlů mapování motýlů dobrovolníky – www.lepidoptera.cz

Práce v terénu ČSOP – Akce žába - transfery žab přes komunikace Např Práce v terénu ČSOP – Akce žába - transfery žab přes komunikace Např. na jaře 2009 bylo na 7 místech středních Čech v délce 2 800 m zachyceno a přemístěno pomocí zábran 8100 živočichů (z toho 96% ropuch obecných)

Práce v terénu, ekologická výchova a osvěta Hnutí Brontosaurus – Prázdniny s Brontosaurem, Akce příroda kosení orchidejových luk, sázení stromů, pomoc v chráněných územích, prožitkové a vzdělávací aktivity, výstavy, soutěže

Práce v terénu Arnika – Tým Bořena Přemisťování ohrožených rostlinných druhů z oblastí těžby u města Bílina (přestěhování devíti druhů ze tří lokalit), údržba luk

Práce v terénu, ekologická výchova a osvěta Hnutí Duha – Rysí a vlčí hlídky, Týdny pro les a krajinu Např. proběhlo již přes 100 turnusů akce Týden pro les a dobrovolníci zde odpracovali téměř 40 tisíc hodin a vysadili 210.000 ks stromů.

Sběr odpadků, výchova odpovědnosti k přírodě ČSOP – Mezinárodní kampaň Clean Up the World (Ukliďme svět!) Např. v roce 2009 bylo v rámci kampaně sebráno 105 t odpadu z volné přírody, území měst a obcí. Do projektu se dobrovolně zapojilo 14.368 osob, z toho 12.347 dětí a 1.861 dospělých.

Stráž přírody, Asociace strážců přírody o. s Stráž přírody, Asociace strážců přírody o.s. přenesení výkonu státní správy na dobrovolné pracovníky (kontrolní činnost), 740 dobrovolných strážců pod NP, správami CHKO a krajskými úřady

Stráž přírody – výchova a osvěta v chráněných územích

Organizování kampaní a akcí pro veřejnost Den Země, Den bez aut, ekojarmarky, ekofestivaly, … desítky organizací, stovky dobrovolníků

Ekologická výchova a osvěta (EVVO) Sdružení mladých ochránců přírody (SMOP) projekt Zachraňme studánky, celoroční činnost, tábory – 130 kolektivů, 3.300 dětí

Firemní dobrovolnictví Čmelák - společnost přátel přírody zaměstnanci IKEA sázejí stromky v Novém pralese na Ještědském hřebeni

Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí Praktická ochrana přírody (pomoc státní ochraně přírody) Ekologická výchova a osvěta (EVVO) Smysluplné aktivity zejména pro mladé lidi (seniory!)

www.dobrovolnik.cz www.ekocentra.cz www.mzp.cz

Děkuji za pozornost! Knappova.Helena@seznam.cz